Архів
П’ятниця,
26 лютого 2021 року

№ 15 (19863)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Ініціатива

Нове меню для школярика

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Позаду жорсткі карантинні обмеження, й у Балабинському навчально-виховному комплексі, що у Запорізькому районі, дітвора знову сіла за парти. А на перерві наввипередки мчить у шкільну їдальню, де щодня на вихованців очікують маленькі смачні відкриття. Так, якось мені довелося застати, як третьокласники наминали пиріг під дивною назвою «пастушачий». На тарілках за лічені хвилини залишилися крихти.

І ТАКА картина тут щодня, відколи у закладі запровадили нову систему дитячого харчування. Ще торік керівництво школи зацікавилося проєктом відомого кулінара Євгена Клопотенка, котрий протягом трьох років разом із представниками МОЗ, дитячими ендокринологами і дієтологами працює над тим, аби «повернути довіру дітей і батьків до шкільних їдалень». Він запропонував 110 рецептів смачних, корисних і апетитних на вигляд страв для навчальних закладів, які можна приготувати, витративши не більше 15 гривень, — пересічний бюджет шкільного обіду. І, що важливо, всі ці рецепти перевірені й ухвалені Держпродспоживслужбою України.

З 1 січня поточного року навчальним закладам офіційно запропоновано переходити на нове меню. Але в Балабиному цієї загальної вказівки чекати не стали, і вже торік, коли бюджетних коштів на харчування молодших школярів побільшало з 12,49 гривні до 20 з копійками, почали вносити зміни у щоденний раціон вихованців.

— Ідею гаряче підтримали батьки, адже більшості було не до вподоби те, що подають у шкільних їдальнях, — розповідає директор НВК Жанна Вінніченко. — Засмучувала кількість недоїдків, що залишалися на тарілках, шкода було й грошей, які «змивалися» після обіду. А ми запровадили зовсім іншу філософію харчування. Тепер діти з’їдають усе!

Плідно попрацювати над новим меню довелося шкільній медсестрі Юлії Кудловській із кухарями. Щодня вони допізна сиділи і метикували над складом продуктів і, що особливо важливо, дозуванням приправ, серед яких: базилік, часник, розмарин, м’ята тощо. Адже вводити їх до дитячого раціону слід украй обережно, водночас дрібка прянощів може перетворити звичні наїдки на витребеньки. На запитання, чому взагалі наважились на такі зміни, Юлія Миколаївна відповідає: «Хочемо і прагнемо жити за сучасними стандартами. Нам треба було «втиснутись» у бюджет, але зробити так, щоб шкільні страви стали смачними і корисними. Ми теж мами, тож «приміряли» той чи інший наїдок, тримаючи в голові вподобання своїх синів і дочок. Власне, як у сім’ї, адже гаманці в українців досить благенькі, але кмітлива жіночка з творчим вогником уміє урізноманітнити стіл тим і сим, аби рідні залишилися задоволеними».

Щоб перейти на оновлене меню, ніякої «крутої» кухонної техніки не треба. Готувати бригада харчоблоку продовжувала на стареньких плитах, якими тут користувалися, годуючи не одне покоління юних балабинців. Лише нещодавно виховному комлексу громада придбала нове обладнання.

Кухарі Катерина Тихова, Вікторія Шелест і працівник їдальні Віра Кущ розповідають про секрети смачного меню. Картоплю запікають у духовці й приправляють куркумою; капуста, яку діти раніше їсти не поспішали, подається із зеленим горошком, а ще її посипають насінням соняшнику — смакота! Буряки відварюють і, подрібнивши, притрушують сухариками. У меню — телятина, а котлети віднині замінили нагетсами! Тут діє магія назви, адже страву просто перейменували, готується вона традиційно. Але тепер малі за столиками уявляють, що смакують у McDonald’s.

Однією з останніх новинок у меню є той самий «пастушачий» пиріг. Дітлахи вдома так «рекламували» його батькам, що багато хто зацікавився і приходив у їдальню, аби «списати рецепт». А направду це картопляне пюре та м’ясний фарш із соусом, яйцем і сметаною, викладені шарами. «Такий пиріг — чудова знахідка, структура страви зберігає соковитість, залишається м’якою, а м’ясо ще й утримує в собі трохи тепла», — коментує Жанна Вікторівна.

Зажив популярності й «болоньєзе з макаронами», щось на зразок традиційних макаронів по-флотськи, але з пікантним соусом, який додає страві особливого смаку. Соуси, до речі, готують самі й лише натуральні — овочеві, фруктові. За словами Юлії Кудловської, на дитячому столі всі продукти сертифіковані та дозволені Держпродспоживслужбою.

Так годують у навчально-виховному комплексі найменших, яких тут 330, — учні 1-4 класів та старші пільгових категорій споживають цю смакоту безкоштовно. Інші, понад 380 вихованців навчального закладу, можуть зазирнути у буфет, де досить широкий асортимент, і поласувати булочкою, шкільною піцою, соком, чаєм, кавою тощо.

Загалом із минулого року навчальні заклади області поступово переходять на харчування за новою методикою, підлаштовуючи її до власних спроможностей. Звичайно, багато чого залежить від їх фінансування органами місцевого самоврядування, але все ж найголовніше — бажання і прагнення громади та керівництва закладів до змін на краще.

Наприклад, у Кирилівській ОТГ упродовж року годують школярів усіх ланок коштом громади. За словами заступниці кирилівського селищного голови Марини Логинової, програми з високоякісного харчування обрали чотири навчальні заклади. Бюджет на рік становить три мільйони гривень. Сукупно тут харчуються 700 учнів. Їх годують обідами, а тих, хто залишається на групі подовженого дня, — додатково. На день на одного учня витрачають 11 гривень із бюджету громади. Меню гнучко коригується під уподобання дітей. Усе смачне й творчо оформлене, що особливо їх приваблює.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік рекордів
Читати
До війська
Читати
Вакцинація таки розпочалася
Читати
Надбавку відстрочено
Читати
Казав пан...
Читати
Як не у двері, то у вікно
Читати
Заради «окремого» працевлаштування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове