Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

П’яним за кермо — дорогий злочин

Марина ТІШКОВА.

Законотворчий «ужинок» початку пленарного тижня не багатий. Але дещо варте уваги таки є. Загалом розглянуто півтора десятка проєктів законів і постанов, ухвалено два закони та ратифіковано кілька міжнародних угод.

ДО УВАГИ водіїв: ухвалено зміни до законодавства щодо посилення безпеки дорожнього руху. Згідно з ними, управління автомобілем у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під упливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, передача керма особі у такому стані, відмова особи від проходження огляду стосовно сп’яніння ведуть до накладення штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн) із позбавленням права керувати транспортними засобами строком на один рік. Водіння без документів або відмова їх пред’явити загрожує штрафом у сумі 425 грн (25 неоподатковуваних мінімумів). Стягнення за їзду без ременів безпеки підвищено з 51 до 510 гривень (за дослідженнями ВООЗ, якби всі водії та пасажири пристібалися, це врятувало б половину учасників смертельних ДТП). Загалом Міністерство внутрішніх справ очікує, що запроваджені правила знизять смертність на дорогах на 10-15%.

Торік у квітні конкурси на держпосади були зупинені через пандемію коронавірусу. Працівників наймали за контрактом. У липні парламент ухвалив закон про їх відновлення, але Президент В. Зеленський його ветував, запропонувавши свої новації. Проте прозорі конкурси вважаються обов’язковою умовою для того, аби посаду обійняв гідний професіонал, і це було однією з ключових вимог для надання Україні макрофінансової допомоги ЄС. У підсумку ситуацію начебто виправили. Згідно із щойно ухваленим законом, конкурси на посади, котрі обіймають особи, що працюють за контрактом на час карантину, мають бути оголошені протягом шести або дев’яти місяців із дня набуття документом чинності. Контракти діятимуть до призначення переможців. Одна і та ж кандидатура на посаду члена уряду не може бути подана понад три рази протягом року, а також тричі поспіль протягом поточного скликання Верховної Ради. Це означає, що, наприклад, в. о. міністра енергетики Ю. Вітренка, кандидатуру якого депутати відхиляли двічі, після третього відхилення позбавлять сьогоднішнього статусу, й уряду доведеться терміново шукати іншого претендента. Хоча, кажуть депутати, це не завадить подати його на розгляд парламенту вчетверте, але надалі виконувати обов’язки міністра він не зможе.

Цими днями Україна вшановує пам’ять героїв Небесної сотні: саме 18-20 лютого 2014 року було розстріляно найбільше учасників Революції гідності. Однак антидержавні сили, котрі останнім часом особливо осміліли, намагаються збурити наше строкате суспільство, зокрема роблячи це з парламентської трибуни, щодо оцінки тих подій. Чого варті заяви фракції ОПЗЖ, та й деякі «слуги» не поступаються відверто проросійським діячам, розповідаючи про «державний переворот» із явним негативним забарвленням. Та, на щастя, є ще кому боронити державність. У тому числі й у парламенті. До сьомої річниці Революції гідності було ухвалено постанову, якою події 2013-2014 років визначаються ключовим етапом українського державотворення, засуджується узурпація влади В. Януковичем, яка призвела до підриву основ національної безпеки, порушення прав і свобод людини (політика президента-втікача, підтримувана РФ, зрештою спричинила анексію Криму та війну на Донбасі). Розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності, має бути проведено ефективно, винні мають постати перед судом та в результаті неупередженого процесу притягнуті до відповідальності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У квітні — ринкова ціна
Читати
Ситуація, як і раніше, критична
Читати
Перелік ліків розширився
Читати
Харчі дорожчають
Читати
Назад до адаптивного
Читати
Знайшли сімейний затишок
Читати
Купив і зареєстрував
Читати
У столиці дихати важко
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове