Архів
П’ятниця,
12 лютого 2021 року

№ 11 (19859)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Коли буде переглянуто і збільшено розміри пенсії працівникам, зокрема колишнім, органів місцевого самоврядування?»

Михайло ШАРАВАРА.

смт Бабинці

Бородянського району

Київської області.

 

ПЕНСІЇ держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування перераховуються тільки у разі переходу з пенсії, призначеної за спеціальним законом, на пенсію за загальним законом, яким є Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, під час перерахунку пенсій у травні 2020 року порівнювався розмір пенсії за спецзаконом і за загальним законом. І якщо це доцільно, здійснювалося відповідне переведення. Водночас повернутися знову на пенсію за спеціальним законом такі особи матимуть право в будь-який час.

 

«Я працюючий пенсіонер. Чи підвищиться розмір моєї пенсії з 1 січня 2021 року у зв’язку зі зміною мінімальної зарплати?»

Максим ДІРЯВИЙ.

с. Тальки

Новоград-Волинського району

Житомирської області.

 

У СТАТТІ 8-й Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» визначено, що 2021-го розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня становить 6000 гривень.

Водночас стаття 28-ма Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначає, що для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків 35 років, а в жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної зарплати, закріпленої в законі про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше за прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність.

Водночас частиною третьою статті 42-ї Закону 1058 визначено, що у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, а також у разі зростання розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, підвищується також розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28-ї цього Закону.

Тож із січня 2021 року проведено перерахунок пенсій непрацюючим особам, які отримують пенсію за Законом 1058 та відповідають таким критеріям:

• досягли віку 65 років;

• мають страховий стаж: чоловіки — 35, жінки — 30 років.

Мінімальний розмір пенсій таких осіб із січня 2021 року не може бути нижчий за 2400 грн (6000 грн х 40%). Перерахунок пенсійної виплати здійснюють із дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму/мінімальної заробітної плати.

Проте ця норма не стосується пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Працюючим пенсіонерам пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, або мінімальної зарплати, визначених законом на дату звільнення з роботи чи припинення такої діяльності.

Варто зазначити, що 1 травня 2020 року, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році», до пенсії особам, які отримують пенсію (незалежно від факту роботи), призначену відповідно до Закону 1058, і мають страховий стаж: жінки — 30, чоловіки — 35 років, та розмір їхньої пенсії на 30 квітня 2020 року з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягав 2100 грн, було встановлено доплату до 2100 грн, враховану під час січневого перерахунку пенсій.

 

«Чи має право військовий пенсіонер одержувати пенсію не в Ощадбанку, а в іншому банку?»

Владислав ГАНУЩАК.

смт Дашава

Стрийського району

Львівської області.

 

СТАТТЕЮ 52-ю Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон 2262) передбачено, що пенсії, призначені за цим Законом, виплачують органи Пенсійного фонду України через установи АТ «Ощадбанк» за місцем фактичного проживання пенсіонера.

За бажанням пенсіонера установа банку може перераховувати кошти з його вкладного рахунка в установу іншого банку, що регулюється умовами договору. Іншого порядку виплати пенсій, призначених відповідно до Закону 2262, не передбачено.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скинули ще й за січень
Читати
Харчуватися стало дорожче
Читати
Оцінка — незадовільно
Читати
Локдаунів не обіцяють
Читати
Мільйонерів — кількасот
Читати
Утеплилися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове