Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Субсидію доведеться повернути

Олена КОЩЕНКО.

Нагадаємо: разом із упровадженим спрощеним порядком надання субсидій із нинішнього року запрацював і новий механізм перевірки отримувачів такої державної допомоги та членів їхньої сім’ї, зареєстрованих за однією адресою.

ЗА ЩО можуть забрати субсидію? Якщо у пільговика у власності є будинок площею від 200 квадратних метрів (або ж квартира від 120 кв. м). Або ж машина віком до 5 років. Якщо зробили покупку на суму від 50 тис. грн. Зрештою, якщо громадянин працездатного віку останнім часом не сплачував єдиного соціального внеску і при цьому не перебував на обліку у регіональному Центрі зайнятості.

Міністерство фінансів уже здійснило масштабну перевірку всіх соціальних виплат на загальну суму 455 млрд грн, призначених торік. Загалом знайшли понад 2,5 млн «підозрілих одержувачів» на загальну суму 1,6 млрд грн. Найбільше зловживань виявлено саме серед субсидіантів.

Зокрема, тільки за результатами верифікації одного місяця — грудня минулого року — контролери Мінфіну у реєстрах і різних базах даних соціальних органів виявили 21 тисячу родин, члени якої після смерті безпосереднього пільговика так і продовжують отримувати призначену йому допомогу від держави.

«Незаконні виплати за субсидіями доведеться повернути», — заявив міністр фінансів Сергій Марченко і попередив, що виявлення таких «мертвих душ» триватиме.

Повертати виплати мають усі, хто насправді не потребував допомоги, але отримував її. Спосіб повернення нецільових соцвиплат розглядатиметься в судах. Додаткові перевірки вже розпочалися. «Наведу приклад. Існує сім’я, яка отримала субсидії та соціальні виплати на 170 тисяч грн. При цьому її члени за п’ять років купили п’ять нових автомобілів. Державний грант вони мусять повернути», — пояснив урядовець. Втім, міністр навів за приклад радше винятковий випадок, який навряд чи вписується у типову загальну картину «незаконних отримувачів житлових субсидій». Бо родини отримувачів допомоги від держави у переважній більшості своїй не жирують. Навіть навпаки — виживають…

Тим більше, що за останній рік тарифи на «комуналку» зросли на понад 30%, а відповідно, знецінилися усі штучно збільшені урядом мінімальні зарплати і пенсії. Так, за даними Держстату, у січні 2021 року українці повинні сплатити за комунальні послуги 30,8 млрд гривень, тоді як у січні 2020-го ця сума становила «усього» 20 мільярдів. Станом на 1 березня, загальний борг українців за комунальні послуги вже перевищив 87 млрд грн. Ця сума, до речі, — найбільша за історію країни.

Як відомо, пільгами на послуги житлово-комунального господарства в Україні користуються 1,85 мільйона громадян. Розмір знижки на плату за послуги становить від 25 до 100% залежно від категорії пільговика. Нині середній розмір місячної пільги — 1,1 тисячі гривень.

Але розмір субсидій стрімко скорочується. Це пов’язано з новими правилами обліку доходів, а також із перерахунком розміру знижки (обов’язковий платіж збільшився від 15 до 20% сукупного доходу сім’ї), упровадженими урядовою постановою «Про спрощений порядок призначення субсидій». Багатьом родинам довелося платити за комірне одразу на понад пів тисячі гривень. А після карантину, як попередила міністр соціальної політики Марина Лазебна, розмір субсидії може поменшати ще «приблизно на 40%».

Тим часом на брифінгу 4 березня заступник голови НБУ Юрій Гелетій заявив, що у середині нинішнього року «зростання цін досягне пікових значень». Щоправда, цю гірку пігулку для народу «підсолодив» Кабмін, опублікувавши повідомлення про те, що уряд разом із Президентом «аналізує ситуацію щодо цін на харчові продукти і паливо та реагуватиме на їхнє необґрунтоване зростання».

Тим часом верифікація субсидіантів триває.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове