Архів
Вівторок,
23 лютого 2021 року

№ 14 (19862)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Хвощ і парило проти каменів

«У сечовому міхурі виявили камінь розміром один сантиметр. Чи можна його позбутися з допомогою фітотерапії?»

Іван К.

м. Вільнянськ

Запорізької області.

 

СЕРЕД лікарських рослин є такі, що сприяють розчиненню каменів за сечокам’яної хвороби. Зокрема, ці властивості має хвощ польовий. Столову ложку цієї рослини ввечері залити пів літра окропу і тримати на слабкому вогні п’ять хвилин, настояти протягом ночі. Зранку процідити, випити за три рази (зранку, вдень і ввечері) за 20 хвилин до їди. Щоб посилити ефект, разом із хвощем можна заварювати і парило.

Відвар парила готується за описаною вище схемою (столова ложка на пів літра води). Вживати відвари цих трав почергово: один день відвар хвоща, наступний — парила. І так протягом місяця. Після 10-денної перерви курс у разі потреби можна повторити. Після цього слід обстежитися.

Довше вживати хвощ польовий не варто, бо він впливає на густину крові: згущує її. Тому під час цього оздоровлення дуже важливо пити достатню кількість води — близько півтора літра на добу. Вода має бути якісна, не містити надміру солей. До речі, неякісна вода або її нестача є однією з причин порушення водно-сольового балансу в організмі й утворення каменів.

Не менш важливим є також дотримання правил здорового харчування. Зокрема, потрібно уникати солодких, борошняних, копчених, смажених і надмірно солоних страв.

Фітотерапевти нині мають успішний досвід боротьби із сечокам’яною хворобою з допомогою збору, в складі якого багато трав із властивістю подрібнювати камінці (вони розпадаються до розмірів піщинок) й виводити рештки з організму. У зборі рослини доповнюють і підсилюють одна одну.

Ефективність фітотерапії часто залежить від розміру та структури каменя. Зазвичай якщо він великих розмірів — один-два сантиметри, то є давнім, а тому в більшості випадків щільним і твердим і важче піддається впливу трав. Хоча є вже гарний досвід роботи й із такими особливостями. Камінці до одного сантиметра зазвичай є незадавненими, мають крихку структуру й добре піддаються фітозасобам.

Застосовувати фітотерапію потрібно під наглядом лікаря чи фітотерапевта, який підбере трави, враховуючи всі показники вашого організму й наявність супутніх хвороб.

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

 

Коли лазня може нашкодити

«Чи може лазня допомогти у профілактиці, одужанні та реабілітації після коронавірусу? Яка користь від неї?»

Дмитро К.

м. Яготин

Київської області.

 

ЛАЗНЯ не показана ні для профілактики, ні для лікування коронавірусу. Якщо паритися під час хвороби, можна значно ускладнити її перебіг. Адже лазня — це контрастне потужне температурне навантаження на серцево-судинну, дихальну, імунну системи.

Під час пітніння в лазні втрачається багато рідини, тож збільшується в’язкість крові, а отже, й навантаження на серце. Через погіршення кровообігу в деякі ділянки легень не потраплятиме кисень, що надходить із кров’ю, тож у цих місцях знизиться імунітет і вірус сильніше вразить легені.

Відвідати лазню можна не раніше ніж за місяць після одужання від коронавірусу. Однак не варто після цього очікувати дивовижних результатів щодо відновлення здоров’я. Це велике навантаження на організм, а парення сприятиме лише очищенню крові від токсинів.

У цей день треба їсти вегетаріанську їжу, а паритися за температури не вище 55 градусів. Бо після перенесеного вірусу кров іще густа, тому високі температурні навантаження зашкодять серцево-судинній системі. Небезпечно після лазні стрибати в холодну воду чи приймати контрастний душ. Це може навіть призвести до зупинки серця.

Можна паритися протягом дня тричі по 10-15 хвилин, після чого охолоджуватися природним способом у кімнаті відпочинку.

Під час парення не варто пити чаї чи воду: це заважає очищенню. Для останнього потрібно, аби організм вивів не щойно отриману воду, а воду, накопичену в клітинах раніше. Пройшовши через кров із токсинами, вона виділяється у вигляді поту. Після лазні краще не пити, а поїсти ріденького супу чи борщу.

Борис СКАЧКО,

терапевт.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове