Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Везли до «швидкої» на возі

Галина ВЕРНИГОРА.

Рясні снігопади накрили Україну. І якщо в містах і селищах у розгул стихії на дороги виїжджала снігоприбиральна техніка, то багато сіл, особливо віддалених, де подекуди насипало метрові кучугури, опинились у полоні: ні виїхати звідти, ні заїхати.

НА ЖИТОМИРЩИНІ саме такої пори від чергового Ємільчинського підрозділу Національної поліції надійшло повідомлення про те, що поблизу села Хотиж Барашівської об’єднаної територіальної громади у заметах застрягла «швидка», яка їхала на виклик до 14-річної пацієнтки у селі Зелениця. Власне, самі члени бригади «швидкої» і зателефонували правоохоронцям, коли зрозуміли, що самотужки не виберуться.

На місце події було відправлено чергове відділення 33-го пожежно-рятувального поста Державної служби з надзвичайних ситуацій. Після прибуття рятувальники забрали лікаря у кабіну свого пожежного автомобіля і продовжили рух. Проте вже за кількасот метрів стало зрозуміло, що навіть спецавтомобіль не зможе далі їхати по великих переметах та ущільненому сніговому покриву. Тож лікар із командиром відділення, недовго думаючи, рушили до хворої в Зеленицю пішки.

Шлях був неблизький. Долали його, вгрузаючи у кучугурах. Нарешті дісталися. Після огляду дівчини з’ясувалося, що вона потребує негайної госпіталізації до районної опорної лікарні. Проте чим звідси виїхати? Односельці запропонували рішення: запрягли коней у воза, на який обережно поклали ноші з недужою. А потім лопатами стали прокладати їм шлях до пожежного автомобіля.

Вже далі дівчину рятувальники транспортували на спецтехніці до автомобіля «швидкої», який на той час вивільнили зі снігового полону. Лише після цього медики змогли самостійно продовжити рух до районної лікарні.

Дівчину вдалося врятувати. Все обійшлося. Соціальні мережі облетіли світлини цього порятунку, зроблені самими учасниками подій. Як безкрайнім засніженим полем коні тягнуть підводу із хворою, а за нею бреде, вгрузаючи мало не по пояс, лікар «швидкої» із медичною валізкою (він не сідав на підводу, щоб коням було легше). Як бійці Державної служби з надзвичайних ситуацій несуть кучугурами ноші з хворою. Як безнадійно буксує «швидка», що виїхала на порятунок тяжкохворої людини…

До речі, тільки впродовж останніх діб підрозділами ДСНС на території Житомирської області здійснено десятки виїздів для надання допомоги у транспортуванні медиків до недужих, до породіль та у буксируванні автомобілів «швидкої допомоги» через складні погодні умови. Зокрема, у 13-ДПРЧ міста Малин надійшло повідомлення про те, що на автодорозі місцевого значення в селі Квітневе у снігу застрягла карета меддопомоги, що їхала на виклик до вагітної. На місце події негайно було направлено працівників Державної пожежно-рятувальної частини №13 міста Малин, які з допомогою буксирувального троса доправили «швидку» до місця проживання жінки. А в смт Корнин Попільнянського району рятувальники надали допомогу в транспортуванні фельдшера на виклик. Рятувальна операція завершилася госпіталізацією хворої до лікувального закладу.

Та хіба за такої погоди так ведеться лише на Житомирщині? У кожній області вам розкажуть про десятки, якщо не сотні подібних інцидентів, коли виручав тільки ланцюжок «швидка» — пожежна цистерна — кінна підвода — знову пожежна — «швидка». Зрозуміло, що жодна країна не застрахована від стихій. Але в Україні надзвичайні умови перетворюються ще й на соціальну катастрофу. Це свідчить, зокрема, про великі прогалини в упровадженні медичної реформи, через яку в селах «оптимізовано» (читай — закрито) життєво необхідні об’єкти соціальної інфраструктури, серед яких фельдшерсько-акушерські пункти. Досі не забезпечено доступу мешканців сіл до нагальної медичної допомоги.

Натомість нагорі пишаються «великим будівництвом» автодоріг в Україні (нагадаємо, за рахунок коронавірусного фонду) та розповідають, що ось-ось у розпорядженні служб екстреної допомоги з’являться гвинтокрили та найсучасніші засоби порятунку… На жаль, поки що все це на вустах безвідповідальних чиновників-обіцяльників, а реальність — «швидкі» кінні підводи, яким селяни розчищають лопатами дорогу.

До честі сказати, рятувальні служби самовіддано і жертовно виконують свій обов’язок із порятунку співвітчизників. Спасибі їм.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У квітні — ринкова ціна
Читати
Ситуація, як і раніше, критична
Читати
Перелік ліків розширився
Читати
Харчі дорожчають
Читати
Назад до адаптивного
Читати
Знайшли сімейний затишок
Читати
Купив і зареєстрував
Читати
У столиці дихати важко
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове