Архів
П’ятниця,
12 лютого 2021 року

№ 11 (19859)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Точка зору

Грабіжницька «прихватизація»

Юрій Левченко,

політик, народний депутат ВР України минулого скликання.

Днями Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №4543, за який, до речі, крім «слуг народу», голосували також окремі нібито опозиційні фракції (наприклад, «ЄС» та «Голос»).

ЦЕЙ документ передбачає скасування обмежень щодо проведення аукціонів із продажу об’єктів у рамках так званої великої приватизації під час дії карантину. Нагадаю, що такі обмеження ще на початку епідемії COVID-19 — в березні минулого року — були запроваджені шляхом внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна». І ось тепер їх хочуть зняти і тим самим знову запустити процес «великої приватизації». Цей законопроєкт є шкідливим, а його ухвалення матиме наслідком подальше погіршення життя більшості українського народу.

Почну з самої суті проблеми, а саме з того, що стратегічні підприємства (природні монополії, містоутворювальні підприємства, такі, що безпосередньо позначаються на безпеці громадян і держави тощо) мають бути у державній або комунальній власності. Це питання не лише економіки, а й національної безпеки. Приватизацію стратегічних підприємств, які ще не зазнали грабіжницької «прихватизації», потрібно заборонити! Так само абсурдно передавати у приватну власність великі прибуткові підприємства, навіть якщо вони не є стратегічними по суті, адже прибуток завжди більший за податок з цього прибутку.

Крім того, мають бути повернуті до державної або комунальної власності всі раніше приватизовані стратегічні підприємства, насамперед природні монополії, зокрема електрогенеруючі та електророзподільні підприємства, а також підприємства газо-, тепло- і водопостачання. А ще повинна бути здійснена перевірка дотримання виконання приватизаційних зобов’язань власниками великих підприємств.

Але повернімося до вищезгаданого законопроєкту. Як зазначено у пояснювальній записці до нього, його ухвалення «сприятиме надходженню до Державного бюджету коштів від продажу об’єктів великої приватизації». Проте це є нахабна брехня й маніпуляція. Адже очевидно, що в умовах спаду світової економіки, спричиненого в тому числі пандемією коронавірусу, приватизація є вкрай невигідною для держави навіть з точки зору примітивної логіки «наповнення бюджету за рахунок розпродажу», адже підприємства будуть продані за значно заниженою ціною. Тобто держава залишиться в явному програші, а виграє знову олігархія, яка зможе за безцінь скупити ті цінні народні активи, які ще залишилися.

Отже, відразу видно «кінцевих бенефіціарів» усієї цієї авантюри, яку на шкоду інтересам держави і суспільства затіяв уряд Шмигаля та яку підтримали депутати — слуги олігархії.

Крім того, цей законопроєкт за своєю суттю є безглуздим і абсолютно нелогічним, адже ситуація від часу впровадження тих обмежень, які ним пропонується скасувати, не змінилась: пандемія коронавірусу триває, і в близькій перспективі про її завершення не йдеться, а тим паче про належне відновлення світової економіки й вияви зацікавленості в іноземних інвесторів в Україні.

Окремо варто наголосити на ще одній дуже важливій проблемі. Верховною Радою України досі не затверджено переліку об’єктів державної власності, що НЕ підлягають приватизації, після його злочинного скасування «слугами». При цьому до вказаного переліку мають бути внесені, зокрема, об’єкти, що гарантують національну безпеку України, або приватизація яких створює істотні ризики для безпеки держави. Тобто надання дозволу на проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації ДО затвердження згаданого переліку може призвести до втрати державою контролю над ними.

Але, знову ж таки, ключова проблема полягає навіть не в цьому законопроєкті, а в самій ідеї приватизації стратегічних підприємств як такій. Це шкодить інтересам українського народу, призводить до подальшого посилення олігархії та отримання нею все більших надприбутків за рахунок збідніння переважної частини українців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скинули ще й за січень
Читати
Харчуватися стало дорожче
Читати
Оцінка — незадовільно
Читати
Локдаунів не обіцяють
Читати
Мільйонерів — кількасот
Читати
Утеплилися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове