Архів
П’ятниця,
12 лютого 2021 року

№ 11 (19859)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Чергова тарифна локшина?

Олена КОЩЕНКО.

ВЖЕ ПОНАД місяць у країні не вщухають протести проти надмірного зростання вартості комунальних послуг. Градус соціальної напруженості настільки підвищився, що це примусило владу подумати, як трохи відкрити клапан, аби дещо вийшла пара народного гніву.

І ось урядовий портал повідомив: «Кабмін, представники місцевої влади, НКРЕКП та «Нафтогаз» підписали меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на опалення та гарячу воду не підвищуватимуться». Уряд гарантує, йдеться, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

Нібито позитивна новина, втім, щодо цього меморандуму в громадськості відразу ж виникло чимало запитань.

Зокрема, юристи зауважують, що меморандум — це лише декларація про наміри. Тобто згаданий документ із розряду «пообіцяв не значить женився». Також він суперечить обіцянкам, які Україна дала МВФ в обмін на позики.

Офіс президента на своєму сайті запевнив, що це рішення підтримали «всі міські голови». Та невже? Наразі відомо, що меморандум підписали тільки очільники Житомира, Києва, Бучі та Одеси. Також у форматі відеоконференції на заході були присутні міські голови Дніпра, Львова та Маріуполя. А де ж інші міста, селища і села? А що буде, коли мери якихось міст не захочуть знизити комунальні тарифи? Адже меморандум не передбачає за це жодної відповідальності. Та й не зрозуміло, з якого саме місяця тарифи на тепло і гарячу воду не підвищуватимуться. Бо з січня їх збільшили, і людям уже прийшли платіжки з чималими сумами.

Тим часом уряд обіцяє, що зниження тарифів не короткострокова акція. Мовляв, до 1 вересня нинішнього року «Нафтогаз» розробить та запровадить довгострокові цінові пропозиції для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання. Мовляв, це дасть змогу «уникнути цінових коливань протягом наступного опалювального сезону». Але такі цяцянки народ чує від влади також уже не вперше…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скинули ще й за січень
Читати
Харчуватися стало дорожче
Читати
Оцінка — незадовільно
Читати
Локдаунів не обіцяють
Читати
Мільйонерів — кількасот
Читати
Утеплилися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове