Архів
Вівторок,
9 лютого 2021 року

№ 10 (19858)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Трудові книжки — електронні

Марина ТІШКОВА.

Протягом першого тижня нової сесії депутати попрацювали над різними документами, частину з яких можна об’єднати у блок «здоров’я та праця». Загалом розглянуто два десятки законопроєктів та постанов, ухвалено 11 законів.

ГАЛУЗЬ охорони здоров’я реформують уже кілька поколінь управлінців, а вона все ніяк не стає подібною до сучасної медицини в розвинених країнах, як і самопочуття в наших громадян гірше, ніж у жителів Європи. Змінити ситуацію має закон, проєкт якого ухвалений у першому читанні, — «Про систему громадського здоров’я». Ним вводиться в законодавче поле саме поняття громадського здоров’я — це сфера знань та організована діяльність суб’єктів щодо запобігання хворобам і збільшення тривалості життя населення. Він визначає та розмежовує повноваження органів виконавчої влади і створює новий орган — Координаційну раду з питань громадського здоров’я при МОЗ. Центр громадського здоров’я пропонується наділити повноваженнями боротьби з біологічними загрозами.

Такий стратегічний документ, однак, не зміг об’єднати сесійної зали. Ухвалити його змогли голосами «слуг», «ЄС» та «Голосу». Решта фракцій і груп утрималась і висловила свої зауваження. Наприклад, рання діагностика, яка є головною рекомендацією міжнародних організацій, не вписана в документ як пріоритет, нема згадок про страхову медицину, до якої, вважають депутати, ми рано чи пізно все одно прийдемо.

Опосередковано теми здоров’я стосується закон про залагодження питань навколо віддаленої роботи, яка стала паличкою-виручалочкою у часи пандемії COVID-19. Отже, запроваджуються самостійні види роботи — дистанційна та надомна. У перспективі це має сприяти переведенню великої кількості «віддалених» працівників на повноцінні трудові угоди з роботодавцями.

Паперові трудові книжки остаточно кануть у Лету. Згідно з ухваленими змінами до законодавства, запроваджується облік трудової діяльності працівника в електронній формі, а пенсія має автоматично призначатися за віком через особистий електронний кабінет особи. Протягом 5 років відбудеться перехідний період для внесення до Державного реєстру відомостей із паперових трудових до електронних у вигляді сканованих копій книжок, довідок тощо. Після внесення роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки працівникові на руки під підпис. Утім, на вимогу останнього в неї можуть і надалі вноситися записи про прийняття/переведення/звільнення з роботи.

У п’ятницю під час першої у сесії «Години запитань до уряду» депутати «екзаменували» главу МОЗ М. Степанова щодо виконання вакцинації від COVID-19 та особливостей ведення карантину. Очільник міністерства запевняв, як міг, присутніх, що влада все зробила правильно, запровадивши саме такі, а не інакші обмеження. І цифри наводив: «Головна мета на цьому етапі боротьби з пандемією досягнута — Україна перебуває на 34-му місці в Європі за рівнем смертності». Мав він, звісно, на увазі те, що могли бути й на першому, але прозвучало це не надто оптимістично.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Даними обміняються самі
Читати
Покращання вже не за горами?
Читати
Обіцяють не вимикати світла
Читати
Тримайте гроші в... землі
Читати
Цінове зростання неминуче
Читати
Фартовий «слуга»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове