Архів
Вівторок,
2 березня 2021 року

№ 16 (19864)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Навіщо? Тому що...

Михайло ГУБАШ.

Днями Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до Податкового кодексу, який передбачає зниження ставки податку на додану вартість із 20 до 14% за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції.

ЙДЕТЬСЯ, зокрема, про велику рогату худобу, свиней, молоко незбиране, пшеницю і жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукрові буряки, насіння льону, ріпак, соняшник та інші олійні культури.

Подія викликала неабиякий резонанс серед учасників та експертів аграрної галузі. Одні вітають ці законодавчі зміни, інші гостро критикують. В Офісі президента наголосили, що закон «спрямований на забезпечення підтримки сільськогосподарського товаровиробництва в Україні, залучення інвестицій у галузь і підвищення конкурентоспроможності вітчизняного сільського господарства». «Це сприятиме підвищенню конкурентоспроможності української агропродукції, ліквідації схем ухиляння від оподаткування, а також виведенню значної частини економіки з тіні», — підтримав ідею і міністр економіки Ігор Петрашко.

Проте не всі аграрії і науковці згодні з таким трактуванням. Ті, що проти, зазначається на сайті AgroPolit.com, апелювали, мовляв, — це черговий ціновий реверанс у бік великих агропереробників. Зокрема, соняшнику, а конкретно — компанії «Кернел» і її власника агроолігарха Андрія Веревського.

Як прокоментував порталу президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, через закон про зниження ставки ПДВ до 14% складна ситуація, яка виникла у виробників борошна, ризикує перетворитися на катастрофічну: 50% мірошників кажуть, що закриють виробництво. Вони і зараз ледь виживають, а якщо запрацюють норми закону про зниження ставки ПДВ, до нас почнуть завозити турецьке борошно, дешевше за українське.

«До того ж у нас і так сировинна країна. У нас виробництва з вищою доданою вартістю на стадії зародку, а цим законом ми ризикуємо знищити конкурентну галузь переробки», — вважає Козаченко.

Ще раніше економіст Борис Кушнірук попереджав, що від закону про зниження ПДВ на окремі види агропродукції виграють лише великі агрохолдинги, а держава втратить мільярди.

Навіть голова профільного комітету Верховної Ради «слуга народу» Данило Гетьманцев відкрито називає цей закон «лобістським». Розвиваючи сировинну галузь і водночас створюючи дискримінаційні умови для переробної промисловості, влада прирікає країну на статус постачальника сировини для економічно розвиненіших країн.

У ситуації, коли влада свідомо дозволяє великому бізнесу платити менше податків, представники середнього і дрібного бізнесу, як і українці, що працюють, втрачають довіру до держави, віру в принцип рівності. «Адже ми не можемо однією рукою виводити з тіні економіку і стверджувати, що «закон один для всіх», а другою — давати пільги великому бізнесу?» — прокоментував рішення керівник податкового комітету ВР.

Доцент Київської школи економіки експерт із земельних питань Олег Нів’євський вважає, що зниження ПДВ призведе до погіршення стану господарства країни, скорочення податкових надходжень та інвестицій, збільшення простору для зловживань із ПДВ та корупції. За його оцінками, потенційні втрати такого рішення для бюджету можуть сягати понад 1 млрд грн. До речі, Податкова служба оцінює втрати бюджету через скандальне ново-введення в сумі 16 млрд грн.

«Владі варто більше фокусуватися не на ставках ПДВ, а на вдосконаленні системи адміністрування та запобігання зловживань із цим податком», — підсумовує експерт.

Як бачимо, попри стриманий оптимізм негативних очікувань від закону про зниження ставки ПДВ із 20 до 14% набагато більше. Воно й не дивно, адже найкращий закон, ухвалений із хорошими намірами, може розбитись об гострі кути української бюрократії та розвиненого «схематозу». Що ж отримаємо насправді — дізнаємося незабаром.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Викрутаси із тарифами
Читати
Активний обіг грошей
Читати
Знову пожежа
Читати
Таки почали вакцинувати
Читати
Промисловості нелегко
Читати
Комірне — непідйомне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове