Архів
Вівторок,
23 лютого 2021 року

№ 14 (19862)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Є чим хвалитись і від чого журитись

Олена КОВАЛЕНКО.

ЗА ТЕМПОМ виробництва продукції сільського господарства край посідає друге місце серед регіонів України. Зокрема, торік товаровиробники усіх форм власності зібрали 1,1 мільйона тонн олійних культур, що є рекордним показником за всю історію області. Зокрема, на площі 278,2 тисячі гектарів було зібрано 900 тисяч тонн соняшнику (п’яте місце в Україні) за урожайності 32,3 центнера з гектара (друге місце в державі). А от занепад тваринництва зупинити не вдається. Серед регiонiв України за чисельнiстю поголiв’я ВРХ, зокрема кopів, область на 7-му мiсці, з валового виробництва молока — на 8-му. Станом на 1 січня 2021 р. у вcix категорiях господарств великої рогатої худоби було на 5,2 тис. голiв, або на 3,8%, менше, ніж на цю дату торік. Відповідно до торішніх показників поголiв’я птицi зменшилося на 13,8%, свиней на 7,6, овець і кiз — на 7,6%.

Субсидія — життєва необхідність

КІЛЬКІСТЬ людей, які потребують субсидії, дедалі зростає. В обласному департаменті соціального захисту населення підбили підсумки першого місяця року.

«У січні одержувала субсидії 141 тисяча домогосподарств. Це майже 36 відсотків загальної кількості тих, хто стоїть на обліку в краю. Порівнюючи нарахування домогосподарствам за січень цього року і за грудень минулого, ми бачимо збільшення нарахувань на 45 мільйонів гривень», — констатує Людмила Мусіяка, заступниця директора департаменту соціального захисту населення ОДА.

Значно зросло і число споживачів, які звертаються до органів соціального захисту з проханням призначити субсидію. Якщо першого січневого тижня звернулося 580 громадян, далі — 1600, то за останній тиждень було 2300 звернень, а за перший тиждень лютого потребували субсидій уже 2500 осіб, стверджують у департаменті.

Як не треба протестувати

У ХОДІ адмінреформи село Соснівка Конотопського району ввійшло до складу Попівської ОТГ. Однак голова тамтешньої сільради була категорично проти таких змін. Тож під час торішніх місцевих виборів організувала у Соснівці «свою» виборчу дільницю. Тобто на офіційно зареєстрованій обиралися керівництво і депутати об’єднаної територіальної громади, а на «самопроголошеній» пропонувалося голосувати за голову і депутатів Соснівської сільради. Поки роботу останньої не припинили співробітники поліції, у незаконному «волевиявленні» встигло взяти участь 379 селян: дехто свідомо, решта не розібравшись, що до чого.

Можливо, в процесі утворення Попівської ОТГ і є спірні питання. Але не зрозуміло, на що розраховувала людина, яка працювала в органі місцевого самоврядування, тобто мала бути обізнаною із законодавством України, влаштовуючи цей спектакль (інакше й не назвеш) із альтернативними виборами. Адже зрозуміло, що таким чином своїх прав не відстояти. Ба більше, днями голові Соснівської сільської ради обласна прокуратура повідомила про підозру у перешкоджанні здійсненню виборчого права. Доведеться відповідати за свої дії іще чотирьом особам, яких вона залучила до організації фіктивної дільниці.

Не пасуть задніх

ФОНД «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» представив триста найкращих малих і середніх громад України (до 150 тис. мешканців) станом на початок нинішнього року, відповідно до «Всеукраїнського рейтингу інституційної спроможності та сталого розвитку громад».

Найкращою визнана Тростянецька. Наступна із Сумщини — Конотопська (53-тя), далі — Глухівська (67-ма), Шосткинська — 69-та, Чернеччинська — 72-га, Березівська — 94-та, Краснопільська — 95-та…

Рейтинг громад обраховується на 1 січня та 1 липня кожного року. При цьому беруть до уваги 40 показників, зокрема, такі: відсутність/наявність корупційних скандалів за останні два роки; наявність укладених угод про співпрацю з іншими громадами; впровадження модернізаційних інфраструктурних проєктів у сфері ЖКГ; участь громади в міжнародних проєктах; наявність громадських проєктів рівня країни (форуми, фестивалі, конференції тощо); загальний річний рівень доходів громади; наявність комунальних ЗМІ…

Автівки для порятунку

ВПЕРШЕ за всю історію існування екстреної медичної допомоги краю відбулося потужне поповнення автопарку — медики отримали 24 спец-автомобілі. Це особливо актуально зараз, адже від початку року змінено нормативи доїзду «швидких»: вони мають прибути за 10 хвилин у критичних випадках і 20 — в екстрених. Тому новий транспорт передусім є надією на порятунок людського життя.

Усі автомобілі сертифіковані МОЗ та обладнані за європейськими стандартами. На новому транспорті чергуватимуть бригади в різних районах області. Автомобілі отримує Конотопська станція екстреної медичної допомоги, Шосткинська та Глухівська підстанції, підстанції у Білопіллі, Бурині, Краснопіллі, Лебедині, Охтирці, Путивлі та Тростянці. Також автівки обслуговуватимуть Сумську громаду.

Шостка вшанує гетьмана Скоропадського

ІСТОРІЯ монастиря у селі Гамаліївка нерозривно пов’язана з ім’ям Івана Скоропадського, який проголосив себе покровителем обителі. Тому Харлампіївський монастир уже зараз перетворюють на туристичну перлину Шосткинської громади.

Почнеться облаштування музею Скоропадського на базі дитячої бібліотеки — це стане прологом створення у майбутньому великого культурно-історичного об’єкта. Цю ідею не один рік виношує Олена Чанцева-Коваленко, голова Шосткинського підрозділу Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Наразі проведена етнографічна експедиція. Мешканці села Гамаліївка передали свої родинні реліквії, частина з яких прикрасить експозицію новоствореного музею.

Гетьмана Івана Скоропадського поховали в склепі Харлампіївської церкви. Тут знайшли останній притулок й інші члени його родини. Це єдине родинне поховання гетьманів, що збереглось в Україні.

Хай би два місяці й садив

ЖИТЕЛЬ Ромен встановив персональний злочинний рекорд — щодня вкорочував віку одному дубу. Впродовж двох місяців у полезахисній смузі, яка розташована за межами населеного пункту на території Перехрестівської сільської ради Роменського району, без відповідного дозволу зрубав 59 дубів і одного клена. Протиправну діяльність особи викрили працівники Роменського відділу поліції під процесуальним керівництвом прокуратури. Роменською місцевою прокуратурою фігуранту повідомлено про підозру (ч. 4-та ст. 246-ї КК України). Експертиза встановила, що довкіллю завдано збитків на суму 583 тисячі гривень. Було б добре, якби разом із відшкодуванням ганебного губителя природи змусили висадити власним коштом удвічі більше дерев.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Новий санкційний раунд
Читати
Розікрали й продали
Читати
Не вода, а отрута
Читати
Ще поки космічна держава
Читати
Госпіталь просто неба
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове