Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Агроперспектива

Тропічні гості із закарпатською пропискою

Василь САДОВИЙ.

Закарпатська область.

Банани, ананаси, ківі, цитрусові багатьох сортів та інші фрукти, які не так давно асоціювалися з далекими країнами, тепер ростуть і у нас. Зміни клімату суттєво вплинули на міграцію представників рослинного світу.

НИНІ мало кого здивує порівняння Закарпаття з краєм лимонів, мандаринів, апельсинів, хурми. «Прописалися» тут й інші південні сорти: кумкват, банани, ананаси, мурая, маракуя, фейхоа і ще понад десяток видів «іммігрантів». У таких садах надто гарно влітку: все зеленіє, плодоносить, повітря напоєне ароматами цитрусових, лаврового і гвоздичного дерев… Років 10 тому, аби поласувати ківі, потрібно було садити дві особини: «чоловічу» й «жіночу». Зараз робити це не обов’язково — запилення відбудеться від сусідських насаджень. Вирощувати не знані раніше дерева й кущі стало для багатьох закарпатців уже звичною, але водночас цікавою справою.

Садовода Наталію Мартишинець (на фото) знають не тільки на Закарпатті. Десятки років вона вирощує елітні сорти винограду, а зараз у неї в саду прижилося багато екзотичних дерев і кущів. Її сусіда Іван Марушка вирощує такі саджанці на продаж. Попит на них зростає з року в рік.

Садиба Михайла Талабіри має скромну територію. Деякі традиційні плодові дерева господар вирубав, аби дати більше простору хурмі, фінікам, інжиру та ще 30 видам інших заморських рослин. Цікаво, що його інжир дав цього року два врожаї. Фруктів із другого врожаю було трохи менше, але вони встигли достигнути. Такий ось феномен маємо від природи.

Кожне дерево саду Василя Гери (а їх тут кількасот) має не місцеву прабатьківщину. Ось, наприклад, Зізіфус Унабі, іншими словами, фінікове дерево, яке щедро плодоносить щороку. За легендою, колючий вінок для Христа зробили саме з цього сорту зізіфуса, який вирізняється своїми довгими колючками.

В саду біля паркана на три-чотири метри височіють стебла, схожі на товстий очерет. Насправді це бамбук, який потрапив сюди з Китаю. У пана Василя росте кілька сортів. Один із них прижився над ставком. А поруч — рівненькі ряди хурми й ківі: їх тут близько пів сотні. Перевага екзотичних дерев у тому, що вони не потребують оброблення препаратами. Головне випробування для них — зимівля.

Як усе це різноманіття опинилося в закарпатському саду? Пан Василь — підприємець, часто буває в Японії, Китаї, Таїланді, Ізраїлі, Італії. Звідти й привозить зернятка плодів, переважно цитрусових різних сортів, які потім висаджує. Йому цікаво купити саджанці не бачених досі дерев чи кущів, посадити й спостерігати, що з того вийде.

У просторій оранжереї пана Василя справжні тропіки! Лимони, мандарини різних сортів, інші яскраві фрукти... Росте тут і кущ із чудернацькими жовтими плодами — «Рука Будди» (на фото). Це представник найдавнішого виду цитрусових, з яким у Індії пов’язано багато міфів і традицій.

Хоча господар цього диво-саду комерційної мети не переслідує, все ж саджанці кількох видів рослин час від часу продає. Серед них — павлонія: дерево, яке набуває дедалі більшої популярності. Воно порівняно швидко росте (три метри на рік), тож за кілька років стає в пригоді як паливний матеріал. Павлонія не вибаглива до ґрунтів, під час цвітіння принаджує бджіл, а через кілька років після зрубування знову придатна як паливо. Таке собі дерево-Фенікс для потреб людей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове