Архів
П’ятниця,
19 лютого 2021 року

№ 13 (19861)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Юридичні нотатки

Закон є закон

Валерій ДЕМЧЕНКО.

м. Київ.

Бідолашна людина! Кожна одночасно входить до численних об’єднань, колективів, команд тощо. І скрізь діють обов’язкові для виконання закони, постанови, розпорядження, статути, положення, інструкції, вказівки...

Прагнучи стати смиренним і законослухняним, перш за все прикину перелік спільнот, до яких належу, та моїх обов’язків, що з цього випливають. По-перше: я землянин і закон земного тяжіння для мене найголовніший. Від нього не втечеш і не сховаєшся. Хіба що колись полечу на Марс і вже там буду керуватися місцевими законами. Чим, скажіть, я завинив на Землі, що повинен неухильно дотримуватися законів Архімеда, Піфагора, Ньютона, Ома, Авогадро, навіть не підозрюючи про їхнє існування?

По-друге: я чоловік і цим відрізняюсь від іншої половини людства. Гендерна нерівність накладає на мене купу обов’язків і надає купку прав. Як член співдружності чоловіків, я рішуче обстоюю свої куці чолoвічі права: лежати на дивані, коли мені захочеться, інколи випити пива із собі подібними, періодично відлинювати від виконання подружніх обов’язків...

По-третє, по-четверте і т. д.: я громадянин України, киянин, мешканець Шевченківського району, член ОСББ, дачного кооперативу, Спілки письменників, партії захисту червонокнижних метеликів... Знову обов’язки, повинності, членські внески. Та вже час нам з’ясувати, що є закон.

— Закон є закон, — безапеляційно стверджує прокурор.

— Закон — це дишло, — думає суддя. Такої ж точки зoру притримуються і підсудні та їхні адвокати.

Проте різні закони діяли завжди, на усіх етапах еволюції людського суспільства. Первіснообщинний лад успадкував від дикої природи закон джунглів: хто сильніший — той і має рацію! Як рудимент, він зберігся і до наших днів.

Коли неандертальці почали об’єднуватися в громади і обирати собі вождя, постала потреба в законах і конституції. На кам’яних скрижалях зберігся повний текст першої конституції: пункт 1 — вождь завжди має рацію; пункт 2 — якщо вождь не має рації — дивись пункт 1. Незважаючи на розлогі і просунуті конституції розвинених демократій, нетлінні засади першої конституції продовжують діяти і сьогодні.

Вітчизняні вожді були прихильниками різних конституційних устроїв держави: президентської, президентсько-парламентської, парламентсько-президентської. Але щоб президент був зверху!

Деякі наші закони і смішні, і страшні водночас. Та українські законотворці не одинокі в своїх дивацтвах.

За кількістю абсурдних законів упевнено лідирують США. Американці не люблять копирсатись у тому, що було написано давно, і вчасно вносити до нього зміни.

Приміром, у Каліфорнії оштрафують на 500 доларів кожного, хто має намір підірвати ядерну бомбу! Каліфорнійцям також забороняється кататися на велосипедах у басейні.

А в Алабамі можна потрапити за ґрати за керування автомобілем із зав’язаними очима. Тим же, хто посипатиме сіллю залізничні колії, загрожує пожиттєве ув’язнення.       

В Аризоні закон забороняє утримувати осла у ванній кімнаті, в Сієтлі — жінкам сидіти на колінах у чоловіків без подушки, у Флориді — бити більш як три тарілки на день.

У Німеччині забули скасувати право «першої шлюбної ночі», закріплене за феодалом. В Англії і сьогодні членам парламенту категорично заборонено входити в палату громад у лицарських обладунках.

Можна було б продовжити розповідь і про численні екзотичні ініціативи наших законотворців, які не стали законами. А втім, то вже територія не юриспруденції, а психіатрії.

Версія для друку          До списку статтей

Сміхолик

Володимир КЛЕПАЦЬКИЙ.

с. Білогородка

Києво-Святошинського району

Київської області.

Жінка після чергової сварки:

— Все, кидаю тебе! Їду до мами! Дай мені 300 гривень!

— Квиток до твоєї мами коштує вдвічі дешевше!..

— А назад?!

 

— Чого воза не тягнете?

— А нащо його тягти, коли вже і так усе розтягли?!

Мал. А. Василенка.

Мал. С. Федька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове