Архів
П’ятниця,
12 лютого 2021 року

№ 11 (19859)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Далеке-близьке

Космонавтика і Гайсин

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

ВІДОМО, що всі чотири генеральні конструктори космічної техніки були родом із наших країв: Корольов — із Житомира, Глушко — з Одеси, Челомей — із Полтавщини, Янгель — із Чернігівщини.

«ТРАСОЮ Кондратюка», прокладеною вихідцем із Полтави Юрієм Кондратюком іще в 1940-х роках минулого століття, подорожували на Місяць космічні кораблі «Аполлон». А взяти космонавтів… Серед них також багато родом із України: Георгій Береговий, Павло Попович, Володимир Ляхов, Леонід Попов, Георгій Шонін, Володимир Добровольський, Віталій Жолобов…

Якщо не прямий, то дотичний стосунок має до космонавтики і Гайсин. Документальне підтвердження цьому зібране в експозиції «Авіація та космонавтика» міського краєзнавчого музею.

Ми більше знаємо про космодром Байконур, розташований у Казахстані, і менше — про його предтечу, полігон Капустин Яр, що виник одразу після війни поблизу села з однойменною назвою, в степу між Волгоградом і Астраханню. Саме тут іще до Байконура працював Сергій Корольов. Саме звідси у жовтні 1947 року було здійснено запуск ракети нового типу. Прорив у космос організаційно забезпечував перший керівник полігона — генерал-полковник артилерії, Герой Соцпраці Василь Вознюк.

У Гайсині, звідки він родом, є пам’ятна дошка та вулиця його імені. Батьки майбутнього воєначальника були акторами. Василь іще з юних літ рвався душею у море, та став артилеристом-ракетником, про що ніколи не шкодував. Ні тоді, коли командував на фронті гвардійськими частинами «катюш», ні згодом, коли його призначили начальником ракетного полігона. Гайсинці вважають Вознюка своїм, хоч прожив він тут не дуже довго. Саме ця земля подарувала йому крила для високого злету.

На околиці Гайсина є невеликий будинок, де минули дитячі роки Володимира Комара. Це людина цікавої долі, котра побувала у багатьох гарячих точках нашої планети, а 18 років військової служби віддала Байконуру. Володимир потрапив туди молодим лейтенантом, одразу після закінчення Львівського вищого військово-політичного училища, а на пенсію вийшов полковником. Нагороджений медалями Сергія Корольова і Юрія Гагаріна. Використав сотні кілометрів фотоплівок, на яких зображені унікальні події, в тому числі і запуск космічних кораблів. Є знімки, на яких Володимир Комар у товаристві відомих усьому світові космонавтів.

У книзі відгуків краєзнавчого музею є й автограф першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка. Як відомо, він родом із Буковини, а до подільського міста потрапив на запрошення свого друга, бізнесмена Володимира Панчука.

— Свого часу Володимир Панчук чимало зусиль доклав до організації польоту першого космонавта незалежної України, — розповідає науковий співробітник із питань краєзнавства музею Сергій Васильченко. — Володимир Григорович постійно підтримував зв’язки з рідною Мар’янівкою, що, по суті, стала околицею Гайсина. Сюди, до своєї рідні, він приїздив кілька разів разом із українським космонавтом, з яким вони дружили.

Залишили свої відмітки у космічній сторінці Гайсина і полковники Петро Коротков та Олександр Івасенко, які брали участь у ракетних випробуваннях і підготовці загону космонавтів.

На фото: Володимир Панчук і Леонід Каденюк. (Фото з книги «Леонід Каденюк: Я твій син, Україно»).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скинули ще й за січень
Читати
Харчуватися стало дорожче
Читати
Оцінка — незадовільно
Читати
Локдаунів не обіцяють
Читати
Мільйонерів — кількасот
Читати
Утеплилися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове