Архів
П’ятниця,
26 лютого 2021 року

№ 15 (19863)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Плоди владного непрофесіоналізму

Ростислав ТРОЯН.

ПРОБЛЕМОЮ для України залишається виробництво молока, зумовлене катастрофічним скороченням поголів’я корів. Можновладці-реформатори давно усунулися від справи гарантування продовольчої безпеки для народу. Позбавили сільгоспвиробників спецрежиму оподаткування, піднімають на щит «необхідність» продажу землі, в результаті чого щороку зникає майже сотня ферм.

У нинішніх умовах займатися розведенням тварин, підвищенням їхньої продуктивності нелегко. Лише небагатьом агроформуванням під силу вистояти, зберегти робочі місця на селі, розширювати кормовий клин, щоб утримувати худобу, дбати про автотракторний парк, споруджувати та ремонтувати фермські приміщення, кормосховища тощо. У нас на Хмельниччині такі є. І керують ними віддані патріоти краю й України. Серед них Михайло Шаповал, Василь Мастій, Лідія Самойлюк, Василь Кравчук, Володимир Пицюк, Сергій Іващук та інші.

Найбільше стадо корів на теренах колишнього Теофіпольського району. Їхні сусіди з Білогір’я — ТОВ НВА «Перлина Поділля», не поступаючись європейським стандартам, доглядають 1,5 тисячі голів ВРХ, а на найближчу перспективу планують збільшити ще на тисячу голів. У Пасічній теж зводиться ферма на 500 головомісць. У Масівцях безприв’язно утримуються понад 1100 корів, які віддячують високоякісним молоком.

Хмельниччина за поголів’ям корів займає друге місце серед регіонів, що становить майже 8% загальнодержавного показника в агроформуваннях. Водночас за споживанням молока і молокопродуктів на душу населення область не дотягує 25% до раціональних норм. Тобто на Хмельниччині мало, а в інших областях узагалі порожньо.

Слід відзначити, що на молочних та інших тваринницьких фермах невтомно трудяться кілька тисяч наших краян, людей «ранкової зорі» й зооветспеціалістів, яким слава і хвала за сумлінну працю.

Корова — символ життя на селі. Викликає тривогу бездушність і непрофесіоналізм нинішньої та минулих влад, що спричиняє загибель села — колиски нації. Адже мешканці сільських територій — в основному люди похилого віку, ледь виживають. Після ліквідації профільного міністерства і його структурних підрозділів на місцях розігнали високопрофесійні кадри. По суті, знищено аграрну науку, вітчизняну селекцію та насінництво, занепало сільськогосподарське машинобудування, нікому нема діла до відновлення родючості ґрунтів тощо.

Тож слід докорінно міняти ситуацію на селі, зупинивши його вимирання і тим самим ослаблення держави, та збавити оберти з продажем-купівлею землі, яку треба зберегти, аби було що передати нащадкам.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове