Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Чемпіону — кубок, вино, барани...

Микола МОТОРНИЙ.

Фінал змагань з бігу на 100 метрів на перших Олімпійських іграх сучасності в Афінах. На третій доріжці (перша порожня через відмову одного учасника) — Томас Берк. 10 квітня 1896 року.

ІДЕЯ відродження Олімпійських ігор належала французькому баронові, громадському діячеві, історику і педагогу П’єру де Кубертену (на фото). Вивчаючи життя і культуру Стародавньої Греції, він дійшов висновку, що спорт необхідно повернути в систему виховання, оскільки саме він робив давніх греків фізично здоровими і витривалими. Кубертен зумів запалити ідеєю відродження Олімпійських ігор багатьох політиків і громадських діячів, придбав прихильників і послідовників у різних країнах світу.

1894 року в Сорбонні відбувся Міжнародний атлетичний конгрес, на якому було ухвалено історичне рішення про відродження Олімпійських ігор і проведення в квітні 1896-го Ігор I Олімпіади сучасності в столиці Греції. Тоді ж був обраний Міжнародний олімпійський комітет, генеральним секретарем якого став П’єр де Кубертен.

Шостого квітня 1896 року на Мармуровому стадіоні Афін король Греції Георг І в присутності 80 тисяч глядачів оголосив Ігри I Олімпіади відкритими. «Це був хвилюючий момент. 1502 роки тому імператор Феодосій заборонив Олімпійські ігри, вважаючи, що, знищуючи цей ненависний пережиток язичництва, він сприяє справі прогресу. Тепер же християнський монарх оголосив про формальне скасування імператорського указу», — виголосив у привітальній промові Кубертен.

На першу Олімпіаду заявилося 311 спортсменів із 12 країн — Австралії, Австро-Угорщини, Болгарії, Великобританії, Німеччини, Греції, Данії, США, Франції, Чилі, Швейцарії та Швеції. Майже 70 відсотків учасників становили грецькі атлети. Другою за чисельністю була делегація з Німеччини — 21 спортсмен, потім Франції — 19, США — 14. Жінок серед олімпійців не виявилося. На перших Олімпійських іграх дебютували дев’ять видів спорту: легка атлетика, стрільба, спортивна гімнастика, греко-римська боротьба, плавання, велоспорт, важка атлетика, теніс і фехтування. Було розіграно 43 комплекти нагород. Першим олімпійським чемпіоном сучасності став американський спортсмен Джеймс Конноллі, який завоював золоту медаль у потрійному стрибку із результатом 13 метрів 71 сантиметр. Ще один американець Томас Берк уперше в історії у змаганнях з бігу застосував низький старт і став переможцем на дистанціях 100 та 400 метрів.

Головним змаганням Ігор був пробіг дорогою від села Марафон до Афін, якою 490 р. до н.е. легендарний грецький воїн приніс звістку про перемогу еллінів над персами. Першим олімпійську марафонську дистанцію з результатом 2 години 58 хвилин 50 секунд подолав грек Спиридон Луїс. Він став національним героєм! Окрім олімпійської медалі та популярності, на Луїса чекали й інші винагороди: золотий кубок, діжка вина, талон на безкоштовне харчування протягом року, пошиття костюму і користування послугами перукаря протягом усього життя. Також він був обдарований 10 центнерами шоколаду, 10 коровами і 30 баранами.

Україна також причетна до заснування МОК та участі в першій Олімпіаді. Так, спортивний діяч часів Російської імперії — українець родом із Полтавщини Олексій Бутовський — був одним із засновників і членів Міжнародного олімпійського комітету. Він стояв біля джерел сучасних Олімпійських ігор, сучасного олімпійського руху.

На І Олімпіаді була можлива участь не лише у складі національної збірної команди, а й індивідуальна. Виходець із України Микола Ріттер у березні 1896 року їде до Греції і подає заявку до секретаріату Олімпіади на участь у змаганнях із греко-романської (римської) боротьби, стрільби з карабіна і фехтування на рапірах. Він брав участь у відбіркових змаганнях, але пізніше знявся зі змагань.

Також відомо, що кілька одеських спортсменів вирушили на Олімпіаду до Греції, але грошей у них вистачило лише до Константинополя, після чого вони повернулися додому.

Після Ігор кілька державних і громадських діячів, серед яких був і король Греції Георг I, звернулися до Кубертена та МОК із закликом проводити в Афінах усі Ігри. Однак наступна Олімпіада вже була запланована в Парижі. Тільки через 108 років Олімпійські ігри повернулися до Греції — 2004-го.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У квітні — ринкова ціна
Читати
Ситуація, як і раніше, критична
Читати
Перелік ліків розширився
Читати
Харчі дорожчають
Читати
Назад до адаптивного
Читати
Знайшли сімейний затишок
Читати
Купив і зареєстрував
Читати
У столиці дихати важко
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове