Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Яка країна наймолодша у світі?

На сьогодні найновішою країною у світі є Південний Судан, розташований у Східній Африці. Після проведеного референдуму про незалежність, яку населення цього регіону виборювало у тривалій громадянській війні, він відокремився від Судану як незалежна держава 9 липня 2011 року. А вже через п’ять днів Південний Судан став 193-м членом ООН.

Площа цієї країни трохи більша за територію України — 620 тисяч квадратних кілометрів. Проте її населення майже вчетверо менше — 10,5 мільйона. Хоч офіційною мовою є англійська, більшість тамтешніх жителів її не знає. Мовою міжнаціонального спілкування надалі залишається арабська (її суданський варіант).

Сьогодні це одна з найбідніших країн світу. На її території всього 30 кілометрів асфальтованих доріг, а у столиці Джуба навіть немає водогону. Державний бюджет на 98% залежить від видобування нафти. Також розробляються родовища міді, цинку, золота і срібла. Населення вирощує бавовну, цукрову тростину, арахіс, манго, банани, пшеницю, папаю, батат, сорго, кунжут, розводить верблюдів і овець.

Проте найбільшим багатством Південного Судану вважається його унікальна природа — тропічні ліси, лісисті й трав’янисті савани, високогірні плато, заплави річок і болотисті місця. Так, через усю територію простягається річка Ніл. Найбільше болото країни — Судд, у середній течії Нілу, одночасно є найбільшим болотом континенту. Тут багато заповідних і охоронних територій, які загалом є другими в світі за обсягом міграції диких тварин. Серед них, зокрема, слони, жирафи, леви, буйволи, африканські антилопи, гієновидні собаки… У національному заповіднику на кордоні з Конго влаштовують сафарі, де туристи мають змогу поспостерігати за дикими тваринами на привіллі.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Це нежива істота, втім, пальці має та взимку зігріває.

* * *

У якого слона немає хобота?

 

Ребус

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається що по горизонталі, що по вертикалі.

1. Електрична енергія, що використовується в побуті.

2. Рослина з однорічними зеленими м’якими пагінцями.

3. Народна назва деркача —невеликого перелітного птаха, який відзначається характерним скрипучим криком (підказка: всередині літера «п»).

4. Зосередження зору або думки на чомусь.

5. В одній приказці він там «телят не пас».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове