Архів
Вівторок,
9 лютого 2021 року

№ 10 (19858)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

Ростемо ж ми, гей!

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

ДИНАМІЧНО розвивається сільське господарство в краю. Загальний обсяг виробництва валової сільськогосподарської продукції торік становив 23 мільярди гривень, майже на 40 мільйонів більше, ніж 2019-го. Третє місце серед усіх регіонів України за кількістю поголів’я свиней і п’яте свійської птиці — зайве тому свідчення. Зросли також обсяги виробництва овочів — на 13,1 відсотка, плодів і ягід — на 14. Створено 32 сімейних фермерських господарства, введено в дію 8 інвестиційних об’єктів загальною вартістю 267,3 мільйона гривень, додатково залучено у сільськогосподарське виробництво понад 12 тисяч гектарів землі.

Для майбутніх кухарів

У ВИЩОМУ професійному училищі №34, що в Стрию, відкрили сучасний навчально-практичний центр для підготовки кухарів і кондитерів. Учні училища зможуть отримати досвід роботи з найновішим обладнанням харчової галузі, розвивати і закріплювати теоретичні знання на практиці, розробляти рецептури власних страв, вдосконалювати навики приготування страв української та європейської кухонь. Для створення Центру залучили два з половиною мільйони гривень — із державного та обласного бюджетів, а також кошти училища.

Газ пахне... крамолою

ЗАХІДНИЙ офіс Державної аудиторської служби України під час ревізії в регіоні на підприємствах газогонів — філії «Оператор газосховищ України» АТ «Укртрансгаз» і УМГ «Львівтрансгаз» АТ «Укртрансгаз» за 2018-2019 роки виявив на мільярди гривень необлікованого газу. Таку інформацію оприлюднив депутат обласної ради Йосиф Ситник із посиланням на аналітичну довідку Держаудитслужби. Він перелічив лише окремі порушення, які викрила контролююча структура, і наголосив, що це приклад тільки Львівщини, причому не рахуючи махінацій облгазів і міськгазів чи інших фірм у цій сфері. «Тепер уявіть собі, — зазначив депутат, — масштаби порушень і зловживань у межах всієї України. Відтак усі ці мільярди зловживань у газовій сфері оплачують побутові споживачі, підприємства теплопостачання, виробничі, а також установи бюджетної сфери, зокрема, за кошти платників податків».

Як стріляти з «Джавеліна»

НАВЧАННЯ операторів протитанкового ракетного комплексу «Джавелін» тривають цими днями в краю. Військовослужбовці ознайомлюються з призначенням і основними характеристиками цього ракетного комплексу, а наприкінці курсу кожен виконає пуски на тренажерах. У підготовці українських армійців беруть участь військовики зі США.

Школа протитанкової артилерії, де, власне, відбуваються заняття, вже тривалий час готує фахівців за стандартами країн — членів НАТО.

Гламурні кемпінги не за горами

НА ТЕРИТОРІЇ Національного природного парку «Сколівські Бескиди» впровадять проєкт із глемпінг-туризму. Його реалізують за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄС. Нині розглядаються кілька локацій, які відповідають вимогам для встановлення глемпінгів на території парку.

Глемпінги (поєднання слів glamur та camping) — легкі комфортабельні будиночки або шатра. Це відносно новий формат відпочинку, орієнтований на тих, хто хоче побути ближче до природи, але з комфортом рівня готелю.

Мета проєкту — підвищення ефективності використання туристичного потенціалу природно-заповідних територій Карпатського регіону.

Для впровадження глемпінг-туризму в Україні за результатами конкурсу було обрано чотири пілотні регіони і природоохоронні установи різних рівнів: Регіональний ландшафтний парк «Краматорський», Національний природний парк «Синевир» на Закарпатті, Регіональний ландшафт-ний парк «Дністровський» у Івано-Франківській області та «Сколівські Бескиди».

Картини на всі смаки

ЕКСПОЗИЦІЮ мистецтва ХІХ-ХХ століть у відновлених залах колишнього палацу Лозинського відкрила Національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького.

«Цінна вона найперше тим, що дві третини з представлених 365 відреставрованих робіт (картини, скульптури) ніколи раніше не представлялися для публіки», — розповів директор галереї Тарас Возняк.

В оновленій виставці твори зібрані та погруповані не за країнами авторів, а за стилями і напрямами. У європейському контексті тепер представлене й українське мистецтво.

Великий акцент в експозиції зроблено на художниках, які зробили найбільше для розвитку мистецтва Галичини. Цілі зали присвячені роботам Яна Матейка, Яцика Мальчевського, Олекси Новаківського…

Ангельські хори «Дударика»

НАЦІОНАЛЬНА хорова академічна капела «Дударик» винесла на суд глядача нову мистецьку програму «Хор Ангелів», присвячену Року Біблії. В органному залі Львова звучали монодії і стихири, авторська духовна музика, твори Баха, Генделя, Вебера, Аранхуеса, Каччіні, а також директора «Дударика» Дмитра Кацала. Останній, зокрема, зазначив, що «Хор Ангелів» — це 85 хвилин духовної терапії і оновлення.

Проти ожеледиці — кава!

ЯК БОРОТИСЯ з ожеледицею в місті, яке називають кавовою столицею? Очевидно, що і кавою також. А точніше, її залишками, гущею.

У Львові вже випробували такий метод у парку 700-річчя Львова. Доріжки справді стали безпечнішими, парк отримав новий аромат, а навесні кавова гуща буде добрим підживленням для ґрунту. Звісно, це лише перша спроба такої новації. Чим більше кави назбирають місцеві дорожні служби, тим більше парків стануть «кавовими».

Варто відзначити, що місцеві кав’ярні активно долучилися до акції і безкоштовно дали для першої спроби висушену кавову гущу.

Злощасне полум’я

ГОЛОВНЕ управління Державної служби з надзвичайних ситуацій повідомляє про пожежі в різних районах області. Горять, як правило, житлові будинки, хліви, стайні…

Так, у Турці вогонь знищив речі домашнього вжитку, що були в будинку, хоча саму будівлю вдалося врятувати. Вогнеборцям вистачило 20 хвилин, аби відреагувати на повідомлення і загасити полум’я.

Горіли будинки також у Брюховичах і Східниці, на Самбірщині, господарська будівля в одному із сіл Червоноградського району…

Причини займань різні, хоча найчастіше йдеться про людську необережність і легковажність…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Даними обміняються самі
Читати
Покращання вже не за горами?
Читати
Обіцяють не вимикати світла
Читати
Тримайте гроші в... землі
Читати
Цінове зростання неминуче
Читати
Фартовий «слуга»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове