Архів
Вівторок,
23 лютого 2021 року

№ 14 (19862)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Допоможе фітотерапія

Павло ЄВДОКИМЕНКО,

психофізіолог.

Хоч сьогодні найбільше уваги надається боротьбі із COVID-19, сезонні ОРВІ ніхто не скасовував. Та й у 80% випадків захворювання на коронавірус має легкий і малосимптомний перебіг. У цьому разі на допомогу прийдуть трави.

Протизапальні
засоби

Калина. Її плоди допомагають пропітніти, знизити температуру, зменшують ломоту в тілі, а також додають сил, що особливо важливо за коронавірусу, для якого характерна велика слабкість.

Ягоди калини можна вживати від одного до двох місяців як у період хвороби, так і під час відновлення. Але за умови, що немає протипоказань: алергії на калину, загострення виразкової хвороби шлунка чи дванадцятипалої кишки, панкреатиту.

Настій: дві столові ложки ягід калини залити склянкою окропу й настоювати 30 хвилин. Пити теплим по пів склянки до їди або під час їди три-чотири рази на день.

Череда. Справляє протизапальну, потогінну, протимікробну, протиалергійну дії. Настої череди корисні в разі хвороб горла, за кашлю, застудних і гострих респіраторних вірусних захворювань.

Приготування настою: дві столові ложки трави засипати в емальовану каструльку, залити 200 мл окропу, накрити кришкою. Варити на водяній бані 15 хвилин, періодично помішуючи. Настояти 45 хвилин, перецідити. Об’єм отриманого настою долити перевареною водою до 200 мл. Пити два-три тижні теплим по чверті-третині склянки двічі-тричі на день після їди. Перш ніж випити, збовтувати. Зберігати настій у прохолодному місці не більше двох діб.

Череду не можна вживати вагітним, жінкам, які годують немовлят, дітям до 12 років.

Липовий цвіт. Настій має потогінну й протизапальну, жарознижувальну дії. Пити до нормалізації температури.

Приготування настою: три столові ложки квіток липи залити 200 мл гарячої перевареної води в емальованій каструльці, закрити кришкою й варити 15 хвилин на водяній бані. Настоювати 45 хвилин, перецідити. Перед вживанням збовтувати. Пити гарячим двічі-тричі на день: дорослим і дітям після 16 років — по одній-дві склянки; від 13 до 16 років — по склянці; від 7 до 12 років — по пів склянки; від 3 до 6 років — по третині склянки, до 3 років — одну-дві столові ложки.

Малина (ягоди й листя). Застосовують як жарознижувальний та потогінний засіб, що знімає температуру.

Вживають гарячий ягідний настій. Для цього дві столові ложки ягід залити склянкою окропу, настоювати 15-20 хвилин, перецідити. Пити дві-три склянки протягом однієї-двох годин, до спітніння.

Також можна пити чай із листям малини без цукру до потовиділення.

Від кашлю й задишки

Коріння солодки. Справляє потрійну дію: допомагає боротися з кашлем, знімає запалення в легенях і бронхах, полегшує відходження мокротиння з бронхів.

Протипоказання: індивідуальна чутливість до компонентів, вагітність, грудне вигодовування, бронхіальна астма, загострення гастриту, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки в період загострення, непереносимість фруктози.

Якщо протипоказань немає, з аптечного коріння солодки зробіть настій: дві столові ложки подрібненої сировини залити двома склянками окропу і залишити на годину в термосі, перецідити. Дорослі п’ють по 1/4 склянки чотири рази на день після їди. Дітям дози добирають відповідно до інструкції на пакуванні. Курс — до двох тижнів.

Оман. Відвар: дві столові ложки коріння покласти в емальований посуд, залити склянкою перевареної води, тримати на водяній бані 30 хвилин. Дати настоятися 10 хвилин, перецідити. Пити по пів склянки двічі-тричі на день. Курс — два тижні. З обережністю вживати при захворюваннях нирок, під час вагітності й грудного вигодовування, а також дітям до 12 років. У разі протипоказань до вживання солодки чи оману використовуйте алое або соснові бруньки.

Алое. Рецепт із соком алое: узяти в рівних частинах сік алое (або листок алое, попередньо знявши з нього шкірку й ретельно подрібнивши), мед і трохи розм’якшене вершкове масло. Перемішати в скляному чи емальованому посуді. Їсти суміш по одній-дві чайні ложки тричі на день протягом п’яти днів, запиваючи несолодким чаєм. Протипоказання до вживання алое: підвищена секреція травних залоз, діарея, загострення геморою, порушення прохідності кишківника, виразковий коліт, апендицит, біль у животі, вагітність, годування груддю, місячні.

Соснові бруньки. Навар: столову ложку бруньок покласти в скляну чи емальовану посудину, залити 200 мл перевареної води, тримати на водяній бані 30 хвилин, дати 10 хвилин настоятися, перецідити. Вживати по столовій ложці три-чотири рази на день після їди.

Аби швидше відновити сили

Із профілактичною метою, а також щоб посилити захисні властивості організму після хвороби рекомендується вживати алое, пергу або бджолиний пилок. Для отримання ефекту курс має бути тривалий. Алое п’ють 2-4 тижні, апіпродукти — як мінімум місяць.

Квітковий пилок і перга. Їх краще купувати подрібненими, в пакетиках. Пересипати в суху простерилізовану скляну банку із закруткою. Зберігати в темному місці, але не в холодильнику. Вживати по 1/3 чайної ложки раз на день, запиваючи трохи теплим чаєм або водою. Беріть пилок із баночки тільки сухою ложкою, не допускайте потрапляння вологи в ємність із продуктами бджільництва.

Сік алое — один із найкращих народних засобів для підвищення імунітету й зміцнення сил. Наявний в алое емодин гальмує розвиток вірусів, допомагає організмові боротися з бактеріями та грибковими інфекціями. Сік алое також корисний при гастриті зі зниженою кислотністю, за ангіни, хронічного тонзиліту й запалення стравоходу, крім того, допомагає боротися з простатитом і закрепами.

Краще використовувати аптечний сік алое, але можна зробити його і вдома. Для відновлення сил, підвищення імунітету за пів години до їди або безпосередньо перед нею потрібно розсмоктати чайну ложку соку алое. Вживати три-чотири рази на день від двох тижнів до місяця.

Перед застосуванням рецептів порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове