Архів
Вівторок,
23 лютого 2021 року

№ 14 (19862)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Напої-помічники

Олена СВІТКО,

знавець народної медицини.

Взимку не зайве підтримати своє здоров'я цілющими вітамінними напоями. Вони ліквідують наслідки сезонних хвороб, убезпечать від загострення хронічних недуг. Ці унікально-корисні напої не засекречені, а завжди під рукою.

Користь капустяного розсолу

ВИСТАВЛЯЮЧИ на стіл квашені капусту, огірки чи помідори, ми часто недбало відсуваємо банку, в якій лишилося не менш цінне — розсіл. Багатьом відомо, що він добрий помічник у разі похмілля, але не тільки. Його цілющі властивості зарадять багатьом захворюванням.

У ньому міститься гіпердоза вітаміну С — більше, ніж у самій капусті. У діабетиків він знижує рівень цукру в крові, крім цього, виводить пісок із жовчного міхура й допомагає за розладу діяльності травного тракту, при гастриті. Сік квашеної капусти багатий на молочнокислі бактерії та ферменти, що сприяють поліпшенню травлення й зміцненню імунної системи. Також розсіл допомагає позбутися зайвої ваги. Він знижує почуття голоду, спалює жирові відкладення, нормалізує метаболізм.

Для нормалізації низької кислотності. Розсіл — знахідка для людей зі зниженою кислотністю шлункового соку, через що не тільки погано перетравлюється їжа, а й є схильність до розвитку онкологічних захворювань шлунка. Тож, аби уникнути таких загроз, треба запам’ятати: що старшою стає людина, то більше кислого та спецій має споживати. У цьому разі добре згодиться розсіл від квашених огірків, помідорів, яблук, капусти, буряків. 100-150 мл розсолу п’ють двічі на день до їди.

Проблеми травлення, для підвищення імунітету. За хронічного панкреатиту, виразки шлунка вживають по 100 мл розсолу двічі на день після їди. Напій можна «заїдати» невеликою дрібкою солі. Це в комбінації поліпшить мляве травлення, допоможе від закрепів, проносів, поповнить організм вітамінами.

Очищення від паразитів. Є безліч випадків, коли простим розсолом і набором протипаразитарних трав виводили з організму ціп’яків (великих глистів), яких до цього годі було позбутися. Такі «сусіди» в кишківнику об’їдають організм, люди втрачають вагу, постійно відчувають втому, безпричинну нудоту, головний біль.

Чиститися від паразитів бажано на убутний місяць. Узяти в рівних пропорціях полин, пижмо, ромашку, щіпку запашної гвоздики і перемолоти. Гірку суміш вживати три вечори поспіль по чайній ложці, запиваючи 100 мл капустяного соку.

Біль у суглобах. Подрібнені квашені капусту чи яблучка потовкти, додати за потреби розсіл. Цю кашку прикладати до суглобів: до колін, ліктів чи кісточки на великому пальці ноги. Компреси робити на ніч два-три тижні.

Біль у попереку, спині. Змішати по одній частині свіжого тертого хрону, дрібно потовчених квашених яблук чи квашеної капусти, викласти на полотнинку й прикласти до проблемних місць на попереку чи на інших ділянках спини. Зафіксувати й закутати на ніч.

Капустяний розсіл протипоказаний за гіпертонії, виразки шлунка й загострення гастриту.

Буряковий квас — незамінний

ЦЕ справжнє джерело здоров’я. Тут мало калорій, але багато суперкорисних складників, а саме: конче потрібні бактерії для кишківника, вітаміни А, С і РР, групи В, залізо, хром, фосфор, мідь, багато інших мікроелементів і біофлавоноїдів. Тому він помічний за безлічі різних хвороб.

Гіпертонія. Завдяки вмісту мінералів рубідію та цезію регулярне вживання напою допомагає нормалізувати тиск на тривалий час. Ба більше — в разі гіпертонічного кризу склянка бурякового квасу допоможе швидко знизити тиск.

Атеросклероз. Цінні речовини напою справляють благотворний вплив на серцево-судинну систему, повертаючи тонус судинним стінкам, очищуючи їх од осілих холестеринових бляшок. Завдяки цьому в людей, які щодня випивають по склянці бурякового квасу, вже за місяць знижується рівень холестерину в крові й поліпшується плин крові, розріджується кров.

Патології сечовидільної системи. Завдяки сечогінним властивостям квас запобігає інфекціям сечовивідної системи та утворенню каменів у нирках і сечовому міхурі.

Захворювання травного тракту. Внаслідок бродіння в напої утворюються корисні бактерії, конче потрібні для налагодження мікрофлори кишківника, більш відомі як пробіотики. Регулярне вживання квасу налагоджує травлення, усуваються кольки й здуття живота.

Ожиріння. Здатність напою виводити зайвий холестерин, очищувати організм, прискорювати метаболічні процеси благотворно діє і на здоров’я, і на статуру, сприяючи схудненню.

Нормалізація настрою. Заспокоює нервову систему, усуває проблеми зі сном, допомагає долати стрес.

Рецепт бурякового квасу

Помити, обчистити й нарізати невеликими шматочками 3-4 буряки й 2 морквини. Покласти у трилітрову банку (до половини) й залити по горлечко перевареною охолодженою водою. Накрити банку марлею й залишити в темному місці, поки не почнеться бродіння. Бульбашки, котрі піднімаються догори з дна банки, означають, що квас готовий.

Приготований напій можна змішувати з соками журавлини, горобини, обліпихи та смородини (100-200 мл), із сіллю, спеціями, кефіром і подрібненою зеленню. Це поліпшить смакові якості напою й зробить його ще кориснішим.

Для схуднення напій потрібно вживати протягом місяця по склянці тричі на день за 40 хвилин до їди. Зробити місячну перерву та повторити курс. Крім цього, раз на тиждень можна влаштовувати розвантажувальний день на квасі, доповнюючи раціон харчування в цей день лише знежиреним сиром, чистою водою, яблуками та сухофруктами.

Для поліпшення загального самопочуття за названих вище захворювань буряковий квас споживають по чверті склянки за годину до їди.

Пам’ятайте, що загальна кількість випитого протягом дня напою не має перевищувати один літр. Інакше це може спровокувати розлад шлунка, подразнення слизової оболонки.

Протипоказання: гастрит із підвищеною кислотністю, виразка шлунка чи дванадцятипалої кишки, подагра, артрит, знижений тиск.

Якщо після вживання квасу з’явилися діарея, біль у животі або різні вияви алергії — негайно припиніть його пити й проконсультуйтеся з вашим лікарем.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове