Архів
П’ятниця,
12 лютого 2021 року

№ 11 (19859)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.
Малювали Анатолій ВАСИЛЕНКО та Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Скільки людина може протриматися без скафандра на різних планетах?

Як стверджують учені, на всіх інших планетах Сонячної системи шанси людини без скафандра на виживання дорівнюють нулю.

Так, найближчим до Сонця є Меркурій, звідки до світила 58 мільйонів кілометрів. Через наближеність до розпеченої зорі, досить повільне обертання навколо осі, а також розріджену атмосферу Меркурій водночас є дуже гарячою і холодною планетою. Вдень температура тут досягає плюс 400ОС, а вночі спадає до мінус 180ОС. Та й дихати тут нічим, адже в атмосфері немає кисню.

Тим часом Венеру прозвали близнюком Землі, оскільки вона подібна до нашої планети розмірами, щільністю, масою і складом надр. То, може, на ній можна прожити? Аж ніяк. Ця планета все ще занадто близька до Сонця — температура тут досягає плюс 465ОС. Усі апарати, які коли-небудь посилалися для вивчення Венери, щойно опинялися в її палаючих «обіймах», одразу ж згорали. Крім того, 98% складу атмосфери Венери — чистий вуглекислий газ. Ще й атмосферний тиск у 92 рази дужчий за допустимий для людського організму.

А от через наявність на Марсі води вчені підозрюють, що життя тут цілком можливе. Якщо бути у скафандрі, то, можливо, й можна буде протриматись кілька діб. Тамтешній шар атмосфери настільки тонкий, що не захищатиме людей од космічної радіації. Та й сама атмосфера — це вуглекислий газ. Температура на Марсі коливається від мінус 46О (удень) до мінус 143ОС (уночі).

Тоді як на Юпітер навіть ступити ногою взагалі неможливо, адже ця планета газова, на 90% складається з водню і на 10% із гелію. Так що у неї взагалі немає твердої поверхні.

Сатурн теж являє собою гігантську газову планету з таким само складом. Окрім того, на Сатурні вирують урагани, швидкість яких сягає 1800 км/год.

По суті, газовим гігантом є й Уран. Але на відміну від Сатурна та Юпітера в його надрах є багато низькотемпературних модифікацій льоду, через що фахівці віднесли його до окремої категорії крижаних планет. Це найбільш негостинна планета. Її атмосфера складається з водню, гелію, метану, аміаку. Через украй отруйну атмосферу неможливо навіть наблизитись до Урана. Водночас він має найхолоднішу планетарну атмосферу у Сонячній системі з мінімальною температурою мінус 224ОС.

Нептун також належить до крижаних планет. Тут бушують урагани настільки потужні, яких немає на жодній планеті Сонячної системи. Їхня швидкість перевищує 600 метрів за секунду. А температура верхніх шарів атмосфери ніколи не буває вища за мінус 220ОС — нереально для життя людини.

Версія для друку          До списку статтей

Перевір свою увагу

Знайди 15 розбіжностей між малюнками.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове