Архів
Вівторок,
23 лютого 2021 року

№ 14 (19862)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Перемоги» на трибуні

Марина ТІШКОВА.

Останні лютневі пленарні дні пройшли загалом жваво. Розглянуто зо три десятки проєктів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

КІНЕЦЬ пленарного тижня став «годиною Х» для генпрокурора І. Венедіктової — у четвер вона звітувала про рік діяльності очолюваної нею структури. «Сам себе не похвалиш — ніхто не похвалить» — саме ця приказка першою спадає на думку після її палкої промови. І. Венедіктова заявила, що рік тому дала обіцянку відновити потужну державну інституцію, виконувати обов’язки добросовісно, чесно і сумлінно та «завжди керуватися засадами верховенства права» і всього дотрималася. Одне з головних досягнень — завершення реформи органів прокуратури, яке має статися вже найближчим часом. Назвала пані Ірина й трохи цифр. Завдяки вжитим прокуратурою координаційним заходам помітно зменшилося число кримінальних правопорушень — 360 тисяч проти 444 тисяч позаторішніх, у тому числі особливо тяжких — 13,2 тисячі проти 15,4 та тяжких — 125,2 тисячі проти 140,5.

Однак попри бадьорі запевнення за рік українці прокуратуру так і не полюбили. І цьому є причини. Зокрема, активісти-антикорупціонери відзначили головні провали І. Венедіктової. Найперший — одіозні призначення. Головним прокурором Києва став раніше люстрований (очолював органи прокуратури за В. Януковича) О. Кіпер, заступником генпрокурора — М. Якубовський, якого пов’язували з В. Медведчуком. Далі — гальмування руху кримінальних проваджень, пов’язаних з олігархами, зокрема з І. Коломойським та іншими, перешкоджання слідству у справі суддів ОАСК. Ну і те, що народу особливо «сподобалось»: І. Венедіктова торік орендувала державну резиденцію у комплексі «Пуща-Водиця», ще й чомусь за вдвічі нижчою ціною. Оренда обійшлася їй замість 115 тисяч гривень на місяць «лише» близько 60 тисяч (і це без харчування та решти витрат на комфортне проживання). Ось у кого таки настав «кінець епохи бідності»…

Наступним гостем парламентської трибуни став глава уряду Д. Шмигаль. На традиційній «Годині запитань...» він поінформував про підсумки засідання Ради асоціації Україна — ЄС, яке відбулося 11 лютого. За його словами, саме це засідання «стало історичною віхою у наших двосторонніх відносинах». ЄС похвалив реформаторські зусилля України, чітко окреслив її європейську перспективу. Місія Євросоюзу почала оцінювати готовність нашої держави до підписання угоди про «промисловий безвіз». Наші європейські партнери запевнили також, що санкції проти Росії будуть тривати, допоки вона порушує територіальну цілісність України. Словом, і тут суцільні перемоги.

Перестрибнувши на іншу тему, Д. Шмигаль сказав, що ринок газу буде відрегульований, субсидій вистачить усім, 572 тисячі споживачів отримають компенсацію за електроопалення у розмірі 570 гривень (при цьому, наприклад, в Івано-Франківську мешканці багатоповерхівок з електроопаленням витрачають у середньому дві з половиною тисячі гривень).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Новий санкційний раунд
Читати
Розікрали й продали
Читати
Не вода, а отрута
Читати
Ще поки космічна держава
Читати
Госпіталь просто неба
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове