Архів
П’ятниця,
12 лютого 2021 року

№ 11 (19859)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Борітеся — поборете!

Освітній заклад відстояли

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

 На фото Олексія Миколаєнка: Дмитро Сакір і Лариса Пузирна готуються до відновлення повноцінної роботи навчального закладу.

Верховний суд України поставив остаточну крапку у справі Козелецького міжшкільного навчально-виробничого комбінату, скасувавши недолуге і, як виявилось, незаконне рішення сесії Козелецької селищної ради про його ліквідацію.

«Сільські вісті» уважно стежили за ситуацією і присвятили кілька матеріалів цій темі. Нагадаємо, керівництво Козелецької ОТГ два роки намагалося ліквідувати єдиний у районі спеціалізований навчальний заклад з унікальною технічною базою, в якому здобувають освіту переважно сільські діти. Обґрунтовували все цифрами — мовляв, утримувати комбінат дорого, а освіта дітей — то проблеми їхніх батьків, а не органів влади. Позаторік відділ освіти не надав комбінату навчальних годин, тож він із 1 вересня не запрацював. Цим бюрократичним вивертом і дотисли — з’явилася формальна підстава для ліквідації. Що й сталося 25 вересня 2019 року: з ініціативи керівництва ОТГ селищна рада на сесії ухвалила відповідне рішення. «За» знищення чи не найкращого в області навчально-курсового комбінату проголосувало 17 депутатів, включно з головою селищної ради Оленою Дмитренко. «Проти» — один, «утримались» — один, «не голосували» — один, «не з’явилися на сесію» — сім.

Рішення сесії директор навчального закладу Дмитро Сакір та голова профспілки Лариса Пузирна оцінили як незаконне і оскаржили його в суді. Колектив має підозру, що насправді хтось поклав око на капітальне приміщення комбінату, розташоване в центрі Козельця. Паралельно із судовою тяганиною колектив МНВК робив усе, щоб зберегти унікальну матеріально-технічну базу закладу, без якої він уже ніколи не зміг би нормально функціонувати.

Першою ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду ліквідація комбінату була призупинена. Однак 4 грудня 2019 року він же й відмовив колективу навчального закладу в задоволенні позову. Останній успішно оскаржив це рішення у апеляційному суді. Своєю чергою ОТГ подала касацію до Верховного Суду України. І ось нарешті епопея увінчалась перемогою педагогів: рішення Козелецької селищної ради від 25 вересня 2019 року про ліквідацію місцевого МНВК визнано незаконним, його реєстрація має бути поновлена.

«Дякуємо всім, хто допомагав нам відстоювати справедливість, — каже Дмитро Сакір. — Чимало виробничників, серед яких і Герой України Леонід Яковишин, публічно зверталися з листами підтримки. Це наша спільна перемога!».

Нинішній голова Козелецької селищної ради Валентин Бригинець так прокоментував ситуацію з міжшкільним навчально-виробничим комбінатом: «Як тільки рішення суду набере законної сили, ми готові відновити діяльність закладу. Переконаний, що це не стане для громади проблемою. Сьогодні багато сільської молоді потребує професійно-технічної освіти, для багатьох із них це старт у житті».

Він також додав, що буде ліквідоване комунальне підприємство «Муніципальна варта», яке складається із шести чоловік. Щороку його утримання обходилося бюджету в 1,1 мільйона гривень — тобто вдвічі більше, ніж ліквідований депутатами навчально-виробничий комбінат.

Між іншим, 2019-го Козелецька селищна рада, котра з часу утворення однойменної ОТГ ліквідувала сім навчальних закладів, виділила 2 мільйони(!) гривень на премії працівникам адміністративного апарату. Тоді як починаючи з 1992 року Козелецький міжшкільний навчально-виробничий комбінат підготував понад 7 тисяч спеціалістів — це більше, ніж кількість дорослого населення в Козельці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скинули ще й за січень
Читати
Харчуватися стало дорожче
Читати
Оцінка — незадовільно
Читати
Локдаунів не обіцяють
Читати
Мільйонерів — кількасот
Читати
Утеплилися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове