Архів
П’ятниця,
26 лютого 2021 року

№ 15 (19863)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Лікар, та не той

Олег ГРИГОРЕНКО.

Співробітники Служби безпеки України викрили масштабну шахрайську схему зі складання ліцензійних іспитів «КРОК» у медичних вишах столиці. Справу передано до Офісу генерального прокурора України.

КОЖНИЙ, кому доводиться звертатися по медичну допомогу, передовсім хоче бути певним у високій професійності спеціаліста. Навіть, якщо фахівець молодий і не дуже досвідчений, ми сподіваємось на його отримані у вищому навчальному закладі знання. Але, виявляється, медичний диплом може отримати і той, хто не вважає, що для того, аби стати лікарем, треба гризти граніт науки. І найстрашніше те, що допомагали їм у цьому ті, хто мав би, навпаки, наставляти і навчати.

За даними слідства, оборудку ще у попередні роки поставили на потік колишні керівники одного з київських медичних університетів. Прикриваючись нібито широким колом знайомств у Міністерстві охорони здоров’я України та державній організації «Центр тестування», вони організували схему липового проходження студентами-медиками зовнішнього незалежного оцінювання професійної компетентності «КРОК».

Що вони робили? Через своїх довірених осіб у медичних навчальних закладах за хабар від трьох до п’яти тисяч доларів пропонували студентам, які сумнівалися у своїх знаннях, «допомогти» успішно скласти ліцензовані фахові іспити та одержати відповідний сертифікат. Отримавши «замовлення», шукали викладачів та «довірених» випускників цього ж вишу, які за 500 доларів були згодні скласти інтегрований тестовий іспит замість клієнта. А щоб у центрі тестування не помітили обману, на спеціальному обладнанні виготовляли копію паспорта замовника. З тією лише різницею, що у ній змінювали фотографію на фото підставної особи, яка успішно складала іспит під чужим прізвищем, на яке отримувався сертифікат. Так грошовитий студент-неук отримував можливість продовжувати навчання на медичному факультеті.

У межах провадження, розпочатого за ч. 4-ю ст. 190-ї Кримінального кодексу України, правоохоронці провели низку обшуків у помешканнях фігурантів справи та за місцями проведення іспитів. «Під час слідчих дій виявлено та вилучено екзаменаційні роботи підставних студентів, документацію щодо проведення іспитів, паспорти громадян України з очевидними ознаками підробки, засоби зв’язку, які використовувались учасниками оборудки, грошові кошти, бланки сертифікатів стосовно успішного проходження іспиту тощо», — йдеться у повідомленні Офісу прокурора.

Прикро, але охочих отримати сертифікат за гроші, а не за знання було чимало. Лише цьогоріч уже встановлено низку епізодів складання іспиту за підробленими паспортами громадян України і понад 100 випадків неправомірного отримання свідоцтва про успішне проходження тестів за вказаною шахрайською схемою. Такими послугами не гребували майбутні терапевти, ендокринологи, невропатологи…

Наразі слідчі дії тривають. Вирішується питання щодо оголошення чотирьом фігурантам справи про підозри. Проте не може не тривожити той факт, що дехто з таких «недолікарів» уже випустився з медуніверситету, десь влаштувався на роботу і приймає пацієнтів. Бережи нас Бог од таких!

Для довідки. «КРОКи» — це система ліцензійних інтегрованих іспитів. Три етапи тестування призначені для визначення відповідності показників медичної освіти державним стандартам і встановлення професійної компетенції медпрацівників. У разі нескладання «КРОКу» студенти-медики не можуть продовжувати навчання та відраховуються із навчального закладу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік рекордів
Читати
До війська
Читати
Вакцинація таки розпочалася
Читати
Надбавку відстрочено
Читати
Казав пан...
Читати
Як не у двері, то у вікно
Читати
Заради «окремого» працевлаштування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове