Архів
П’ятниця,
5 лютого 2021 року

№ 9 (19857)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Як байбак свисне

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

У вівторок у селі Гайдари на біологічній станції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна байбак Тимко ІІІ завбачив собі й журналістам, що весна таки прийде.

— ВЕСНА буде рання, — уточнила доглядачка Тимка Надія Токарська, яка дістала тваринку з його дерев’яної хатки.

Якби у цей день світило сонце й гризун побачив свою тінь, то це означало б, що тієї весни чекати й чекати. Та нинішнього року в День байбака хмари висіли низько, туман устеляв довколишні поля так густо, що сонцю було не продертися крізь них. Хоча зі стріх уже добре капає… То що ж це, як не весна?

— Прогнози наших байбаків точні, це погода інколи підводить, — усміхається одна з організаторів акції Людмила Доля.

Науковий співробітник лабораторії екології біофаку Володимир Ронкін і співробітник біологічного факультету Надія Токарська, які будили найвідомішого в Україні синоптика, стверджують, що Тимко ІІІ добре виспався, отож його прогноз має бути точний. Задля гарного відпочинку з його господи відселили навіть молоду дружину, яка і сама взимку не хотіла спати, й чоловікові не давала.

До речі, на Слобожанщині здавна існували традиції, пов’язані з байбаками. Селяни на Явдоху дослухаються, скільки разів свисне звірок. Якщо двічі, то через три тижні настане весна. Ідею ж відзначати День байбака запозичили в американців. Зробили це, кажуть учені, аби найперше привернути увагу українців до проблем збереження довкілля. Це і кліматичні зміни в природі, і зменшення популяції байбаків та інших мешканців Українського степу.

За словами вчених Харківського інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва, там, де в Україні був степ, тепер напівпустеля, а місце лісостепу зайняв степ. Звісно, це впливає не лише на те, що тварини й комахи півдня тепер мігрують на північ, обживають території, де їх ніколи не було, а й на їхню популяцію. Якщо спочатку байбаки мешкали у межиріччі Волги і Дону, в позаминулому столітті завдяки людям з’явилися на Луганщині та Донеччині, то тепер їх можна побачити і в багатьох районах Харківщини — Великобурлуцькому, Валківському, Дворічанському, Ізюмському та інших.

Чи вплинули кліматичні зміни на те, що популяція байбаків в області останні три десятиліття постійно зменшується, поки що достовірної інформації немає. А от сучасні технології вирощування високих урожаїв, застосування хімії на полях — безперечно. Крім того, агрономи недолюблюють гризунів ще й тому, що тим до вподоби ласувати зеленими молодими стеблами соняшнику.

Негативний вплив на популяцію байбаків чинить і зниження кількості великої рогатої худоби й відповідне зменшення пасовищних земель, які є середовищем існування байбаків. Знищують цих тваринок і браконьєри, які вбивають чи ловлять їх у пастки через цілющий жир, стріляють «спортсмени», які випробовують нарізну зброю з оптикою… Отож День байбака, у якому присутні гумор та іронія, — це ще й привід поговорити про серйозні проблеми.

Утім, окрім кліматично-синоптичних прогнозів, у цей день Тимка просять зробити й інші передбачення, які хвилюють суспільство. Батько нинішнього Тимка вгадував, як зіграє збірна України на Євро-2012. Цього ж року і журналістів, і вчених цікавило те, як треба боротися з епідемією COVID-19. Для цього на столі поставили пляшечку з «вакциною» та кілька іграшок, кожна з яких щось символізувала. Наприклад, гирю, яка означала заняття спортом, фрукти як символ здорового харчування… Тимко двічі обрав гирю й один раз — іграшкову копію скульптури голландської художниці Маргріт ван Бреворт, що символізувала спокій. Що б це означало? Може, якщо в керівництва держави не вистачає клепки в голові й совісті, аби закупити нормальну вакцину, то українцям слід займатися спортом і спокійно чекати, поки пандемія піде на спад сама по собі?

На фото автора: Надія Токарська з Тимком ІІІ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наближається енергетична криза
Читати
Штрафи відтерміновано
Читати
Полювання на Вовка
Читати
На ювілей — парад. I супутник...
Читати
Більшість — нелегальні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове