Архів
Вівторок,
23 лютого 2021 року

№ 14 (19862)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

 Чуже смачніше?

Устина ГРЕЧАНЮК.

УКРАЇНСЬКИЙ клуб аграрного бізнесу (УАКБ) повідомляє, що обсяг імпорту сирів упродовж минулого року зріс на 97% — з 23,7 до 46,8 тисячі тонн. Структуру продукції становили такі категорії: інші сири — 56%; свіжі сири — 26%; плавлені — 13%; блакитні — 4,5%; сири терті або в порошку — 0,5%. Зростання показала практично кожна категорія. Причому значно зріс попит на рідкісні сорти сирів. Найбільше було закуплено відповідної продукції в Польщі — 22,4 тис. тонн (48%), Німеччині — 9,2 тис. тонн (20%), Франції — 3,8 тис. тонн (8%), Нідерландах — 3,5 тис. тонн (7%) та в Італії — 1,9 тис. тонн (4%). В УКАБ ситуацію, що склалася на нашому ринку сирів, назвали шкідливою для вітчизняних виробників, яким складно конкурувати з продукцію Євросоюзу. «Рішення цієї проблеми може бути тільки одне — розробити стратегію розвитку та надати державну підтримку для тваринництва, яке перебуває не в найкращому стані», — наголосили експерти організації.

Мороз підкоригував ціни

ДЕРЖАВНА служба статистики оприлюднила дані про середні споживчі ціни на товари і послуги в Україні 2020 року. Подорожчали необроблені продукти, а овочі значно подешевшали.

Найбільше зросли в ціні протягом 12 місяців: цукор — на 46,2% (до 20,9 грн/кг); гречана крупа — на 34,8% (37,4 грн/кг); яйця — на 30,4% (27,5 грн/десяток); соняшникова олія — на 22,2% (42,1 грн за літр).

Водночас цибуля подешевшала на 42,9% — до 5,1 грн/кг, картопля — на 24,9% (до 10,2 грн/кг), капуста — на 21,5% (4,8 грн/кг), буряки — на 17,3% (5,4 грн/кг), морква — на 6,3% (до 6,0 грн/кг).

Також, за інформацією Держстату, за січень — грудень сигарети преміумкласу здорожчали на 22,0% — до 57,9 грн за пачку, а ціни на горілку зросли на 0,4% — до 92,7 грн за 0,5 літра. Вартість пива від початку року зросла на 1,7% — до 17,5 грн за пляшку.

Тим часом через морози поповзли вгору ціни на овочі, бо фермерам довелося перевозити та зберігати врожай у теплих сховищах. А це вимагає додаткових витрат.

Замість овочів — нагідки

ЯК відомо, попит народжує пропозицію. Дедалі частіше українські фермери починають висаджувати на своїй землі незвичну неїстівну городину. Зокрема, лікарські трави, вирощування яких не потребує значних капіталовкладень. Тим часом попит на них із року в рік збільшується, оскільки у світі зростає популярність лікарських засобів, виготовлених із натуральних складників.

Серед таких рослин є нагідки лікарські. За словами завідувача відділу технології вирощування лікарських рослин Дослідної станції лікарських рослин у с. Березоточі Лубенського району на Полтавщині Назара Приведенюка, сьогодні середня ринкова ціна за кілограм сухої квітки 120 грн/кг. «Середня врожайність сухих квітів нагідок лікарських, якщо гарно удобрене поле, достатньо опадів і збирати су­цвіття без запізнень, не допускаючи формування насіння, може становити 1,5-2 т/г, або 15-20 кг із сотки. З гектара можна отримувати до 60 тисяч чистого прибутку. Рентабельність становитиме близько 46%, — каже науковець. — Нагідки лікарські, вирощені в Україні, цінуються. Однак посівний матеріал треба закупляти у надійних постачальників. Це дуже важливо».

Тим часом фахівець застерігає, що чимало фермерів, які вирішили зайнятися вирощуванням нагідок, роблять велику помилку: висушують рослину на сонці. Через це квітка змінює колір і стає світлою, навіть білою. Таку сировину заготівельники вже не куплять. Тож, плануючи цей бізнес, потрібно подбати про навіс, ангар або спеціально обладнану сушарку. А найкраще, наголошує Назар Приведенюк, починаючи будь-яку справу, варто порадитись із фахівцями або тими, хто вже набув практичного досвіду у цій сфері діяльності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Новий санкційний раунд
Читати
Розікрали й продали
Читати
Не вода, а отрута
Читати
Ще поки космічна держава
Читати
Госпіталь просто неба
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове