Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Зерна маємо вдосталь...

Тетяна МАРИНКО.

МІНІСТЕРСТВО розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує врожай зернових цього року на рівні рекордного показника 2019-го — 75 млн тонн. За словами заступника міністра економіки Тараса Висоцького, про це можна говорити з огляду на нинішній стан озимини, кількість опадів, що випали за зиму, і наявність вологи у ґрунті. Також чиновник повідомив, що площа під зерновими та олійними сільськогосподарськими культурами становить 24,2 млн га, що на 0,3 млн га більше, ніж 2020-го. Та й минулий рік попри сильну посуху в деяких регіонах і карантинні обмеження назвати неврожайним не можна. Остаточний результат в обсязі 65,4 млн тонн — це в три рази більше за потреби внутрішнього ринку.

...а із борошном проблеми

СПІЛКА «Борошномели України» б’є на сполох: у січні було вироблено всього 84,9 тисячі тонн борошна. Це аж у 2,5 разу менше, ніж, наприклад, у січні 2000 року, і загалом є абсолютним місячним мінімумом від початку спостережень у 1999-му. При цьому середньомісячний показник виробництва борошна в липні-січні торгового сезону-2020/21 дорівнював 114,2 тисячі тонн.

Як вважає президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижов, така ситуація створилася через те, що в нас ціни на зерно утримуються подекуди вище світових, але навіть за такими цінами вітчизняним млинам купити зерно для виробництва борошна дуже важко. Аналогічна проблема і на ринку цукру та соняшникової олії. Така ситуація в аграрному секторі завдає удару по українських харчовиках. І спричиняє подорожчання продуктів переробки. Зокрема, хлібопекарі вже найближчим часом змушені будуть підвищити вартість своїх виробів на 7-10%, аби не зазнавати збитків.

Свинарство занепадає

САЛО віддавна вважається нашим національним продуктом, як і свинина загалом. Але вітчизняне тваринництво переживає нелегкі часи. Карантинна криза й локдауни, констатують експерти, серйозно скоротили платоспроможний попит на свинину. Для свинарів це виявилось ударом, оскільки вони планували реалізувати близько 40% м’яса і сала напередодні новорічно-різдвяних свят. Частина свинарів, не знайшовши можливості продати власну продукцію навіть за заниженими цінами, почала скорочувати поголів’я.

Останніми тижнями попит збільшився, а з приходом теплої погоди та весняних свят українці будуть частіше виїжджати на шашлики на свіжому повітрі, що стане додатковим сезонним фактором підвищення попиту на м’ясо. Тож ціни на свинину зростатимуть, як і її імпорт. У лютому вже було завезено з інших країн 3,4 тис. т свинячого м’яса — у два рази більше, ніж у січні. Та найприкметніше те, що така тенденція має місце ось уже п’ять років, і показники двох перших місяців 2021-го — рекордні. Головними експортерами свинини є світові лідери галузі — Канада та Данія, Польща, Нідерланди, Іспанія, Франція. Обсяг свіжого або охолодженого м’яса становить 51%, мороженого — 49%. Якщо нашим виробникам не вдасться зменшити собівартість продукції, то вже незабаром вона не зможе конкурувати з імпортною, що призведе до ще більших проблем у галузі свинарства.

Подбали і про груші

ЧИ не найбільший виробник яблук в Україні — компанія «Сади Дніпра» — розширює асортимент продукції. Цієї осені господарство підготувало ділянку під велику грушеву плантацію. На місці майбутнього саду встановили стовпи, які зафіксували оптимальну відстань, що має бути між деревами. Навесні, перед висаджуванням груш, до стовпів прикріплять бамбукові цівки, які задаватимуть правильний напрямок росту молодого деревця і утримуватимуть його стовбур у потрібному положенні.

Як вважає власник підприємства Вадим Єрмолаєв, має місце дефіцит вітчизняних груш. Хоча клімат та ґрунти вельми підходящі для вирощування цієї садової культури. «Більша частина плодів імпортується на наш ринок, — відзначає садівник. — Ми хочемо частково ліквідувати нестачу своєю продукцією. Цієї весни висадимо грушеві дерева сортів Ноябрська і Вільямс. Перший повноцінний урожай маємо надію зібрати вже за два роки».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове