Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Процесу не спинити

Олег ГРИГОРЕНКО.

ДНЯМИ на Київщині зареєстрували ще п’ять оновлених редакцій статутів громад, які об’єднались із Православною церк­вою України.

«Відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про свободу совісті та релігійні організації», розглянувши заяви релігійних організацій та додані до них документи, зареєструвати в правовому статусі парафії Київської єпархії ПЦУ наступні церковні громади: Різдва Пресвятої Богородиці із міста Обухів, Різдва Пресвятої Богородиці із міста Фастів, Івана Богослова із села Лосятин Васильківського району, святого Миколи Чудотворця із села Пшеничне Васильківського району та Свято-Троїцьку із села Шаліївка Сквирського району», — йдеться в ухвалі Київської обласної державної адміністрації.

Як відомо, Православну церк­ву України було створено 15 грудня 2018 року в результаті Об’єднавчого собору. Понад 5 тисяч парафій одразу перейшли від Київського патріархату до ПЦУ, ще близько тисячі — від Української автокефальної церкви, а громади Московського патріархату дістали змогу самостійно обирати свій релігійний центр. Так, за два роки, що минули відтоді, 600 українських релігійних громад перейшли у лоно ПЦУ, покинувши Українську православну церкву (Московського патріархату).

За словами предстоятеля Православної церкви України Епіфанія, практично щодо кожної громади, яка долучилася до Православної церкви України, є судові позови з боку російської церкви (РПЦ). Програвши суди, прибічники останньої часто вдаються до брутальних дій, чинячи всілякі перешкоди на шляху вірян, включно навіть із відвертим залякуванням і побиттям людей.

Утім, за словами митрополита Епіфанія, громади, які переходять із МП, часто роблять це без священників. Оскільки останніх фінансово мотивують залишатись у підлеглості УПЦ МП: якщо не переходять із громадою — одержують регулярну доплату за відмову. Наприклад, олігарх Вадим Новинський ніколи не приховував свого фінансування РПЦ в Україні. Законодавство це не забороняє, проте така діяльність спотворює реальне волевиявлення людей.

Хай там як, а Помісна Українська Православна Церква відбулась, і процес її приростання благочестивими вже нікому не спинити. Станом на сьогодні ПЦУ складається зі 44 єпархій, які в Україні об’єднують 7,7 тисячі парафій, близько 80 чоловічих та жіночих монастирів, а також дев’ять вищих духовних навчальних закладів, у яких навчається 1050 студентів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове