Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Погода і посіви

Озимина у спокої, фахівці в турботах

(За повідомленням прес-служби НААН).

ПРОТЯГОМ останнього зимового місяця озимі культури перебувають у стані спокою. Умови для перезимівлі були сприятливими, вважають фахівці НААН, які оцінили їхній стан у регіонах України.

Проте внаслідок підвищення температурного режиму у південних областях спостерігалося деяке відновлення вегетації рослин. Це призвело до втрати цукрів у вузлах кущіння, що своєю чергою знижує морозо- і зимостійкість культур.

За даними Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН (Львівська область), вміст розчинних вуглеводів у вузлах кущіння пшениці озимої оптимального строку сівби (22.09) на 2 лютого становив 16,5-16,7%, у листках — 19,5-19,7%, що є низьким показником і свідчить про значні їх витрати.

Фахівці Інституту зрошуваного землеробства НААН (Херсонська область) повідомили, що станом на 25 січня вміст цукрів у вузлах кущіння пшениці озимої, залежно від строків сівби і сорту, становив 34-44%, ячменю озимого, за оптимального строку сівби, — 38%, ріпаку озимого на зрошенні — 29%.

Національний науковий центр «Інститут землеробства НААН» (Київська область) сповістив, що вміст цукрів, залежно від культури та сорту, коливався в межах від 15 до 26% сухої речовини. За результатами відрощування монолітів науковці Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН станом на 1-3 лютого визначили, що життєздатність посівів озимих зернових культур висока і становить для пшениці м’якої озимої 93-98% (для сортів середнього рівня стійкості — 82-88%), для тритикале озимого — 94-98%, для жита озимого — 96-99%.

За оцінками Інституту сільського господарства Степу НААН монолітів, добутих із полів центральної частини Кіровоградської області 22 січня 2021 року, впродовж періоду перезимівлі значної загибелі та пошкоджень рослин пшениці озимої не виявлено. В більшості зразків рослини у всіх пробах відросли. Лише у ячменю озимого зрідженість у зразках у фазі «кущіння» не перевищувала 5%.

Ситуація, яка складається на сьогодні на посівах озимих зернових культур, вимагає оперативного і чіткого оцінювання їхнього стану до кінця перезимівлі, що дасть змогу вчасно провести необхідні заходи догляду за ними. Рекомендується, крім загальноприйнятих строків відбору, додатково відбирати зразки для визначення життєздатності рослин після різких змін погодних умов, щоразу після глибоких відлиг та сильних морозів, наголошують фахівці.

Наступний загальноприйнятий термін відбирання монолітів для визначення життєздатності озимих культур — 23 лютого, зазначили науковці. Визначаючи життєздатність рослин, особливу увагу необхідно звернути на стан конусів наростання та кореневої системи, температурний режим на глибині залягання вузлів кущіння, появу і поширення хвороб.

Фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур переважно хороший. Однак на час припинення осінньої вегетації на листових пластинах ячменю озимого спостерігався розвиток гельмінтоспоріозу. Поширеність мишоподібних гризунів в умовах цього року незначна і не перевищує економічного порога шкодочинності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У квітні — ринкова ціна
Читати
Ситуація, як і раніше, критична
Читати
Перелік ліків розширився
Читати
Харчі дорожчають
Читати
Назад до адаптивного
Читати
Знайшли сімейний затишок
Читати
Купив і зареєстрував
Читати
У столиці дихати важко
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове