Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Децентралізація і культура

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ДЕПУТАТИ Красносільської громади вирішили закрити бібліотеку у селі Корсунці, а щоб будівля не пустувала, влаштувати там офіс місцевого старости. Мовляв, за довідками виборцям треба ж кудись ходити. У населеному пункті проживає близько двох тисяч мешканців, тут діє 9-річна школа, є навіть поліцейський пункт. А книгозбірню визнали непотрібною. Відголосок скандалу докотився до Міністерства культури та інформаційної політики України. Високі державні чиновники визнали це «фактом знищення об’єкта культурної спадщини», але констатували, що зарадити нічим не можуть. Усе в рамках закону про децентралізацію. Тобто покивали пальчиком та й умили руки.

Готуємось приймати туристів

АДМІНІСТРАЦІЇ портів Одеси, Констанци, Варни і Бургаса повністю відпрацювали документи, необхідні для прийому і обслуговування круїзних лайнерів з урахуванням стандартів щодо убезпечення пасажирів і членів екіпажів від зараження на COVID-19. Погоджено уніфіковані протоколи для України, Румунії та Болгарії. До речі, для туристів в Одесі планують відкрити перший в Україні плавучий музей на пришвартованому кораблі «Вінниця» (збудований 1976 року), який у 1996-2007 рр. брав участь у всіх міжнародних навчаннях із кораблями НАТО, а нині вже не може виходити у відкрите море.

Патрулюватимуть водні рубежі

ФРАНЦУЗЬКА компанія OCEA розпочала будівництво патрульних кораблів для ВМС України. Частина з них будується в Миколаєві, а всього йдеться про 20 одиниць за рахунок кредиту казначейства Франції (40 млн євро) та інвестбанку Bpi France (76 млн євро). Судна придатні для патрулювання як на морі, так і на річках. Вони будуть виготовлені з алюмінію, що значно полегшує конструкцію і збільшує ефективність у роботі. Крім того, в рамках контракту з Airbus Helicopters SAS в поточному році планується постачання до України 27 вертольотів.

Спокій мерові не сниться

АПЕЛЯЦІЙНА палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдувальний вирок меру Одеси Геннадію Труханову та іншим обвинуваченим, а також призначила розгляд справи у ВАКС. Судді анулювали вирок Малиновського суду Одеси у справі про можливе розкрадання 92 млн грн при закупівлі Одеською міськрадою будівель заводу «Краян». Слідство вважає, що чиновники мерії і приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету Одеси в сумі 185 млн грн під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян». Окрім того, директора приватної компанії — продавця будівлі звинувачують у скоєнні злочинів за статтею про фіктивне підприємництво та замаху на легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом.

Допомогли стареньким

ФЕРМЕРИ, соціальні працівники, учні й учителі шкіл Балтської громади під час зимової негоди взялися за добру справу — стали допомагати літнім людям у вирішенні нагальних проблем. Комусь розчистили від снігу подвір’я, комусь доставили продукти, для когось виконали іншу важливу послугу. Координували дії волонтерів Балтська міська рада і місцева рада ветеранів. Особливо приємно було наймолодшим доброчинцям, які отримали офіційну і публічну подяку від ветеранської організації та особисту вдячність від стареньких людей. Зазначимо, що Балтська територіальна громада діє шостий рік, до неї входять місто Балта і 31 село, населення становить майже 32 тис. осіб.

Мале будівництво

СЛУЖБА автомобільних доріг у Болградському районі в рамках так званого великого будівництва торік відремонтувала кілька ділянок доріг державного значення, та, на жаль, на місцевих шляхах ситуація інша. Аби якось пересуватися, жителі віддалених сіл стали самотужки засипати хоча б найбільші ями. Так діють у Василівській громаді на ділянках Калчева — Василівка. А от мешканці села Нові Трояни зібрали понад 450 тисяч гривень і за ці кошти з допомогою місцевих підприємців відремонтували 2500 квадратних метрів найгіршої ділянки. Подібним шляхом закликає піти односельчан староста села Олександрівка. Нічого іншого не залишається робити й у багатьох подібних селах.

«Запорожцем» — за Дунай!

ЯК УЖЕ повідомлялося, з 10 серпня минулого року запрацювала поромна переправа Орлівка — Ісакча через Дунай. До 12 лютого 2021-го нею могли переправлятися лише вантажні автомобілі, а тепер з України до Румунії і далі її послугами можна скористатися на рейсовому туристичному автобусі або приватному легковому автомобілі. Потрібно мати свіжу довідку щодо COVID-19. Піший перетин кордону (наприклад, для жителів місцевих прикордонних населених пунктів або для пересадки з одного автобуса на інший) поки що не дозволений.

Кіно про Аркаса

НА ОДЕСЬКІЙ кіностудії почалися зйомки кінострічки «Серце під мундиром» — про композитора і культурного діяча Миколу Аркаса. Фільм розповість про створення ним першої української опери «Катерина» за мотивами поеми Тараса Шевченка. Студія співпрацює з Одеським національним академічним театром опери та балету. Режисером-постановником картини став Ігор Козлов-Петровський. Сценарій написано ним же та Андрієм Осиповим, продюсери — Андрій Осипов і Сергій Мюльберг.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У квітні — ринкова ціна
Читати
Ситуація, як і раніше, критична
Читати
Перелік ліків розширився
Читати
Харчі дорожчають
Читати
Назад до адаптивного
Читати
Знайшли сімейний затишок
Читати
Купив і зареєстрував
Читати
У столиці дихати важко
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове