Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Довкілля

«Пакет братимете?»

Олена БЕГМА.

ПРО заборону широкого використання пластикових пакетів в Україні говорять уже досить давно. Втім, тільки нещодавно на друге читання у парламенті передали законопроєкт «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який усе ж повинен вирішити проблему.

У документі передбачається заборонити розповсюдження певних видів пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування і надання послуг. Зокрема, це стосується й оксорозкладних, які широко використовуються в Україні останні роки і позиціонуються як екологічні. Насправді це на 99% звичайний поліетилен та на 1% домішки, що руйнують структуру поліетилену і перетворюють його на мільйони мікрочастинок — мікропластик. Таким чином пакет нібито розклався, а насправді лишився у ґрунті чи воді у вигляді непомітних оку часток. Такі пакети заборонені вже в багатьох країнах.

Водночас установлюються вимоги до біорозкладних пластикових пакетів і їх маркування. Щоправда, під законодавчу заборону не потрапляють пакети, які традиційно слугують для пакування або транспортування свіжої риби і м’яса, хоча їхній розмір теж обмежується.

Пропонується навіть заборонити схиляти споживачів до купівлі пластикових пакетів. Як-от запитувати на касі: «Пакет братимете?».

У разі, якщо ці заборони порушуватимуться, передбачаються чималі штрафи: за розповсюдження пластикових пакетів будуть штрафи на суму від 1700 до 3400 гривень за перше порушення та від 3400 до 8500 гривень — за повторне.

В Україні справді пластикові пакети становлять величезний відсоток у загальній кількості сміття. Згідно з дослідженнями, на одну людину у нас припадає понад 500 пакетів на рік, тоді як, наприклад, житель Німеччини використовує всього до 40 пакетів на рік. До того ж час використання звичайного поліетиленового пакету в середньому не перевищує 30 хвилин, тоді як період його розпаду — понад 100 років…

Як тільки законопроєкт буде проголосовано, почнеться поступове обмеження використання пластикових пакетів. Закон поставить нас у ряд із понад 100 країнами, які вже певним чином заборонили використання пакетів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове