Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Боби

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

БІБ звичайний походить із Північної Африки і Південно-Західної Азії. Його почали вирощувати ще з кам’яного віку, а потім культура набула поширення у Стародавніх Єгипті та Греції, а в Середньовіччя потрапила в Європу.

Одними з найоригінальніших видів є чорні боби. Вирізняються хорошими естетичними і смаковими якостями. На жаль, останнім часом незаслужено призабуті в Україні. Користь чорних бобів була добре відома ще до хрещення Русі: завдяки великій кількості цінного білка в своєму складі плоди не тільки займали важливе місце в денному раціоні людей, а й навіть входили в стратегічний продовольчий запас.

Особливо важлива наявність у бобах корисних незамінних амінокислот, які не синтезуються організмом, але добре засвоюються і йдуть на побудову білків — «цеглинок» для клітин тіла. Зерна також володіють чудовими жовчогінними властивостями і здатністю виводити «поганий» холестерин. Вони нормалізують рівень цукру у крові завдяки молібдену, що міститься у їх складі. Тому боби залюбки використовуються в дієтичному меню при цукровому діабеті.

Молібден входить до складу ферментів, які виводять консерванти, що надходять в організм із продуктами промислового виробництва. Клітковина і пектини у складі рослини також мають властивість видаляти з травного тракту шкідливі токсини і важкі метали, що є профілактикою різних захворювань в екологічно небезпечних регіонах.

Вітаміни групи B у складі цієї культури володіють поживними властивостями в підтримці здорових шкіри і нігтів, допомагають сповільнювати старіння, попереджають утворення зморщок і зміцнюють волосся. З допомогою клітковини і повільних вуглеводів боби беруть участь в утворенні жирних кислот, працюють як джерела енергії і впливають на поліпшення уваги, пам’яті і загальної працездатності організму.

Цей продукт також активно підтримує в нормі гормональний фон, слугує профілактичним засобом проти цинги і авітамінозу, помічний при наявності трофічних виразок і водянки. Клітковина та антиканцерогенні речовини бобів мають властивості протидіяти пухлинам.

За складом боби ідеально підходять для дієтичного і вегетаріанського харчування, зокрема для категорії людей, які страждають від патологій печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту. А в’яжучі й протизапальні властивості рослини запобігають захворюванням на ці недуги.

Продукт здатний впливати на роботу травного тракту, зокрема посилює перистальтику кишківника, завдяки клітковині стимулює виведення шкідливих продуктів розпаду, при вживанні у тертому і вареному вигляді усуває запальні процеси у нирках, печінці і шлунково-кишковому тракті, позбавляє від діарейних явищ.

Завдяки наявності калію боби сприяють стабілізації роботи серцево-судинної системи, зміцненню кровоносних судин.

Унікальний рослинний білок культури є повноцінною заміною тваринного білка. Цією перевагою користуються вегетаріанці і люди на дієтичному харчуванні.

Лікувальні властивості рослини визнані в офіційній і народній медицині, де боби застосовують для лікування авітамінозу, діабету, ожиріння, дистрофії. Важкі фізичні навантаження та захворювання нирок і печінки також потрапляють у список показань вживання бобів.

Протизапальні властивості бобів застосовують для зняття запалень і прискорення загоєння ран на шкірі. З цією метою зерна варять на молоці і подрібнюють до пюре, яке прикладають до наривів і фурункулів. Розварені і протерті зерна, а також їх відвари помічні при запаленнях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються діареєю.

На бобах готують корисні відвари і настої.

1. 2 столові ложки бобових зерен залити двома склянками окропу і тримати на водяній бані 10 хвилин. Коли відвар охолоне, розділити його на рівні порції і приймати до 4 разів на добу. Засіб справляє профілактичну дію при хворобах шлунка.

2. Сухі насінини подрібнити на бобове борошно, яке слід нагрівати і накладати на нариви, рани та при інших проблемах шкіри.

3. Приготувати відвар із листя і стебел. Для цього жменю сировини залити 200 мл гарячої води, тримати на водяній бані до 10 хвилин. Використовувати у вигляді компресів при лікуванні тромбофлебіту.

4. Столову ложку бобів залити 400 мл кип’яченого молока. Варити на невеликому вогні до 30 хвилин і дати настоятися. М’які насінини розтирати і накладати як компрес на рани і нариви. Це допоможе їм швидше затягнутися.

5. У літр окропу висипати 50 г сушених квіток, настоювати дві години, потім процідити. Відвар застосовувати для вмивання. Це покращує структуру епідермісу і колір шкіри.

Протипоказаннями до вживання продукту є недостатнє вимочування і неповноцінна термічна обробка, а також вживання бобів дітьми до дворічного віку. Літнім людям рекомендується використовувати для приготування страв дуже помірну кількість.

Забороняється вживати боби при таких хронічних захворюваннях, як подагра, нефрит, тромбофлебіт, гепатит, запалення жовчного міхура.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У квітні — ринкова ціна
Читати
Ситуація, як і раніше, критична
Читати
Перелік ліків розширився
Читати
Харчі дорожчають
Читати
Назад до адаптивного
Читати
Знайшли сімейний затишок
Читати
Купив і зареєстрував
Читати
У столиці дихати важко
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове