Архів
Вівторок,
2 березня 2021 року

№ 16 (19864)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну

Крим — це Україна

Руслана ЗІНЧЕНКО.

26 ЛЮТОГО в нашій країні відзначали День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Цієї дати 2014 року відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної ради Криму. Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар. Вони тримали в руках свої національні прапори та прапори України. Мітингарі скандували: «Слава Україні — героям слава!», «Крим — Україна!». На противагу був організований мітинг «Руского єдінства». В результаті сутичок під будівлею Верховної ради Криму двоє людей загинуло й декілька десятків зазнали поранень. А наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної ради і Ради міністрів Криму. Тоді ж парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії.

Сьомий рік Москва насаджує політику колонізації та асиміляції півострова. Обмежує національні, культурні, релігійні права етнічних українців, переслідує Православну церкву України, заборонена діяльність меджлісу кримськотатарського народу. Ті, хто має мужність протистояти окупації, зазнають жорстоких репресій. Придушується свобода слова, знищено незалежні ЗМІ.

До Дня кримського спротиву на адмінкордоні у Херсонській області в бік окупованого півострова був запущений прапор України розміром 20 на 6 метрів. До цього знамено на кілька днів розмістили у «Кримському домі» в Києві. Всі охочі приходили і писали побажання та звернення до українців, які продовжують проживати на окупованій території, але не змирилися з російським режимом. Свої слова до кримчан залишили й керівники меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та Ільмі Умеров.

Нагадаємо, що в січні цього року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення, що Росія здійснювала фактичний контроль над півостровом уже від 27 лютого 2014 року. Це надзвичайно важливий для України висновок. Адже суд у Страсбурзі визнав, що всі подальші події на півострові, зокрема і так званий референдум 16 березня, були керовані з РФ і не мають жодної юридичної ваги. До речі, у рішенні ЄСПЛ слово «референдум» вживається виключно у лапках. Це маленька, але все ж перемога на довгому шляху до повернення півострова. Крим — це Україна!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Викрутаси із тарифами
Читати
Активний обіг грошей
Читати
Знову пожежа
Читати
Таки почали вакцинувати
Читати
Промисловості нелегко
Читати
Комірне — непідйомне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове