Архів
Вівторок,
2 березня 2021 року

№ 16 (19864)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Оригінал не для нас

Олена БЕГМА.

ЯК МИ вже повідомляли, в Україні стартувала вакцинація проти коронавірусної хвороби. Перші пів мільйона доз одержаної вакцини є розробкою Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZeneca, що виробляється на потужностях індійського виробника Serum Institute India (Інститут сироваток Індії) і має локальну торгову назву CoviShield (Ковішелд). Це стало несподіванкою, адже раніше про цей препарат мови не було. Українцям повідомляли про домовленості щодо оригінальної вакцини AstraZeneca.

За словами фахівців, повністю ототожнювати CoviShield та AstraZeneca не можна, оскільки виготовлена в Індії вакцина хоч і є біологічним аналогом оригінальної, але юридично це два різні препарати. Ефективність індійського, що прибув в Україну, становить 63,09%. Показник низькуватий. Чи не тому ВООЗ дипломатично дала їй таку рекомендацію: «Завдяки легкоздійсненним вимогам до зберігання вакцини вона підходить для застосування в країнах із низьким і середнім рівнем доходу». Так і відбувається. «Оксфордську вакцину», виготовлену за ліцензією, Індія використовує насамперед для імунізації власного населення. Окрім того, вакцину CoviShield імпортують Бангладеш, Непал, Бутан, Мальдіви, Сейшели та М’янма.

У списку країн із «низьким та середнім рівнем доходу» опинилась і Україна. Залишається сподіватися, що технологія виробництва CoviShield в Індії та вміст препарату ідентичні оригінальним.

Кругом Миколайовичі

НАБУВ чинності закон, який дозволяє громадянам віком від 14 років змінювати власне ім’я по батькові. Щоб скористатися цим правом, цього року вже подали заявки до відповідних органів понад пів тисячі співвітчизників.

Водночас Міністерство юстиції оприлюднило дані щодо найпоширеніших серед українців імен по батькові. Беззаперечним лідером як серед чоловіків, так і серед жінок сьогодні є Миколайович/Миколаївна. Далі в кількісному порядку йдуть Володимирович/Володимирівна, Олександрович/Олександрівна, Іванович/Іванівна, Васильович/Василівна, Сергійович/Сергіївна, Вікторович/Вікторівна, Михайлович/Михайлівна.

Березнева індексація пенсій

УЖЕ за кілька днів відбудеться індексація пенсій. Пенсійний фонд України повідомив, що з 1 березня пенсії перерахують загалом 8 мільйонам громадян поважного віку. Доплати становитимуть від 85 до 850 гривень.

Не здали грошей на подарунок учительці

СКІЛЬКИ вже писано-говорено про необхідність викорінення у школах «традиції» збирання з батьків грошей на подарунки вчителям, а вона таки побутує. Багато батьків не бояться вголос заявляти про відмову здавати гроші. Щоправда, часом це виливається у наслідки для них…

На Дніпропетровщині у загальноосвітній школі №1 Кривого Рогу найбільш активні мами з батьківського комітету влаштували переслідування «відмовників», які вкотре не здали грошей на подарунок учительці, аргументуючи тим, що це справа добровільна. «Я особисто не хочу, щоб під час святкування іменин учительки моя дитина навіть сиділа за одним столом із цими «злидарями». Щось їх багато розвелось останнім часом. Годувати дітей таких батьків не збираюся», — такий пост у соціальній мережі опублікувала одна з мам. Чим викликала шалений вогонь громадського осуду.

Вочевидь, подекуди «багаті й успішні» батьки зовсім поплутали моральні береги, оскільки дозволяють собі публікувати подібні висловлювання. Втім, чому б самим викладачам цієї школи не подати приклад і відмовитись від принизливих для їхньої професійної гідності і й самодостатності подачок?

Демографічний дисбаланс

А ТИМ часом населення України продовжує неухильно скорочуватись. За інформацією Держстату, станом на 1 січня цього року його чисельність офіційно становила 41 588 354 особи. Що на 323,4 тисячі менше, ніж було іще позаторік. Торік народилося 293,4 тисячі дітей, а 2019-го — 308,8 тисячі… Нині на 100 померлих припадає всього 48 новонароджених.

Поки в Україні статистики фіксують природне скорочення населення, в останнє десятиліття намітилась іще одна демографічна тенденція: число офіційно прибулих на проживання в Україні минулого року перевищило кількість вибулих на 9 316 осіб. Здебільшого йдеться про вихідців із країн третього світу, зокрема і найбідніших африканських та азіатських країн.

Доходи українців — на світових задвірках

ДЕРЖАВНА служба статистики повідомляє: розмір середньої зарплати в Україні сьогодні становить 14 179 гривень. Цей показник приблизно в 2,8 разу вищий за законодавчо встановлену в країні мінімальну зарплату — 6 тисяч гривень.

Якщо вірити статистиці, за рік доходи громадян зросли на 10,1%. Однак зарплати в країні вельми різняться. Так, чи не найвищі вони у програмістів — пересічно 30 тисяч грн. Набагато гірше оплачується праця лікарів і вчителів — відповідно 10 тисяч та 6,5 тисячі гривень. Ці професії шануються зовсім не так, як у Європі.

Загалом у світовому рейтингу середніх зарплат Україна на 127-му місці. Лідерську позицію займає Швейцарія. Там пересічно заробляють 5425,26 долара на місяць. У сусідній Польщі — 765,57 долара, в Росії — 636,6 долара. Останні місця в рейтингу посідають африканські країни.

За офіційними даними Державної служби зайнятості, на 1 січня поточного року кількість зареєстрованих безробітних дорівнювала 459,2 тис. осіб, що на 121 тис., або 36%, більше, ніж на 1 січня 2020 року. Загалом протягом 2020 року статус безробітного мали 1247,2 тис. чоловік.

Уже навіть вище, ніж у ЄС

«КОЛИ вам черговий залітний фахівець буде розповідати, що треба підвищувати тарифи, як у Європі, перекажіть йому, що в Україні у другому кварталі 2020 року середня ціна на електроенергію на ринку «На добу наперед» (РДН) була вищою, ніж у країнах Євросоюзу. Про це йдеться у звіті Європейської комісії про ситуацію на європейських енергоринках», — заявив голова «Спілки споживачів комунальних послуг» Олег Попенко.

Виявляється, за підсумками другого кварталу, найвищі ціни на електроенергію в Європі були в торговій зоні Бурштинський енергоострів (окрема енергетична система, яка забезпечує електрикою три західні області України) — 50,4 євро/МВт-год, у польській енергетичній системі (40,1 євро/МВт-год) і в Об’єднаній енергетичній системі України (40 євро/МВт-год). У той же час у таких успішних країнах, як Норвегія і Швеція, вартість мегаватгодини становила 4,8 — 12,3 євро. Трохи вищою, але аж ніяк не українською, була ціна на електрику у Франції — 18 євро, Бельгії — 18,6, Данії — 20,3 євро, Німеччині — 20,3 євро…

До речі, торік у першому кварталі також спостерігалася подібна ситуація.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Викрутаси із тарифами
Читати
Активний обіг грошей
Читати
Знову пожежа
Читати
Таки почали вакцинувати
Читати
Промисловості нелегко
Читати
Комірне — непідйомне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове