Архів
Вівторок,
23 лютого 2021 року

№ 14 (19862)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Не зваблюйтеся заморським

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

лікар-дієтолог.

Наші співвітчизники споживають удвічі менше, ніж потрібно, овочів і на 30 відсотків менше фруктів та ягід. При цьому українці майже не згадують про бобові, люблять пересолювати всі страви, а також зловживають солодощами. Так вони зазвичай і діточок своїх годують.

МОЖНА виділити дві категорії людей із протилежними точками зору щодо вподобання та вживання продуктів. Представники першої, найпоширенішої, категорії їдять і п’ють, що хочуть: ковбасу, солодощі, горілку, пиво... А на пропозицію з’їсти овочеві салати віджартовуються: «Я не корова, щоб траву жувати, чоловікові потрібне м’ясо». Подібних фраз хоч греблю гати. Тим часом серед цих людей найбільше ранніх смертей.

Друга категорія упадає в крайнощі: дозволяють собі лише авокадо, чіа, манго, спіруліну, чай матча, ягоди годжі, горіхи кеш’ю. Ніякого глютену й лактози! Перший варіант — гірший, але й другий неповноцінний, до того ж затратний.

Сьогодні наші магазини заполонили найрізноманітніші товари, а Інтернет — «експерти», «б’юті-блогери». Інформаційного сміття щодо харчування вдосталь. Є привід розгубитися: що ж обрати?

Наголошую на деяких правилах вибору корисної їжі.

1. Місцева (локальна) — їжте те, що виросло поруч. Ці овочі, фрукти та продукти з них не везли здалеку, спеціально при цьому обробляючи, тому вони менше містять всілякої «хімії», натомість більше включають вітамінів і фітонутрієнтів. «Наші» продукти засвоюються ліпше екзотичних, адже наша система травлення до них адаптована.

2. Сезонна. З капусти можна приготувати безліч страв, змішуючи її з іншими продуктами. Це ж стосується й моркви, яблук, квашеної капусти. Окремо виділю буряки, які звичні для нас, проте для багатьох європейців і тих, хто на іншому боці земної кулі, — екзотика за скаженою ціною.

3. Різноманітна. Це насамперед стосується овочів, горіхів, насіння. Що різноманітнішою та кольоровішою є ваша тарілка — то здоровіше для вашого організму. Все, що можна, їжте сирим. Відповідно до сезонів, а також замороженими їжте ягоди калини, горобини, журавлини. Ніякого варення, повидла та подібних пережитків бідного безморозильникового радянського минулого!

4. Їжа має бути не смажена, а парена, тушкована, запечена.

5. Проста у приготуванні. Відкиньте всі хитромудрі салати — їсти треба з усвідомленням користі від продуктів, тоді все смакуватиме.

Ті, хто через проблеми зі шлунком чи кишківником не може вживати багато свіжих сирих овочів, все одно не повинні їх ігнорувати. Якщо вибрати плоди з ніжною клітковиною й відварити, вони вам не зашкодять.

Коротко мої поради звучать так: їжте українські продукти. І здоровіші будете, і кошти свої збережете.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове