Архів
П’ятниця,
26 лютого 2021 року

№ 15 (19863)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Соняшникове насіння

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ВОНО діє на людину, наче наркотик, тому від нього неможливо відірватись. Та аж ніяк не всі знають про корисні властивості насіння соняшнику. Трішки історії. Батьківщиною цієї рослини є долина Міссісіпі — сучасні Арканзас і Теннессі (США). Американські індіанці використовували насіння дикої квітки з жовтими пелюстками з метою зробити свою мізерну їжу привабливішою і смачнішою. В епоху ацтеків, майя зерна соняшнику переробляли на борошно, олію, додавали до кремів для обличчя, у лікувальні мазі від укусів комах і гадюк. В Європі сонячна квітка з’явилася на початку ХVI століття як декоративна рослина. Згодом соняшник почали застосовувати для виготовлення олії та отримання насіння. Сьогодні це відбувається в колосальних масштабах. Соняшникова олія — надзвичайно популярний харчовий продукт, важко навіть уявити родину, де без неї можуть обійтися.

У насінні соняшнику міститься достатня кількість кислот, що мають антиокислювальні властивості. Вдосталь у зернах амінокислоти аргінін. Саме цей компонент здатний підтримувати серцево-судинну систему, зменшувати відсоток виникнення тромбозу вен. Фітостероли, які є в насінні, вбирають у себе холестерин, тим самим зменшуючи його кількість в організмі. Соняшникове насіння багате на кальцій, залізо, цинк, магній.

Для жінок насіння — чудовий помічник у період менопаузи (зменшує частоту припливів). Для чоловіків корисно іноді лузати насіння, щоб підтримати репродуктивну функцію і сексуальне здоров’я. Продукт із соняшнику підвищує потенцію, позитивно впливає на форму, кількість і живучість сперматозоїдів. Для поліпшення стану шкіри обличчя, зменшення випадіння волосся жінкам рекомендується вживати насіння соняшнику. Склад зерен у ньому унікальний, адже продукт багатий на цинк — корисний макроелемент, що відповідає за нормалізацію епідермісу, підтримує шкіру в тонусі, перешкоджає появі лупи, акне. Для дітей теж важливо систематично їсти зерна, проте в помірних кількостях, не перевищуючи добову норму. Фосфор і вітамін D, які є в соняшниковому насінні, відповідають за здорове формування зубів і кісток. До речі, в 100 грамах насіння вдвічі більше кальцію, ніж у молочних продуктах.

До складу насіння входять три важливі групи вітамінів. Вітаміни В3, В5, В6 відповідають за здоров’я центральної нервової системи. Вони необхідні для збереження здорової шкіри. У зернах соняшнику міститься близько 70 відсотків добової норми вітаміну В. Вітамін Е потрібний для нормалізації роботи судин, серця, поліпшення пам’яті, збереження здорової шкіри обличчя. Вітамін D необхідний, щоб уникнути появи рахіту у дітей і підлітків. Крім того, цей вітамін зберігає здоров’я кісток, волосся, шкіри.

Як уживати насіння соняшнику при вагітності? Більшість лікарів не бачать проблем, а, навпаки, радять вагітним лузати по 30-50 грамів. Користь від нього для організму вагітної незаперечна. Воно знижує вияви токсикозу, запобігає появі закрепів, додатково насичує організм корисними речовинами: вітамінами, білками, мінералами, рослинними натуральними жирами. Маля народжується з хорошою кістковою системою і з достатньою кількістю кальцію. Кров’яний тиск нормалізується вже за три місяці. Імунна система зміцнюється, з’являється пружність шкіри.

Припустиме споживання насіння соняшнику і в період лактації. Спочатку потрібно ретельно спостерігати, чи не має дитина алергії на продукт. Якщо вона відсутня, то добова норма для мами, яка годує грудьми, становить 20 грамів.

Навіть вітаміни в чистому вигляді, якщо їх уживати у великих кількостях, можуть завдати шкоди. Не є винятком і зернятка соняшнику. Насіння — калорійний продукт, через що необхідно контролювати добову норму споживання. Смажені солоні зерна містять величезну кількість натрію. Якщо такий компонент буде в надлишку в організмі, можуть виникнути проблеми із серцем, підвищитись кров’яний тиск. Якщо вже зовсім надміру вживати насіння, то в організм потрапить занадто багато вітаміну В6, а це загрожує порушенням м’язової координації. Хоча в насінні й міститься кальцій, тверда шкірка може запросто пошкодити емаль зубів. Велика кількість жирів може стати причиною печії. Часте вживання насіння соняшнику негативно позначається на стані горла та голосових зв’язок, може навіть спотворитись голос.

Під час смаження зерна соняшнику втрачають більш як половину корисних речовин, тому їх краще вживати в сирому вигляді. Однак смажене насіння має менше калорій. До речі, аж ніяк не всім до вподоби лузати сирі зернятка. Тому раджу додавати їх до страв: у млинці, салати тощо. Якщо вирішили обсмажити, то використовуйте суху сковороду з антипригарним покриттям без додавання будь-яких олій.

Протипоказаний цей продукт при гастриті, жовчнокам’яній хворобі, при зайвій вазі.

Нерідко виробники нехтують правилами і вирощують рослини на забрудненому ґрунті. Особливо небезпечний кадмій — речовина, яка не виводиться, а тільки накопичується в організмі, руйнуючи здорові клітини.

Вибирати зерна соняшнику варто ретельно. Цей продукт недорогий, є в достатній кількості на прилавках магазинів. Через непрозору і герметичну упаковку неможливо визначити якість насіння за зовнішнім виглядом, запахом і кольором. Покупець задовольняється лише тим, що може обрати непрострочений продукт. Бажано, щоб під розфасовкою товару стояла осіння дата, оскільки саме о цій порі збирають урожай. Варто звернути увагу на запах. Затхлість сигналізує про те, що зерна або давні, або неправильно зберігалися. Якісне насіння — чорне без нальоту і сіруватого відтінку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік рекордів
Читати
До війська
Читати
Вакцинація таки розпочалася
Читати
Надбавку відстрочено
Читати
Казав пан...
Читати
Як не у двері, то у вікно
Читати
Заради «окремого» працевлаштування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове