Архів
П’ятниця,
26 лютого 2021 року

№ 15 (19863)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Про МВФ і план «Б»

Олена КОЩЕНКО.

В Україні офіційно припинила роботу віртуальна місія Міжнародного валютного фонду, яка не підтримала прохання Києва про надання екстреної фінансової допомоги в рамках кредитної програми співпраці. Щоправда, наші можновладці не втрачають оптимізму і заявляють, що мають запасний план…

ЧИННУ кредитну програму stand-by МВФ затвердив 9 черв-ня 2020 року. Її обсяг — 5,04 млрд дол., з яких 2,1 млрд країні переказали відразу після підписання угоди. Тоді ж, у вересні та грудні, Україна мала одержати ще два транші по 700 млн дол. кожний. Проте несподівана відставка на початку липня голови Нацбанку Якова Смолія, яку він пояснив політичним тиском, та провал судової реформи призвели до того, що ми не отримали другого й третього траншів МВФ. Вочевидь, і нинішнє лютневе продовження роботи місії не допомогло переконати фонд виділити фінансування.

Представник останнього Йоста Люнгман, окрім вищеназваних перепон, каменем спотикання у перемовинах сторін назвав і те, що другий рік поспіль Україна живе з рекордним дефіцитом бюджету. Зокрема, дірку в поточному держкошторисі в розмірі 276 млрд грн, що значно перевищує докризовий показник 2-2,3% ВВП, МВФ назвав «узагалі неприйнятною». Ще одна проблема — проведення аудиту Фонду протидії коронавірусу, що також потрібно зробити для одержання грошей у 2021 році. В уряді ж із цим не квапляться, оскільки більшу частину коштів витратили на дороги, знімання кінофільмів, а не на підтримку медицини.

Зрештою українська влада зробила крок назад в енергетичній реформі, обмеживши ціни на газ для населення. Це рішення було ухвалене в розпал переговорів із МВФ. Як відомо, запровадження ринку газу — одна з попередніх вимог фонду. До речі, аж ніяк не безкорислива. Адже західні компанії вже давно ждуть не діждуться, щоб прийти на законодавчо розчищені для них такі перспективні українські енергетичний та послуг ЖКГ ринки з усталеними європейськими цінами і тарифами.

Утім, із позиції нашої влади безрезультатне завершення роботи місії МВФ не здається катастрофічним. Президент Володимир Зеленський наголосив, що програму кредитування України все ж не закрили. Отже, співробітництво з фондом не припиняється. Просто для одержання чергового траншу Верховній Раді належить якнай-швидше ухвалити низку законів на вимогу фінансової інституції ООН. Законопроєкти про Вищу раду правосуддя та НАБУ вже зареєстровані у парламенті. Президент певен, що держава до кінця року все ж отримає заповітний транш. «А якщо ні, — запевнив, — то у нас завжди є план «Б».

Добре, якщо він спрацює. А коли ні? Поки що песимістичний сценарій розвитку подій, на думку експертів, видається найвірогіднішим. Адже Україна міцно підсіла на «фінансову голку» МВФ, призвичаївшись не вкладати позичок у розвиток, а просто їх проїдати — залатувати дірки у бюджеті та щоразу гасити соціальну напруженість роздаванням не підкріплених економічно підвищених виплат та різних пільг.

До того ж Україна не може дуже довго обходитися без зовнішніх запозичень іще й тому, що має виконувати зовнішні боргові зобов’язання. А владна Зе-команда вже встигла напозичатися по світах під держгарантії… Згідно з інформацією з різних джерел, лише у 2020 році запозичення до загального фонду держбюджету становили 621,5 млрд грн, а платежі з погашення держборгу — 385,5 млрд грн, платежі з обслуговування — 119,6 млрд грн. У Рахунковій палаті обчислили, що торік обслуговування держборгу коштувало кожному українцеві 3 тисячі гривень. Так само і нинішнього року: крім залучення 276 млрд грн на покриття дефіциту бюджету, Мінфіну необхідно виплатити щонайменше 600 млрд грн за зовнішніми і внутрішніми позиками. За розрахунками відомства, пік виплат припаде на вересень, коли за один місяць держава має віддати більш як 102 млрд грн. Ці гроші просто ніде буде взяти, інакше як позичити, щоб відразу ж повернути левову частку іншим кредиторам. Ну хіба що восени можемо побачити карколомне піке курсу долара…

Тож Україні нічого не залишається, як заради отримання рятівних кредитів продовжувати і надалі «загравати» із МВФ. Що наша влада нині й робить: уже підтверджено зобов’язання скасувати обмеження ціни на газ для населення після березня, для Теплокомуненерго в режимі спецзобов’язань — після квітня. Так що готуймося, шановні співвітчизники, до нового стрибка комунальних тарифів. Чи не в цьому, бува, і полягає, отой план «Б» від команди «Зе»?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зворотний бік рекордів
Читати
До війська
Читати
Вакцинація таки розпочалася
Читати
Надбавку відстрочено
Читати
Казав пан...
Читати
Як не у двері, то у вікно
Читати
Заради «окремого» працевлаштування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове