Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Землю — громадам?

Марина ТІШКОВА.

Головна тема цього пленарного тижня — розгляд законопроєкту зі змінами до Земельного кодексу.

РОБОТИ в депутатів багато: до проєкту документа після повторного другого читання надійшло 3128 поправок. За два пленарні дні встигли розглянути 345 із них. Що ж передбачає законопроєкт за номером 2194? Основне — передачу землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) у комунальну власність сільських, селищних, міських рад (раніше Президент підписав відповідний указ). У законопроєкті також прописаний порядок фіксування меж громад у Державному земельному кадастрі. Органи місцевого самоврядування пропонується наділити повноваженнями змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності, затверджувати детальне планування території за межами населених пунктів. Крім того, передбачена заміна центрального органу, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, на орган, який відповідає за сферу кадастрової діяльності та геопросторових даних.

Тема складна, і проєкту документа прогнозується тривалий його розгляд. Голова ВР Д. Разумков уже заявив, що «перед державою є багато інших викликів, які необхідно оперативно розглядати в стінах парламенту», отож для їх вирішення можуть скликати позачергове засідання.

Під керівником Національного антикорупційного бюро А. Ситником уже давно хитається крісло. Коротко нагадаємо, що Конституційний Суд торік 16 вересня визнав незаконним указ Президента про призначення А. Ситника на посаду та низку положень закону про бюро. Вони пов’язані з повноваженнями Глави держави стосовно НАБУ. Парламенту потрібно було підкоригувати законодавство відповідно до цього рішення. Власне, у вівторок депутати розглядали оновлений законопроєкт. У ньому пропонується достроково припинити повноваження А. Ситника (його обов’язки виконуватиме перший заступник) і почати конкурс на посаду очільника бюро. Цей документ містить зміни до Конституції, відтак його направили до Конституційного Суду для надання висновку щодо його відповідності Основному закону.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове