Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

Рекорди заради слави інших

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

На жаль, на Закарпатті давно стало звичним явищем, коли школярів, які подають надії у спорті, насамперед у футболі, запрошують навчатися до угорських шкіл. Там за ними стежать рекрутери професійних футбольних клубів. Тож в угорських, а відтак і в європейських командах чимало хлопців із закарпатських сіл.

ПРИЧИНА зрозуміла — у сусідів підготовка спортсменів на порядок краща. До їхніх послуг усе: форма, інвентар, медичний супровід, пристойні умови проживання, навчання і тренування. Директор Виноградівської ДЮСШ Іван Боршош знає про це не з чужих слів. Свого часу Іван Іванович закінчив Прикарпатський національний університет, здобувши спеціальність «учитель фізкультури, тренер-викладач, інструктор із туризму». Вже понад 10 років він тренер першої категорії, старший тренер збірної Закарпаття з вільної боротьби, суддя національної категорії, голова районного представництва НОК України, очолює дитячу спортивну школу, яка стала стартовим майданчиком для багатьох юних талантів.

Серед вихованців ДЮСШ — призери світових чемпіонатів, багаторазові чемпіони й призери міжнародних і всеукраїнських турнірів, велика кількість майстрів та кандидатів у майстри спорту. А шлях до досягнень майбутні чемпіони торують, тренуючись у пристосованому корпусі колишнього коопучилища. Будівля — стіни, коридори, буквально кожний квадратний метр — давно потребує капітального ремонту. Не вистачає не тільки інвентарю, а й елементарних речей, зокрема душових кабінок. Через зруйновані сходи й фасад один із корпусів узагалі стоїть пусткою. Зарплата тренерів, серед яких відомі спортсмени України, — більш ніж скромна. Тут працюють патріоти спорту і свого міста, які відмовляються від запрошень працювати в Угорщині, не полишаючи надії, що ситуація з дитячим спортом в Україні все ж зміниться на краще.

Тим часом вихованці, їздячи за кордон на міжнародні турніри, бачать зовсім інші умови для навчання й тренування. Тож багато хто з них, діставши у Виноградові належну спортивну базову підготовку, продовжують удосконалювати майстерність за кордоном, де дуже цінують українських спортсменів і радо їх приймають.

На жаль, підхід до плекання юних талантів за кордоном і у нас дуже різниться. Скажімо, в тій же Угорщині відсутня практика багатьох вітчизняних спортивних шкіл, які підбирають собі вихованців не за рівнем спортивного обдарування, а за платоспроможністю батьків, котрі спонсоруватимуть і клуб, і самі змагання. Щоправда, констатує директор ДЮСШ Іван Боршош, витрати на придбання форми, інвентарю, фінансування поїздок лягають на плечі батьків не тільки в елітних школах — бюджетних коштів для цього не вистачає.

Тому талановиті діти опиняються у спортивних навчальних закладах інших країн, де з часом добиваються заслужених успіхів. Як вони туди потрапляють? Зазвичай зв’язків зі школами у сусідніх державах шукають батьки, які певні, що за кордоном набагато ліпші можливості для розвитку потенціалу їхньої дитини. І хіба тут є що заперечити? До виноградівської спортивної школи постійно звертаються з пропозиціями співпраці (читай — посприяти переходу до їхнього навчального закладу здібних підлітків) угорські тренери. Врешті-решт вони самі виходять на батьків дитини і починають їх «обробляти». Цікавлять не лише футбольні таланти, а й ті, хто займається греко-римською боротьбою, баскетболом, тенісом, важкою атлетикою. Впродовж десятиліть чимало з тих, хто здобув базову спортивну освіту в райцентрі, зробили спортивну кар’єру за кордоном. Багато хто став затребуваним тренером.

Свого часу вихованка ДЮСШ Олександра Попенко брала участь в українському чемпіонаті, а нині виступає з баскетбольною «Ніредьгазою» і є чемпіонкою Угорщини у складі команди. У греко-римській боротьбі визначних успіхів домагається Кароліна Поп, багаторазова призерка європейських чемпіонатів, кандидат у майстри спорту. Абсолютну перемогу на чемпіонаті Європи, який відбувсь у Монако, здобув борець Максим Бабинець, що виступає за угорський клуб «Гонвейд». Призери України Петро і Микола Міговки тепер також захищають угорський прапор і є багаторазовими чемпіонами Угорщини, в тому числі й із боротьби сумо…

Цей список можна продовжувати. Звичайно, чимало вихованців виноградівської ДЮСШ примножують спортивну славу рідної країни. Але годі й уявити, наскільки частіше звучав би Гімн України на міжнародних змаганнях, якби держава опікувалася своїми спортивними талантами хоча б уполовину того, як роблять це в інших державах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У квітні — ринкова ціна
Читати
Ситуація, як і раніше, критична
Читати
Перелік ліків розширився
Читати
Харчі дорожчають
Читати
Назад до адаптивного
Читати
Знайшли сімейний затишок
Читати
Купив і зареєстрував
Читати
У столиці дихати важко
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове