Архів
Вівторок,
16 лютого 2021 року

№ 12 (19860)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Крем для взуття

У СКЛАДІ багатьох засобів для чищення взуття наявний вазелін, тому ним можна відновити засохлий крем. Вазелін не тільки освіжить масу, а й посилить її захисні властивості.

У крем, що засох, можна додати також гліцерин або скипидар.

Засохлий крем для світлого взуття відновить молоко. Його потрібно всього кілька крапель. Отримана суміш стане м’якою і ефективно захищатиме взуття. Крім того, молоко добре підходить для обробки білої або світлої шкіри та замші. Воно зафарбовує потертості й повертає колишній колір.

У старий крем додають свіжий безбарвний крем для взуття і ретельно перемішують.

Оновлюючи старий крем, його спершу підігрівають на водяній бані в металевому посуді, ретельно перемішуючи. Відтак засохла маса повністю відновить колишні захисні властивості.

До речі, крем для взуття можна зробити в домашніх умовах.

Беруть по 100 г лляної олії і яловичого або баранячого сала. Також знадобиться 30 г бджолиного воску і 20 г каніфолі. Компоненти ретельно змішують і розтоплюють на малому вогні, постійно помішуючи. Суміш нагрівають до тих пір, поки вона не стане однорідною.

Замість бджолиного воску можна використати скипидар в обсязі 5-10 г. Компоненти з’єднують і нагрівають на водяній бані, безперервно перемішуючи.

Можна скористатися рецептом без каніфолі. В цьому разі беруть 450 г лляної олії, 30 г баранячого або яловичого сала, а також 25 г бджолиного воску. Компоненти змішують і нагрівають до однорідності.

Ще такий рецепт: 200 г баранячого або яловичого сала, 100 г свинячого сала, по 50 г скипидару і бджолиного воску. Змішують і підігрівають на водяній бані.

Крем, одержаний у домашніх умовах, зберігають за кімнатної температури в скляній тарі під щільно закритою кришкою. Використовувати крем можна після охолодження.

Версія для друку          До списку статтей

МИНУЛОЇ осені у нас в гостях побував Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, а оце знов чекаємо його з розповіддю про неоціненний досвід у вирощуванні картоплі. Хай що буде, а українець, віриться, в усі часи плекатиме «другий хліб». Хоча робити це дедалі важче через ряд умов, зокрема кліматичних. А. Мондзолівський підходить до землі як до живого організму. Він давно розв’язав для себе проблему захисту поля від хвороб і шкідників, не спричиняючи шкоди довкіллю. Надмір «хімії» підточує все живе, а як без неї обійтись, землероб показав на власному прикладі.

А ще нас просили розповісти про диво-рослину годжі. Її ягоди справді дуже помічні в боротьбі з кількома медичними негараздами, проте велике захоплення ними впирається в деякі застереження. Прочитаєте про це, а також агротехніку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове