Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Дороговказ до повернення

За матеріалами ЗМІ
підготував
Василь ПІДДУБНЯК.

РАДА національної безпеки і оборони України 11 березня ухвалила проєкт Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму, робота над яким тривала понад рік із залученням представників багатьох інституцій.

«Це перший фундаментальний документ із часів окупації Кримського півострова Російською Федерацією, що дає чіткий дороговказ, у який спосіб ми рухатимемося в питаннях деокупації Криму», — наголосив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу. Постійний представник президента в АР Крим Антон Кориневич зазначив: «Це справді важливе державницьке історичне рішення. Воно важливе для наших громадян із тимчасово окупованих територій, для внутрішньо переміщених осіб із Криму та для наших міжнародних партнерів напередодні запуску Кримської платформи», — прокоментував Кориневич.

А якби не команда «Відставити!»?

У БЕРЕЗНІ 2014 року планувалося взяти під контроль важливі критичні об’єкти військової інфраструктури на території Криму, однак майже в останню мить перекидання українського десанту на півострів було скасоване. Про це в інтерв’ю Крим. Реалії сповістив генерал-майор Віктор Назаров.

Високопоставлений військовик повідомив, що коли вже все було готово, то його разом із Віктором Муженком, який тоді був старшим оперативної групи, викликали до тодішнього начальника Генштабу Михайла Куцина. «Аргументація прозвучала так, що ситуація і так дуже напружена, не треба її напружувати ще більше. Все, давайте команду «відставити», все повертати, і нікого не відправляйте, літаки на аеродроми, підрозділи в свої казарми, і на цьому закінчуємо».

Iнших варіантів не існує

НІМЕЧЧИНА вбачає лише один шлях урегулювання ситуації щодо Криму — повернення півострова Україні. Про це заявив державний секретар МЗС ФРН Нільс Аннен під час віртуального засідання високого рівня за формулою «Арріа», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Представник МЗС ФРН зазначив, що окупація Криму залишається «не менш кричущим, шокуючим порушенням Хартії ООН і міжнародного права», як і 7 років тому. Зміна статусу території з допомогою сили стала безпрецедентним актом у Європі від часу завершення Другої світової війни, наголосив Аннен, назвавши організований Росією «ганебний референдум» «насмішкою над демократичними стандартами».

Форос забудовують варвари

ОБУРЕННЯ жителів Ялти проти забудови у Форосі набирає обертів. Загарбники тамтешнього парку з допомогою бульдозерів намагаються закатати його в бетон нібито заради будівництва «дитячого табору» «Ак-Барс», повідомляє Асоціація реінтеграції Криму.

На кримських пабліках люди продовжують обурюватися і публікувати фото варварської діяльності окупантів. Так, в соціальних мережах житель Фороса пише: «Працюю в будівельній фірмі і, як факт, можу сказати, що забудова потворна. Ніякої організації виробництва не видно, як ніби парк і є їхній будмайданчик, без кордонів і зон».

Пересихають ріки і водосховища

В ОКУПОВАНОМУ Росією Криму стрімко міліють водосховища. Кримчани відчувають дедалі більший дефіцит прісної води. Про це повідомляють Крим.Реалії.

На сьогодні спостерігаються проблеми з водою в 13 кримських річках, з яких 7 вже повністю пересохли. Решта річок вкрай обміліли. Іде вода також із водосховищ, з яких два повністю порожні. Проблеми з нестачею прісної води призвели до обмеженої подачі води в Сімферополі, Ялті, Бахчисараї, Бахчисарайському районі. Так звана місцева влада в Криму покладала великі надії на сніжну зиму. Нещодавно на півострові справді випала велика кількість снігу, що дало б змогу заповнити порожні водосховища. Але ситуацію це не врятувало, зазначає видання.

Замість води пам’ятник дурості

У КРИМУ завдяки окупантам з’явився так званий пам’ятник людської дурості. Це трубопровід для перекачування неіснуючої води з напівпорожнього Тайганського водосховища у порожнє Сімферопольське.

Зараз це абсолютно марна і потворна конструкція, нагадування про те, як іще в серпні 2020 року урочисто, як і годиться, з пафосом окупанти відкрили цей витвір мистецтва — понад 800 кілометрів труб — від російських військових. Тоді у всіх пропагандистських ЗМІ було заявлено про те, що тепер проблем із забезпеченням питної води у Сімферополя немає. Води катма, і перекачувати, відповідно, нічого.

Ціни: весняне «розморожування»

ЦІНИ на деякі продукти в анексованому Криму знову зросли. Про це повідомляє Depo. Крим із посиланням на Крим.Реалії.

На півострові найбільше подорожчали куряче м’ясо — на 2,49%, яблука — на 1,5, картопля і варена ковбаса — на 1,23 та 0,92% відповідно. Вартість мінімального набору харчових продуктів у Криму від початку року пересічно зросла на 11,1%.

Ось така повага

У СЕВАСТОПОЛІ триває руйнування і осквернення обеліска «Багнет і вітрило» — одного із символів міста, розташованого неподалік мису Кришталевий, який давно потребує ремонту.

Милуватися меморіалом зараз можна тільки здалеку, поблизу лише з почуття ностальгії. Зі скульптури обвалюється облицювальна плитка, проржавіли кріпильні елементи. Крім того, територія навколо пам’ятника абсолютно занедбана, тут гори сміття і бруду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове