Архів
Вівторок,
9 лютого 2021 року

№ 10 (19858)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Операція «Вакцинація»

Михайло ГУБАШ.

Допоки COVID-19 продовжує свою руйнівну дію, спокійного життя годі очікувати. Сучасна медицина стверджує, що найефективніший засіб вберегтися — загальна вакцинація. Тому протягом двох років в Україні обіцяють безкоштовно зробити щеплення 20 млн громадян (тобто приблизно 50 відсоткам населення).

ЗВАЖАЮЧИ на загрози пандемії, а також на те, що сам процес у нас ще й не починався, то цифри не дуже обнадійливі. Адже МОЗ уже підрахувало, що навіть групи ризику, які потребують першочергової вакцинації, налічують загалом 21 млн чоловік.

Тиждень тому міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що Україна увійшла до переліку країн, яким нададуть вакцини від COVID-19 вже у першій хвилі розподілу. Постачання, мовляв, почнеться в середині лютого. За його словами, спершу українці отримають 117 тис. доз вакцини компанії Pfizer. Наступне постачання в рамках ініціативи COVAX (це глобальна міжнародна програма, яка має розподіляти вакцини чесно, попри добробут країн) відбудеться з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. За цей час Україна повинна одержати від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцини компанії AstraZeneca. Загалом з ініціативи COVAX нам обіцяють щонайменше 8 млн доз, яких вистачить для 4 млн українців.

У нас, як і в усьому світі, першим робити щеплення від коронавірусу мають людям із груп ризику — медикам, війсь-ковим на Донбасі, поліцейсь-ким, хворим на певні хронічні недуги, освітянам. Виконуватимуть його згідно з Національним планом, який затвердили 22 грудня 2020 року. Дотримуватись графіка обіцяють залежно від ситуації з COVID-19, а також від оновлених даних щодо вакцин та від доступності самої вакцини. Тобто план є гнучким. Наразі він передбачає, що вакцинація проходитиме у чотири етапи.

Першими (лютий — квітень 2021 року) в черзі зазначені люди з критичним ризиком інфікування, безпосередньо задіяні у боротьбі з пандемією. Другий етап (квітень — червень) — люди з надзвичайно високим ризиком інфікування, що надають медичні послуги. У червні — вересні вакцинуватимуть тих, хто підтримує безпеку життєдіяльності держави, наражаючись на високі ризики інфікування. Останні, протягом вересня 2021-го — березня 2022 року, — ті, для кого ризик інфікування вважається підвищеним. План оновлюватимуть що два тижні, аби він відповідав реальній ситуації.

Інфраструктура для організації власне процесу вакцинації вже підготовлена, запевнив на засіданні уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. В Україні загалом працюватиме 500 мобільних бригад, що здійснюватимуть вакцинацію. Перші 50 розпочнуть роботу вже цього місяця в усіх регіонах країни. Крім того, на початковому етапі буде розгорнуто 1500 кабінетів щеплень та 50 центрів у великих містах. Загалом обіцяють, що працюватимуть понад 4 тисячі кабінетів щеплень по всій країні. Прем’єр-міністр гарантував, що всі, хто висловить бажання зробити щеплення, дістануть таку можливість згідно з Національним планом вакцинації.

Оскільки власної вакцини Україна поки що не виготовляє, пошуки відповідного препарату розпочалися заздалегідь. Як і багатьом іншим країнам, нам довелося завчасно ставати в чергу до виробників і підписувати угоди про закупівлю на етапі, коли вакцини ще не були затверджені й виготовлені. Що-правда, де у цій черзі перебуває Україна, зараз можна тільки здогадуватися. Наприклад, коли у листопаді нам казали про переговори з виробниками вакцини проти коронавірусу, йшлося про американські Moderna, Johnson & Johnson, американсько-німецьку Pfizer-BioNTech і вакцину китайських виробників. Але… У грудні препаратом Pfizer почали щеплювати людей у Європі, США, Канаді. А наприкінці 2020 року з’ясувалося, що наше МОЗ уклало договір не з Pfizer, а з китайською Sinovac Biotech. Саме ця фірма має здійснити поставку до України 1 млн 913 доз вакцин. Попередньо у лютому нам, імовірно, надійде 700 тисяч доз.

То чому ж Україна обрала саме китайську вакцину? Подейкують, передусім тому, що поставки було швидше і простіше організувати. Справді, на відміну від Pfizer вакцина Sinovac не потребує суперхолоду і може зберігатися протягом 6 місяців за температури 2-8 градусів. У самому Китаї цим препаратом уже вакцинували багато людей, і ніяких випадків ускладнень, запевняє влада КНР, не було.

За попередніми відомостями, ефективність Sinovac — 78%. Проте результати випробування препарату в Бразилії засвідчили ефективність вакцини на рівні 50,3%. (Тим часом як міністр Степанов обіцяв, що угоди з цією китайською компанією не буде, якщо ефективність виявиться менше 70%). Хоча зрештою можна, мабуть, узяти до уваги, що етнічний склад населення у цій латиноамериканській країні дуже відмінний від нашого. Скажімо, крім Китаю, вакцину Sinovac закупили для щеплень Туреччина, Малайзія, Індонезія, Філіппіни. В Індонезії нею вакцинувався президент.

У світі щодня вводять приблизно 4,25 млн доз COVID-вакцин — такі останні дані. Темпи щеплення тільки набирають обертів. Що стосується українців, то їм, хоч як це дивно, перспектива вакцинуватися досі якось не дуже до вподоби. Принаймні останнє опитування соціологічної групи «Рейтинг» показує, що до цього не готові 52%, водночас 43% не проти, але тільки у тому разі, якщо препарат буде безкоштовний (до речі, вакцини, які закуповуватиме держава або отримає в рамках механізму Covax, будуть безкоштовними).

А от щодо того, чи можна буде обрати, чим щепитися... Якщо йдеться про безкоштовну вакцинацію груп ризику, то, найімовірніше, мобільні бригади працюватимуть тільки з одним засобом. Тобто який препарат привезуть у лікарні, тим і будуть щеплювати.

Чи можна буде купити якусь вакцину на власний розсуд? Орієнтовно появу доступних засобів профілактики в аптеках очікують не раніше квітня поточного року. Це може бути як Sinovac, так і препарати інших виробників. Все залежить від переговорів фармкомпаній з виробниками і від процедури їх реєстрації.

У планах Мінохорони здоров’я — упродовж 2021-2022 років вакцинувати 50% населення України. За прогнозами видання The Economist, українці матимуть широкий доступ до вакцини від COVID лише 2023 року.

Втім, напевно сказати, як воно буде далі, сьогодні неможливо. Адже у розвиток подій можуть втрутитися непередбачувані обставини. Наприклад, поява нових штамів коронавірусу, лікування яких потребуватиме розробки та виробництва інших, нових, вакцин. Або ще щось. Хай там як, але кожну окремо взяту ситуацію можна розглядати з двох позицій — оптимістичної і песимістичної. Не вистачає доз вакцини? Мало людей, які щепилися? «Це погано, — скажуть одні. — Адже більше людей захворіє». «Так, — нібито погоджуються інші, проте заявляють: — Чим більша кількість співгромадян перехворіє, тим швидше в країні сформується колективний імунітет і тим менше знадобиться вакцин, побічна дія яких до кінця ще не вивчена».

Начебто логічно. З іншого боку, якщо чекати, поки «вивчать до кінця», то це може вилитись у небажані наслідки, тобто можна й недочекатися… От і думай-гадай, як краще.

Перефразуємо відомий вислів Козьми Пруткова: «Хочеш бути здоровим — будь!». А зі щепленням чи без — вирішувати кожному самостійно. Адже вакцинація є справою добровільною. Ну а про результати відповідного опитування ми вже згадували.

До речі, в Україні станом на 8 лютого лабораторно підтвердили 1 246 990 випадків коронавірусу, з них за добу — 2141.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Даними обміняються самі
Читати
Покращання вже не за горами?
Читати
Обіцяють не вимикати світла
Читати
Тримайте гроші в... землі
Читати
Цінове зростання неминуче
Читати
Фартовий «слуга»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове