Архів
П’ятниця,
26 лютого 2021 року

№ 15 (19863)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Кидання каміння та перший допінг

Микола МОТОРНИЙ.

Олімпійські змагання стрибунів у висоту. Париж, 1900 рік.

Як відомо, перші Олімпійські ігри сучасності проводилися 1896 року в Афінах. А от чи можна назвати змагання, які відбувалися 1900-го в Парижі, Олімпійськими іграми? Чому на треті Олімпійські ігри в американський Сент-Луїс прибуло набагато менше спортсменів? Розповімо про це та про інше.

Париж-1900: чи то виставка, чи то Олімпіада

НА ТОЙ час у світі були дуже популярні промислові виставки. Наприклад, 1900 року Всесвітню виставку в Парижі відвідали понад 50 мільйонів чоловік. Спортивні ж змагання вважалися чимось на зразок розважальної програми у рамках основного заходу. Відвідувачі та спортсмени запрошувалися саме на виставку, а не на Олімпійські ігри. Це вже пізніше Олімпіади перетворилися на події планетарного масштабу.

Другі літні Олімпійські ігри тривали майже пів року — з 14 травня по 28 жовтня. В олімпійських стартах змагалося 997 спортсменів із 24 країн світу. Серед них аж 22 жінки. Було розіграно 85 комплектів нагород із 19 видів спорту.

Першою жінкою — чемпіонкою Олімпійських ігор стала яхтсменка зі Швейцарії Елен де Пуртале, яка виступала в парі зі своїм чоловіком Ерманом. Лаври першої олімпійської чемпіонки з індивідуального виду дісталися англійській тенісистці Шейлі Купер. Однією із суперниць гольфістки Маргарет Еббот стала її мати Мері. Це був перший і наразі останній випадок, коли на Олімпіаді змагалися донька і мати.

Організатори Ігор настільки прагнули видовищності, що внесли до програми Олімпіади чимало чудернацьких змагань. Уболівальникам сподобався заплив на 60 метрів під водою. До речі, виграв його француз із «водним» прізвищем — де Водвіль. У перетягуванні линви об’єднана команда данців і шведів «перетягнула» господарів. Крім того, спортсмени метали не тільки диск, спис, ядро, а й каміння. Ще одним сюрпризом від організаторів стало плавання із перешкодами на 200 метрів. Спортсменам потрібно було пропливати серед колод, занурених у воду, та пірнати під поставлені на якір човни.

Уперше чотириразовим олімпійським чемпіоном став Елвін Кренцляйн, який виграв забіги на дистанціях 100, 110 та 200 м з бар’єрами та у секторі для стрибків у довжину.

У складі спортивної делегації Російської імперії був українець Петро Заковорот, котрий посів сьоме місце у змаганнях із фехтування на шаблі. Також у складі олімпійського журі були нащадок сотника Полтавського полку начальник офіцерської повітроплавальної школи Санкт-Петербурга генерал-лейтенант Олександр Кованько і капітан драгунів Волинського лейбгвардійського полку Адам Богатський.

Уперше назвав ці змагання Олімпійськими іграми П’єр де Кубертен у своїх «Олімпійських мемуарах», що вийшли друком 1931 року.

Скандальний марафон у Сент-Луїсі

ТРЕТІ літні Олімпійські ігри відбувалися під егідою Міжнародного олімпійського комітету в американському місті Сент-Луїс із 1 липня по 23 листопада 1904-го. Вони були скромніші за кількістю учасників: змагалося понад 650 атлетів із 12 країн.

Річ у тім, що через дуже дорогі квитки на пароплав багато спортсменів з Європи, Азії та Австралії не приїхали. Із 650 спортсменів 599 були американцями. Українці, Микола Ріттер (брав участь в І Олімпіаді в Афінах) і Петро Заковорот, також не змогли потрапити до США.

Розігрувалися 94 комплекти медалей із 18 видів спорту. В Сент-Луїсі відбувся один із найдраматичніших марафонів за історію Олімпійських ігор. Гонка тривала за 40-градусної спеки. 18 із 32 учасників зійшли з дистанції через виснаження. Переможець Томас Хікс останні 10 миль рухався у напівпритомному стані. Щоб спортсмен тримався на ногах, тренер увів йому дозу стрихніну і дав ковток коньяку. Можна вважати, що це було перше офіційно зафіксоване використання допінгу. Час переможця — 3 години 28 хвилин і 53 секунди. Не обійшлося й без гучного скандалу. Інший американський учасник, Фред Лорц, пробігши 12 миль, зійшов із дистанції через судому. Атлета підібрав автомобіль суддів і повіз для надання медичної допомоги. За 8 миль до фінішу бігун «відчув себе краще», повернувся на доріжку і фінішував першим. Дочка президента США Теодора Рузвельта Аліса вручила Фреду Лорцу золоту медаль і сфотографувалася з «чемпіоном». Коли до фінішу дісталася решта учасників змагань і обман розкрився, Фред Лорц заявив, що просто пожартував. Атлетичний союз США довічно дискваліфікував марафонця.

Справжнім героєм Олімпійських ігор у Сент-Луїсі став американець Джордж Ейсер (на фото). Втративши замолоду ліву ногу, він виступав, використовуючи дерев’яний протез. Змагаючись на рівних зі звичайними спортсменами, Джордж Ейсер виграв золоті медалі у вправах на брусах, в опорному стрибку і в лазінні по канату. Крім того, він отримав «срібло» на 7 снарядах, а також «бронзу» на перекладині.

Найбільшого успіху на Іграх-1904 в Сент-Луїсі домігся американець Антон Хейді. Беручи участь у змаганнях зі спортивної гімнастики, він переміг у п’яти з восьми видів змагань і отримав іще одну срібну медаль у змаганні на брусах, ставши першим п’ятиразовим чемпіоном за історію Ігор.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік рекордів
Читати
До війська
Читати
Вакцинація таки розпочалася
Читати
Надбавку відстрочено
Читати
Казав пан...
Читати
Як не у двері, то у вікно
Читати
Заради «окремого» працевлаштування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове