Архів
Вівторок,
16 лютого 2021 року

№ 12 (19860)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Унікальні вікові дуби

Олена КОЩЕНКО.

В УКРАЇНІ розширять межі Національного природного парку «Кармелюкове Поділля». Уряд дозволив парку розробити проєкти землеустрою на відведення 1,8 тис. га додаткових земель у постійне користування, повідомляє Міндовкілля.

«Кармелюкове Поділля» цінне унікальною природою, зокрема віковими дубовими лісами. Парк розташований у південно-східній частині Вінницької області, що межує з Одещиною, — на півдні Чечельницького і Тростянецького районів. Загальна площа цієї зеленої зони наразі становить 20 203,4 гектара державної власності. Територію збільшать за рахунок земель лісогосподарського призначення, які були у користуванні ДП «Чечельницьке лісове господарство». Це у Гайсинському районі Вінниччини.

Загалом на Вінниччині під охороною держави знаходиться 426 природних комплексів та об’єктів природно-заповідного фонду, які займають 2,09 % площі області. Серед них один уже згаданий вище національний природний парк та чотири регіональних ландшафтні парки: «Дністер», «Немирівське Побужжя», «Середнє Побужжя», «Мурафа». Також у межах Вінницької області виділено Південнобузький та Дністровський субмеридіональні екокоридори, 38 регіональних центрів біорізноманіття.

Всього ж в Україні створено 8100 природоохоронних територій із різним заповідним режимом, які займають 5,4 % площі нашої держави. Такий показник, утім, утричі менший, ніж у країнах Європи.

Деградація ґрунтів триває

ЧЕРЕЗ неправильне господарювання на землі, зокрема масове порушення агротехнологій, спрощення сівозмін чи й узагалі перехід на монокультуру, а також у зв’язку з недооціненням небезпеки та відсутністю державної підтримки у справі відновлення родючості ґрунтів українська земля швидко деградує.

За даними Інституту прикладної біотехнології, сьогодні показниками цього сумного явища є втрата гумусу та поживних речовин на 43% орних площ, переущільнення — на 39%, замулення і кіркоутворення — на 38%, водна ерозія (17%), закислення та заболочення (14%), вітрова ерозія (11%), забруднення пестицидами (9,3%) і важкими металами (8%), засолення та залуження (4,1%), утворення ярів (3%)…

Нові звалища — ковідних тестів

ЕКОЛОГИ забили на сполох: у Київській та Миколаївській областях виявлено нагромадження медінструментів, лікарських діагностичних та дезінфекційних засобів, а також органічних відходів і предметів із залишками біологічних рідин. Як уже з’ясували слідчі, все це — рештки діяльності медичних закладів та мікробіологічних лабораторій, пов’язаних із тестуванням на COVID-19. Згідно з правилами, лікарські та біологічні засоби, що не підлягають подальшому використанню, набувають статусу відходів і передаються для знищення. З’ясувалося, що замість обов’язкової утилізації медфірми, аби заощадити, просто звозили залишки на старі склади, де взагалі не передбачене зберігання епідемічно небезпечних медичних відходів.

Слідчі поліції відкрили справу за попередньою правовою кваліфікацією «зловживання владою або службовим становищем». Подію можуть додатково розцінити і як порушення санітарних правил та норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням за Кримінальним кодексом України.

А ви чули про екоскотч?

ЗМІЇВСЬКА паперова фабрика за ідеєю земляків із харківського видавництва «Ранок» першою в Україні налагодила виробництво екологічного скотчу.

«Ми друкуємо книжки на папері з вторсировини, а замовлення — більш як 100 тисяч посилок на рік — змушені запаковувати з допомогою скотчу. Таке пакування вже неможливо переробити, бо скотч прилипає до обгортки. Тому пригадалось, як колись усі заклеювали на зиму вікна паперовими стрічками, намащеними крохмалем. То чому б не зробити це промисловим методом? Інженери і хіміки трішки «почаклували» із синтезованим крохмалем, і маємо екологічний скотч», — розповів директор видавництва Віктор Круглов.

За його словами, стрічка повністю розкладається природним способом за менш ніж пів року. Єдина незручність — перед наклеюванням скотч треба змочити водою. «Ми зараз розробляємо устаткування, яке дасть змогу швидко зволожувати стрічку. Перший ручний пристрій уже маємо», — похвалився керівник видавництва.

Розсолом по ожеледиці

ЦИМИ днями майже всю Європу накрили снігопади, супроводжувані різкими коливаннями температури повітря. Ожеледь, ожеледиця спричиняють великі проблеми на дорогах. Часом для поліпшення пересування місцеві комунальники вдаються до оригінальних способів…

У Баварії (Німеччина) вже другий зимовий сезон поспіль автошляхи поливають огірковим розсолом, а точніше, розчином, що залишився від промислового виробництва солоних огірків. «Це вигідно і владі, і компанії-виробнику — можна заощадити на очищенні відпрацьованої води», — повідомляє інформаційне агентство «Дойче Велле».

Генеральне прибирання у космосі

ЄВРОПЕЙСЬКЕ космічне агентство підписало контракт на 86 млн євро (102 млн доларів) зі швейцарською компанією ClearSpace SA стосовно здійснення нею «першої місії з активного видалення сміття» в 2025 році. Саме тоді, якщо плани вчених втіляться в життя, виготовлений на замовлення космічний корабель захопить і зніме з орбіти частину відпрацьованої ракети, запущеної ще у 2013 році.

Експерти давно попереджають, що сотні тисяч уламків космічного сміття, які обертаються навколо планети, становлять загрозу для працюючих супутників і Міжнародної космічної станції. З одного боку, об’єкти поступово сповільнюються і за якийсь час входять в атмосферу. Невеликі — майже щодня, більші — кілька разів на місяць. З іншого боку — сміття стає дедалі більше. За розрахунками науковців, навіть за повного припинення космічних запусків його кількість буде зростати. Річ у тому, що навколо Землі літає вже занадто багато супутників (в тому числі непрацюючих), і вони повсякчас стикатимуться один з одним.

Це вже дістало підтвердження. Скажімо, 10 лютого 2009 року комерційний супутник американської компанії супутникового зв’язку Iridium, виведений на орбіту 1997-го, зіткнувся з російським військовим супутником зв’язку «Космос-2251», запущеним 1993 року і виведеним з експлуатації два роки по тому. Внаслідок удару утворилося близько 600 великих уламків, більша частина яких обертається навколо планети.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Збитків — на мільярди
Читати
Не лізьте поперед батька...
Читати
Диверсія і недбалість
Читати
Зима наостанок себе покаже
Читати
Підтвердили отруєння
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове