Архів
П’ятниця,
5 лютого 2021 року

№ 9 (19857)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи зарахують до пільгового стажу за Списком №2 періоди роботи в 1994-1995 роках, якщо через скрутний фінансово-економічний стан, що склався на підприємстві з не залежних від нього причин, атестацію там не було проведено своєчасно?»

Інна ГРОБОВА.

смт Низи

Сумського району

Сумської області.

 

З ОГЛЯДУ на положення пунктів 1, 2 частини другої статті 114-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України; за результатами атестації робочих місць на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць — після досягнення особою відповідного віку та за наявності необхідної тривалості страхового стажу і стажу роботи за Списком №1 або Списком №2.

Згідно з пунктом 4.2 Порядку застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 №383, результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, упродовж п’яти років після затвердження її результатів за умови, що впродовж цього часу на цьому підприємстві не змінювались докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

У разі докорінної зміни умов і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведено позачергову атестацію. У зазначеному правилі не передбачено винятків, зокрема, через скрутний фінансовий стан.

Для зарахування до страхового стажу з особливо шкідливими (шкідливими) і особливо важкими (важкими) умовами праці періоду роботи за професією чи посадою, котру не було атестовано відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 №442, немає підстав.

 

«Із жовтня 2012-го одержую пенсію за вислугу років (маю більш як 30 років медичного стажу), продовжую працювати, але не за фахом. Мені 59. Чи маю я право після досягнення пенсійного віку перейти на пенсію за віком (чи буде враховано мій заробіток на нинішньому місці роботи, за який рік застосовуватиметься показник середньої зар-плати). Чи призначать мені грошову допомогу в розмірі 10 пенсій як медику?»

Ірина АНТОШКО.

с. Гулі

Барського району

Вінницької області.

 

СТАТТЕЮ 45-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено, що переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що на час переведення з одного виду пенсії на інший перебувають у пенсійній справі, а також додаткових документів, отриманих органами Пенсійного фонду.

При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися зар-плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40-ї цього Закону, із застосуванням показника середньої зарплати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії. Виняток є лише в разі якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. При переведенні такої особи вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня зарплата (дохід), визначена в частині другій статті 40-ї Закону 1058 для призначення пенсії (за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії за віком).

Отже, при переведенні з пенсії за вислугу років на пенсію за віком ви матимете право на зарахування страхового стажу, набутого після призначення пенсії за вислугу років, та обчислення пенсії з урахуванням заробітку за період, визначений у статті 40-й Закону 1058. При цьому буде застосовано показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час обчислення пенсії за вислугу років.

Пунктом 71 Прикінцевих положень Закону 1058 встановлено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю цього Закону, працювали в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «є»-«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон 1788), і мають страховий стаж (жінки — 30 років на таких посадах), а також якщо вони до цього не отримували будь-якої пенсії, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їхніх 10 місячних пенсій станом на день її призначення.

Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затверджено постановою Кабміну від 23.11.2011 №1191.

З огляду на те, що вам було призначено пенсію за вислугу років і на час досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону 1058, ви не працювали в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «є»-«ж» статті 55-ї Закону 1788, права на державну грошову допомогу при переведенні на пенсію за віком ви не маєте.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Наближається енергетична криза
Читати
Штрафи відтерміновано
Читати
Полювання на Вовка
Читати
На ювілей — парад. I супутник...
Читати
Більшість — нелегальні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове