Архів
Вівторок,
9 лютого 2021 року

№ 10 (19858)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Зміна порядку призначення субсидій

Підготувала
Тетяна МАРИНКО.

Торік у грудні було внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій. Розбираємося, які нововведення запроваджено і кого вони стосуватимуться.

НАСАМПЕРЕД зазначимо, що громадяни, котрі вже є в програмі субсидій, змін не відчують: їм автоматично перепризначили допомогу на опалювальний сезон. Ця інформація актуальна лише для нових субсидіантів чи претендентів на соціальні допомоги.

Згідно з підкоригованим положенням, субсидія може призначатися на загальних підставах особам, які набули право власності на житло (успадкування чи отримання майна в дарунок) протягом 12 місяців перед зверненням за її призначенням. Також збільшено допустиму площу помешкання до не більш як 130 метрів кв. для квартир і 230 метрів кв. для індивідуальних будинків (було 120 м кв. та 200 м кв. відповідно).

Право на субсидію на загальних підставах отримали особи, які, згідно із законодавством, звільнені від сплати ЄСВ (нині це фізичні особи — підприємці, в тому числі спрощенці, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність) і не мають доходів. Крім того, передбачена можливість призначення субсидій, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям і допомоги на дітей самотнім матерям, особам, яким надається підтримка через часткове безробіття на період карантину, без сплати ними єдиного соціального внеску.

При обчисленні розміру цих виплат до середньомісячного сукупного доходу домогосподарства враховуватимуть доходи осіб, яким надається допомога через часткове безробіття, а також непрацюючих працездатних осіб, які доглядають людей з інвалідністю I групи і отримують щомісячну компенсаційну виплату. Водночас до середньомісячного сукупного доходу осіб, яким надаються державні допомоги, не входитиме субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу.

Отримувати кошти від держави на оплату комірного зможуть домогосподарства, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, із якими Україна не уклала договори про соціальне забезпечення, або ті, хто перебуває за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Для цього заробітчани повинні документально підтвердити набуття страхового стажу в інших країнах або факт догляду за дитиною.

Цього року змінився алгоритм звернення щодо призначення субсидій та інших державних допомог. Заяви з необхідними документами приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади і посадовими особами центру надання адміністративних послуг. Вони мають передати їх протягом трьох робочих днів відповідному структурному підрозділу з питань соцзахисту населення.

При цьому слід мати на увазі, що управління соцзахисту райдержадміністрацій припинили особистий прийом громадян (окрім міст обласного значення та Києва, у яких відповідні органи і приймають документи, і призначають допомоги). Тож заяви з необхідними документами треба надсилати поштою або в електронній формі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Даними обміняються самі
Читати
Покращання вже не за горами?
Читати
Обіцяють не вимикати світла
Читати
Тримайте гроші в... землі
Читати
Цінове зростання неминуче
Читати
Фартовий «слуга»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове