Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У червні 2018-го за наявності стажу 26,5 року мені призначили пенсію. Через два місяці я приніс довідку про зар-плату за п’ять років служби в міліції протягом 1980-1985 років. Та після цього пенсія не зросла, залишилася мінімальною. Нині працюю більш як два роки, однак нічого не змінилося. Що робити?»

Мирослав КАЧКА.

с. Лопушани

Зборівського району

Тернопільської області.

 

РОЗМІР пенсії, обчислений за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», залежить від страхового стажу особи та, що важливо, від заробітку, який вона отримувала.

Кожні два роки працююча особа має право на перерахунок пенсії. І, звісно ж, має значення те, з яким заробітком вона продовжувала працювати. Тож при перерахунку обов’язково зарахують набутий страховий стаж, а заробіток — тільки у разі, якщо це доцільно.

 

«У січні 2018-го мене було визнано особою з інвалідністю ІІІ групи. Відтоді отримую пенсію по інвалідності. А у вересні 2020-го я досягла віку 59 років 6 місяців і вирішила скористатися правом переходу з пенсії по інвалідності на пенсію за віком. Та з’ясувалося, що мої сподівання на підвищення розміру пенсії не виправдалися. Чому?»

Ольга ДИТЯТКО.

смт Олика

Ківерцівського району

Волинської області.

 

НА ЖАЛЬ, спеціаліст Пенсійного фонду має рацію. Але давайте розбиратися в ситуації поступово. Справді, постановою уряду №251 від 01.04.2020 визначено, що щомісячний розмір пенсійної виплати осіб, що одержують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), і мають не менш як 35 років страхового стажу чоловіки і 30 — жінки, із 1 травня 2020 року не може бути менший за 2100 грн. Тобто для отримання пенсії в такому розмірі вам необхідно мати не менш як 30 років страхового стажу.

Відповідно до статті 24-ї Закону 1058-го, страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загально-обов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюють територіальні органи Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону 1058 за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів та в порядку, визначених раніше чинним законодавством.

Отже, страховий стаж, набутий до 01.01.2004, підтверджується трудовою книжкою та документами, визначеними в постанові Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 №637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній». Страховий стаж, набутий після 01.01.2004, зараховується за даними про сплату страхових внесків. Однак звертаю вашу увагу, що обчислення пенсії по інвалідності має свої особливості.

По-перше. Відповідно до статті 24-ї Закону, для обчислення розміру пенсії по інвалідності спочатку обчислюється розмір пенсії за віком, на яку мала б право особа після досягнення пенсійного віку, а потім уже у відсотках до цього розміру безпосередньо визначається розмір пенсії по інвалідності, який напряму залежить від групи інвалідності:

I група —100% пенсії за віком;

II група — 90% пенсії за віком;

III група — 50% пенсії за віком.

По-друге. Пенсія за віком, з якої визначається розмір пенсії по інвалідності, обчислюється з урахуванням періоду страхового стажу з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою пенсійного віку (якщо в цей період особа не працювала).

Інакше кажучи, під час призначення пенсії по інвалідності враховується так званий додатковий стаж.

Наприклад, якби вам інвалідність було встановлено в 45 років, то до страхового стажу вам додатково зарахували б 14 років 6 місяців. А у вашому випадку «додатковий» стаж, з урахуванням якого обчислено пенсію по інвалідності (у % від пенсії за віком), становить 2 роки 6 місяців 19 днів, що при переході на пенсію за віком не зараховується.

 

«Заходжу на вебпортал Пенсійного фонду України з допомогою кваліфікованого електронного підпису через ВаnkID НБУ. Наскільки захищені мої персональні дані в цій системі?»

Михайло ЖЕРЕБНИЙ.

м. Вознесенськ

Миколаївської області.

 

ІДЕНТИФІКАЦІЯ через систему ВаnkID НБУ є безпечною для користувачів. Їхні персональні дані не зберігаються в системі. Уся інформація про користувачів через ВаnkID НБУ передається в зашифрованому вигляді з накладанням кваліфікованого електронного підпису.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У квітні — ринкова ціна
Читати
Ситуація, як і раніше, критична
Читати
Перелік ліків розширився
Читати
Харчі дорожчають
Читати
Назад до адаптивного
Читати
Знайшли сімейний затишок
Читати
Купив і зареєстрував
Читати
У столиці дихати важко
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове