Архів
Вівторок,
23 лютого 2021 року

№ 14 (19862)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Милосердя

Просто творять добро

Людмила ШУНКОВА.

Київська область.

Микола та Антоніна Заболотні з врятованою лебідкою у Національному парку «Межигір’я».

Подружжя Заболотних зо два роки тому вподобало і придбало в Обуховичах Іванківського району будиночок під дачу. А торік у березні вирішили переїхати сюди на постійне проживання. Робота дозволяла: Антоніна Костянтинівна працює дистанційно, Микола Валерійович — моряк-контрактник.

ПЕРЕБРАЛИСЯ до села разом із дітьми — 11-річною Кароліною та 2,5-річною Ніколь, двома котами і чотирма собаками. До цієї компанії згодом долучилися ще троє песиків з іванківського притулку «КітПес» та троє місцевих безпритульних кошенят.

Мешкає родина неподалік ставка. Минулої весни на водойму прилетіла пара лебедів, згодом вивели пташенят. Один лебедик заплутавсь у рибальській жилці, травмувався, через що так і не зміг стати на крило. Тож восени, коли пташине сімейство зібралось у вирій, молодий лебідь залишився. Батьки двічі прилітали за ним, кружляли над ставком, але марно…

Поки не настали холоди, птах цілими днями плавав, а коли прийшли морози і водойма подекуди вкрилася кригою, заховався в очерет і рідко звідти виходив.

— Коли ми кілька днів поспіль не побачили білосніжного красеня, — розповідає Микола Валерійович, — то захвилювалися. Знайшли контакти і зв’язалися з «Київською групою спасіння тварин». Її представники прибули в Обуховичі й на двох човнах стали обстежувати водойму. В заростях очерету таки побачили знесиленого птаха. Лебедя відвезли у Національний парк «Межигір’я», де утримується чимало врятованих птахів. До речі, того ж дня на території області волонтери, члени «КГСП», крім нашого, врятували ще двох лебедів…

Другого птаха — цього разу лебідку — Миколі Заболотному довелося виручати з біди самому. Із соціальної мережі подружжя дізналося, що на річці Тетерів поблизу Іванкова, біля радіозаводу, зимує лебідь, а річка от-от повністю затягнеться кригою. Микола зателефонував до тієї ж «Київської групи спасіння тварин», але там попросили спочатку спробувати піймати птаха самому, бо дороги замело, добратися важко, а прохань про порятунок багато. Якщо ж не зможе, то будуть якось пробиватися… Микола та Антоніна вирушили до Іванкова.

Місцева жителька Надія Рогова, яка підгодовувала лебідку, показала місце, де її шукати, — пригадує Микола Валерійович. — Жінка напутила, що коли покликати: «Гулі-гулі…», то вона може підпливти. Ми побачили птаха, але досить далеко від берега. Річку скував лід, лебідка плавала в єдиній ополоночці… Зрозуміло, що по кризі вона до нас не пішла б. Ми вирішили якось дістатися бідолахи. Купили пшона для принади, у рибальському магазині — мотузку для підстраховки та великий сачок. Я обережно пішов до ополонки. Діставшись місця, насипав пшона і став чекати. Лебідка таки вилізла на лід. Видно було, що вона дуже знесилена, верхня частина голови та половина тулуба вкриті кригою. Я зміг накрити її сачком, узяв на руки і поповз до берега, адже разом ми вже важили більше… Посадивши птаху в мішок, повезли її з дружиною до «Межигір’я». Дорогою лебідка відігрілась, ожила…

Цікавлюсь у співрозмовника, чи не доводилось йому раніше потрапляти у надзвичайні ситуації, коли комусь потрібна була допомога.

— Першу медичну допомогу, так, людям надавав. А от лебедів рятую вперше, — усміхається Микола. — Моя рушійна сила — дружина. Тоня має таке добре, співчутливе серце, що не може не зарадити біді, чи то людській, чи то братів наших менших. Ось і в цих випадках усі організаційні питання вирішувала вона: знайшла контакти групи порятунку тварин, з’ясовувала, що потрібно робити, зв’язувалася з працівниками «Межигір’я». Ми щиро дякуємо всім небайдужим, хто допомагав виручати птахів.

У сьогоднішні нелегкі часи тішить думка про те, що десь поруч є люди зі світлими душами, які творять добро. Микола та Антоніна Заболотні саме з таких.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Новий санкційний раунд
Читати
Розікрали й продали
Читати
Не вода, а отрута
Читати
Ще поки космічна держава
Читати
Госпіталь просто неба
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове