Архів
Вівторок,
16 лютого 2021 року

№ 12 (19860)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

На межі Нового й Старого Завітів

Антоніна КІЗЛОВА.

16 лютого (3 лютого за ст. ст.), наступного дня після Стрітення Господнього, православні вшановують святих, які зустріли Ісуса, котрого 40-денним немовлям принесли в храм, — праведних Симеона Богоприємця й Анну Пророчицю.

Симеон увійшов у пам’ять вірян іще й як Симеон-старець, адже прожив значно довше за своїх сучасників (святитель Димитрій Ростовський, готуючи житіє праведника, підрахував, що той помер у 360 років). 305 р. до н. е. його рідні землі остаточно захопив Птолемей (грек за походженням, котрий спочатку отримав Єгипет як воєначальник Александра Македонського, а потім посів там престол). Високоосвіченого царя зацікавила культура нових володінь, зокрема і зміст Закону Мойсеєвого та пророчих книг. Потрібні були перекладачі з давньоєврейської на грецьку. До справи запросили 72 мудреців, зокрема Симеона, котрий не лише мав потрібний фаховий досвід, а й жив благочестиво та щиро вірив у близьке пришестя істинного Спасителя.

У книзі пророка Ісаї Симеон знайшов рядок: «Ось Діва в утробі прийме і народить Сина». Вважаючи це помилкою, намірився виправити «Діва» на «Жінка». Втім, одразу явився ангел і сказав йому: «Ти сам доживеш до того дня, як це пророцтво сповниться».

Аж через понад 300 років Господь відкрив Симеонові, що Немовля, котре принесли до Єрусалимського храму Діва Марія та Йосиф Обручник, — це і є Син Божий. Вдячний старець звернувся до Всевишнього: «Нині відпускаєш раба Свого, Владико...» — а наступного дня спочив. Він устиг провістити Страсті Христові, розп’яття, а також пов’язану з ними «зброю печалі й скорботи» в душі Богородиці.

Свідком зустрічі Немовляти стала й Анна, яка служила при храмі відтоді, як поховала чоловіка. 84-річна жінка взялася пояснювати всім довкола, що Месія вже народився. Несучи таку добру звістку, прожила ще 21 рік. Євангеліст Лука називає Анну пророчицею. Можливо, тому, що вона провістила спасіння людства ще тоді, коли Христос був зовсім маленьким.

Українські віряни назвали празник «Зберігач немовлят» (бо зазвичай цього дня молилися про здоров’я дітей) і «Лагодження», або «Починки» (бо починали налаштовувати все потрібне для робіт у полі та на городі). Приказували також: «Симеона й Ганни — ховайте сани».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збитків — на мільярди
Читати
Не лізьте поперед батька...
Читати
Диверсія і недбалість
Читати
Зима наостанок себе покаже
Читати
Підтвердили отруєння
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове