Архів
Вівторок,
9 лютого 2021 року

№ 10 (19858)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Про небезпеку попереджали

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Жахливі наслідки пожежі в обласній інфекційній клінічній лікарні сколихнули Запоріжжя і всю країну. Нагадаємо, трагедія сталася близько півночі проти 4 лютого. Вогонь охопив перший поверх нового корпусу, де розміщене реанімаційне відділення з ковідними хворими. У вогні загинуло четверо людей, серед яких молода лікарка та троє пацієнтів лікарні. На час займання в медичному закладі перебувало 29 хворих, із них 10 — у реанімації.

Із задимленого реанімаційного відділення хворих виносили на руках, розподіляли по інших лікувальних закладах. Врятувати вдалося не всіх. Загинуло троє пацієнтів віком 91, 76 і 64 роки, вони перебували на апаратах ШВЛ і не могли рухатися. Двох співробітників лікарні доправили з опіками в іншу медустанову. Обірвалося життя і 26-річного реаніматолога Ольги Гливи. Медицина була покликанням дівчини, яка з Кіровоградщини приїхала навчатися в Запорізькому державному медичному університеті, з відзнакою його закінчила, блискуче показала себе в інтернатурі, яку завершила торік. Попереду було ціле життя, яке молода лікарка-анестезіолог планувала присвятити порятунку пацієнтів, а сталося так, що сповна виконала свою місію, рятуючи хворих на нічному чергуванні до останньої хвилини.

Боролися з вогнем на площі 20 квадратних метрів 60 рятувальників од ГУ ДСНС, залучивши 16 одиниць техніки.

Пожежа та її наслідки спричинили потужний резонанс. В області 5 лютого було оголошене днем жалоби. Висловив співчуття у зв’язку з надзвичайною подією також директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге.

В області створено комісію, що з’ясовує причини трагедії. Як повідомляє відділ комунікації Нац­поліції, слідством розглядаються кілька версій, серед яких можливі порушення пожежної безпеки, порушення техніки безпеки під час роботи з обладнанням, а також несправність медичного обладнання. Не виключається і підпал, зазначають у поліції.

За офіційними даними ГУ ДСНС в Запорізькій області, реанімаційне відділення, в якому спалахнула пожежа, не було обладнане протипожежною системою. Торік рятувальники перевіряли цей заклад, встановили, що є порушення, і видали відповідний припис стосовно їх ліквідації. Проте за рік так нічого і не було зроблено. Як завжди, мудрість правильних рішень приходить після трагедії. Тому зараз усі лікарні області, що приймають хворих на COVID-19, перевірять на дотримання протипожежної безпеки.

У поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 2-ю ст. 270-ї та ч. 2-ю ст. 272-ї Кримінального кодексу України. Правоохоронці затримали завідувача господарством лікарні, відповідального за дотримання пожежної і техногенної безпеки у закладі, — його підозрюють у використанні медичного обладнання без наявності відповідних дозволів, із порушенням встановлених правил, що призвело до витоку кисню у системі штучної вентиляції легень з подальшим його критичним накопиченням у приміщенні палати та вибухом із виникненням пожежі. Слідство має розібратися, чи були відповідні гарантійні документи, хто саме закуповував для області це обладнання та хто його встановлював тощо.

Голова обласної ради Олена Жук підписала розпорядження про проведення перевірки діяльності комунального некомерційного підприємства, у якому сталася пожежа. Разом із тим внесено для розгляду на сесії проєкт рішення про відсторонення директора КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Володимира Шинкаренка від здійснення повноважень керівника підприємства на період службового розслідування.

Пацієнти, які постраждали внаслідок вибуху та пожежі, проходять лікування в інших ковідних шпиталях міста. Від соціально відповідального бізнесу надійшла пропозиція допомогти відновити зіпсовані вогнем приміщення.

Тим часом у приміщенні Запорізького театру молоді відбулося зворушливе публічне прощання з лікаркою-анестезіологом Ольгою Гливою. Провести її в останню дорогу прийшли друзі, однокурсники, колеги. Поховали Ольгу в її рідному Кропивницькому.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Даними обміняються самі
Читати
Покращання вже не за горами?
Читати
Обіцяють не вимикати світла
Читати
Тримайте гроші в... землі
Читати
Цінове зростання неминуче
Читати
Фартовий «слуга»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове